Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 29 glasov Ocenite to novico!
false
V Slovenskih gozdovih naj bi prebivalo okoli 600 medvedov. Foto: Life Dinalp Bear/Marko Masterl
false
Večina medvedov v Sloveniji se nahaja na jugu države. Foto: Life Dinalp Bear
VIDEO
Svetovni dan živali in št...

Dodaj v

Raziskava: Populacija medvedov se je v osmih letih povečala za tretjino

Projekt Life Dinalp Bear
4. oktober 2017 ob 15:19,
zadnji poseg: 4. oktober 2017 ob 18:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na Biotehniški fakulteti so ocenili, da je v Sloveniji konec leta 2015 živelo približno 564 medvedov. Populacija pa se je od leta 2007 povečala približno za tretjino.

Slovenski strokovnjaki zaključujejo raziskavo, s katero ugotavljajo številčnost medvedov v Sloveniji in na Hrvaškem s pomočjo molekularne genetike. V raziskavi so živali vzorčili neinvazivno, saj so iz narave odvzeli njihove iztrebke, dlako ali slino, s čimer so dobili DNK medveda in ga tako "označili" in mu tako sledili skozi prostor in čas.

Raziskavo so izvedli v okviru EU projekta Life Dinalp Bear, ki ga vodi Zavod za gozdove Slovenije. Številčnost medvedov je ugotavljala ljubljanska biotehniška fakulteta, pomagali pa so jim nepoklicni in poklicni lovci ter revirni gozdarji, ki so intenzivno zbirali vzorce po celotnem življenjskem območju rjavega medveda.

Metoda genetskega vzorčenja je bila v Sloveniji prvič izpeljana leta 2007, z njo pa so prvič na osnovi trdnih znanstvenih podatkov ocenili številčnost medvedov pri nas. Tokratna raziskava je pokazala, da v Sloveniji živi približno 564 medvedov (95-odstotni interval zaupanja 533-598).

Glede na prejšnjo oceno, narejeno v letu 2007 s podobnimi metodami, se je tako do konca leta 2015 populacija medvedov pri nas dvignila za 33 odstotkov. "Ocena velja za konec leta 2015, ko se je izvajalo zbiranje vzorcev na terenu, in predstavlja najnižjo številčnost v letu, ko je končan odvzem in brez nove generacije, ki se je skotila v brlogih pozimi 2015/2016. Glede na oceno iz leta 2007, narejeno s podobnimi metodami, se je populacija medvedov pri nas dvignila za 33 odstotkov, kar pa se ni odražalo v škodah in konfliktih s to vrsto, katerih zabeležena številčnost med letoma 2007 in 2015 v splošnem ni naraščala," so zapisali avtorji raziskave.

Raziskava sicer še poteka, saj čakajo rezultate za celotno območje vključno s Hrvaško. V Sloveniji pa bomo predvidoma decembra dobili populacijske ocene še po posameznih območjih. Da je medvedov več, kaže na visoko biološko nosilno kapaciteto za medveda. "S koliko medvedi zmoremo živeti, se moramo odločiti kot družba, koliko smo pripravljeni sprejeti. Lahko zmanjšamo število, lahko pa se poveča toleranca ljudi," je poudaril Tomaž Skrbinšek z biotehniške fakultete v Ljubljani.

Število medvedov se sicer razlikuje glede na čas v letu. Največ jih je v globoki zimi, ko se skotijo mali medvedki. "Ocenjujemo pa jih na koncu leta, torej na najnižji številčnosti, ko odštejemo še vso zaznano smrtnost, saj je ta ocena obremenjena z najmanj predpostavkami," je dejal Skrbinšek.

Treba je najti konsenz
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je poudaril, da je cilj projekta predvsem kako upravljati s populacijo medveda v prihodnosti, saj je treba najti konsenz bivanja medveda in človeka predvsem na območjih, kjer se medvedi najbolj množično pojavljajo.

Zavod je že oddal predlog odstrela za prihodnje obdobje, ki predvideva odvzem 108 medvedov iz narave, od tega 88 z odstrelom. Oražem bo zdaj na poziv kmetijskega ministrstva ta predlog popravil in najverjetneje zvišal na približno 150 odvzemov živali.

Oražem je opozoril, da bo treba prej ali slej priti do številke, ki bo optimalna in s katero lahko sobivajo tako medvedje kot ljudje. "Stroka mora povedati, kakšna je ta številka, da se nam ne ponovi zgodba z risom," je dejal in dodal, če bi bil prirastek medveda manjši, odstrel sploh ne bi bil potreben.

Koordinator projekta Rok Černe pa je poudaril, da želijo predvsem zmanjšati število konfliktov z medvedi. Ob tem je spomnil, da je treba onemogočiti dostop medvedom do človeških virov hrane, kompostnikov in podobnih virov. V zadnjih letih so tako na najbolj problematična območja razdelili več medovarnih kompostnikov in zaščitnih ograj. Prihodnje leto pa predvidevajo, da bodo že narejeni strateški dokumenti za upravljanje z medvedi.

