Okolje
(6)

Poudarki

  • Okoljevarstveniki vabijo vlado in pristojne ministre na sestanek, kjer bi začrtali smernice za konstruktiven dialog na področju varstva okolja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Onesnaženje
V okoljskih organizacijah menijo, da je bil sektor varstva okolja in narave pri vrsti zadnjih vlad najmanj upoštevan. Foto: BoBo

Dodaj v

Okoljske organizacije pozivajo vlado k vzpostavitvi nadzora nad onesnaževalci

Po mnenju organizacij bi morale odgovorne osebe odgovarjati za posledice svojih odločitev
21. junij 2017 ob 12:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki 66 okoljskih nevladnih organizacij in civilnih iniciativ so na vlado naslovili poziv k vzpostavitvi dialoga na področju okolja in učinkovitejšega nadzora na področju onesnaževanja.

Po mnenju okoljskih organizacij se Slovenija v razvojnih strategijah vneto opredeljuje za trajnostni razvoj in zeleno gospodarstvo, a v praksi prihaja do razhajanj med opredelitvijo in realnostjo, kar po mnenju organizacij jasno nakazujeta primera Kemis in Magna. V teh primerih po nepotrebnem prihaja do konfliktov, ki bi jih lahko preprečili z zgodnjim vključevanjem javnosti.

Najprej opozarjajo, da je reševanje vprašanja revščine in brezposelnosti v manj razvitih območjih z uvajanjem "umazane industrije" neodgovorno in nesprejemljivo. Ob tem nekaterim politikom očitajo postavljanje dobička onesnaževalcev pred skupno okolje in zdravje ljudi. "Sektor varstva okolja in narave je bil pri vrsti zadnjih vlad eden najmanj upoštevanih sektorjev, čeprav bi moral – tudi zaradi naravnega bogastva Slovenije in s tem povezanega razvojnega potenciala – stati ob boku gospodarskemu in finančnemu ministrstvu."

Vlado vabijo na konstruktiven sestanek
Zaradi tega okoljevarstveniki od vlade zahtevajo, naj nemudoma izboljšajo nadzor nad podjetji in napravami, ki pomenijo grožnjo okolju in zdravju ljudi, in naj v te postopke vključi strokovno javnost in civilno družbo. Od vlade pričakujejo tudi, da bo vzpostavila odgovornost oseb, ki izdajajo in nadzorujejo okoljevarstvena dovoljenja, saj to področje potrebuje najvišjo stopnjo zaupanja državljanov.

Obenem od vlade pričakujejo tudi, da začne že v zgodnji fazi vključevati civilno družbo, ki naj bo navzoča pri pripravi tako podlag kot tudi pri sprejemanju strategij, predpisov, umeščanja v prostor in presoj vplivov na okolje.

Predstavniki 66 okoljskih organizacij pričakujejo, da jih bodo vlada in pristojni ministri povabili na srečanje, na katerem bi "začrtali način rednega sodelovanja politike in državnih institucij s civilno družbo na področju varstva okolja in narave".

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Jon
# 21.06.2017 ob 13:00
Čestitke NVO, vso srečo z mlini na veter, trdo kožo že itak imate ker ste preživeli do sedaj, upam da se zgodi čudež in da bo slovenska vlada enkrat le prisluhnila ljudem.
galoper
# 21.06.2017 ob 17:21
Tudi goloseki v gozdovih so onesnaževanje, še posebno v pimerih ko ne zasadijo novih dreves.
eos
# 21.06.2017 ob 14:15
Super! Da le uspe.
Ampak Kemis pa laufa naprej in melje nezgorene odpadke. Obenem prosi za razumevanje zaradi povišanih emisij.

Nč, grem zapalit tiste tri kante izrabljenga olja in dva akumulatorja.
Sosedje, hvala za razumevanje.
3athlonetz
# 23.06.2017 ob 10:24
Slovenska okoljska politika je na isti ravni kot moj sosed, ki vsak teden 2, 3-krat kuri plastične odpadke in si ne pusti, da bi mu kdorkoli speljal ta hobi.
eos
# 21.06.2017 ob 14:17
Ampak MMC, čestitke. Ob okoljevarstvenem članku pa reklama za Magno. Kapo dol.
HOR
# 21.06.2017 ob 15:46
Po dolgem času v SLO skupinski odmik od globalno spolitiziranega CO2 klima alarmizma in končno spet skupinski javni fokus in poudarek nevladnih in civilnih iniciativ na najbolj pereče stvarne aktualne ekološke probleme v Sloveniji.

Upajmo, da ne bo "eko" CO2 klima alarmizem spet kmalu preglasil večino ostalih domačih perečih ekoloških problemov...
Kazalo