Hiter monitoring medvedov
Raziskovalci z Biotehniške fakultete so imeli ob oceni številčnosti medvedov še en pomemben cilj, in sicer izboljšati laboratorijske metode do ravni, ki bo omogočala hiter in stroškovno sprejemljiv dolgoročen genetski monitoring medvedje populacije.

Zaradi tega so v laboratorijsko delo vpeljali najsodobnejše metode, ki jih znanost v tem trenutku ponuja. Tako verjetno kot prvi v svetu uporabljajo naslednjo generacijo sekvenciranja DNK-ja za genotipizacijo neinvazivnih genetskih vzorcev velike prostoživeče populacije, kar predstavlja velik metodološki preboj na tem področju.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
geko5er
# 04.10.2017 ob 16:21
To, da se na Gorenjskem ne pase po planinah, pa ni krivda medveda ampak kmetov in neumne evropske kmetijske politike, ki se gre industrializacijo kmetijstva. pametnjačica
mihajloo
# 04.10.2017 ob 16:00
Prepovedana/ukinjena mrhovišča ponovno v uporabo. Tako da se zver zadržuje v gozdu in ne stika po smetnjakih pred vasmi.
Zime so mile. Medved ne odhaja več na zimski spanec, temveč blodi naokrog. Zakaj so že zime milejše kot so bile?
Prepoved raznih safarijev na črno ki se odvijajo v zadnjem času.
Prepoved hranjenja medveda iz avtomobilov.
Človek čim dlje stran od medveda (ali obratno kakor želite) zavoljo dobrega obeh.
mihajloo
# 04.10.2017 ob 18:12
@anny22
"Slučajno kdo od vas zgornjih pametnjakovičev živi tam, kjer je največja koncentracija medvedov?"

Ker sem komentar oddal pred tabo, sem t.i. zgornji pametnjakovič.
Da, živim na notranjskem in stojim za vsem kar sem napisal zgoraj. Imel sem tudi že to srečo, da sem ga videl na par metrov, iz avta sicer. Pozimi pa že večkrat naletel na njegove stopinje. Ali pa na njegove "kupe". Neverjetno je koliko ta zver iztrebi. :)
Kot sem že povedal, uvesti nazaj mrhovišča pa nihče niti vedel ne bo, da medved sploh obstaja.
Pred leti, ko si meso lahko prideloval doma na kmetiji, se je preostalo česar človek ne poje (koža, parklji,...), odpeljalo globoko v gozd na mrhovišča, medvedu seveda. Danes je prepovedano klanje na kmetijah, ukinjena so mrhovišča, itd. Medved je pa v smetnjakih. Snega ni, mraza ni, tako da pozimi blodi naokrog.
toreksreda
# 04.10.2017 ob 15:55
lepo in naj se še več
MitjaM
# 04.10.2017 ob 18:28
V Sloveniji je večja nevarnost, da te bo napadel kmet kot pa medved.
MitjaM
# 04.10.2017 ob 16:17
Verjetno je to prava redkost danes v Evropi.
Lepo.
anny22
# 04.10.2017 ob 16:17
Odločajo lokalne skupnosti. Po zemljevidu sodeč so to Notranjska, Kočevsko in Dolenjska.

Slučajno kdo od vas zgornjih pametnjakovičev živi tam, kjer je največja koncentracija medvedov?
Nemo
# 04.10.2017 ob 17:45
No, saj zadnjič si je en medo že malo ogledal teritorij Šmarne gore. Upam, da mu je bil všeč, ker tam se mi zdi kar primerno področje za njegovo naselitev.
zelda
# 04.10.2017 ob 19:25
Danes sem poslušala Studio ob 17h. Lansko leto je ministrstvo zapovedalo odstrel 1900 osebkov jelenjadi, ki je hrana medvedov in volkov. Za letos pa so povišali zahtevo na 3000 osebkov. In potem se čudimo, če pride medved na kosilo k človeku domov. Medvedu in volku vzamemo hrano, ki je njuna naravna izbira po božjem redu, ukinemo še mrhovišča in potem ju problematiziramo.

Človek se mora nujno kultivirat v odnosu do zveri, ki imajo pravico do življenja na tem prostoru, saj so tukaj avtohtoni prebivalci. Nimamo več modrosti, ne razumemo življenja. Polni samih sebe sekamo gozdove, postavljamo trgovska središča, gradimo tovarne z umazano industrijo, avtoceste in jemljemo življenjski prostor živalim in potem...problematiziramo živali.

Težava je v človeku, torej v nas. Namesto spoštovanja prakticiramo uničevanje.
kazam123
# 05.10.2017 ob 10:26
Za tiste, ki mislijo, da so jeleni glavna prehrana medvedov:).

Medved je oportunistični omnivor, kar pomeni, da jé vse, kar mu je v tistem času na voljo in je lahko dostopno. Večji del hrane medveda je rastlinskega izvora. Najtežje obdobje je vsekakor pomlad, ko zimske zaloge poidejo, vegetacijska sezona pa se še ni začela. V tem času lahko napade oslabljeno parkljasto divjad, občasno pleni tudi domače živali, zlasti drobnico. Od začetka vegetacijskega obdobja pa vse do pozne jeseni zelo rad pase travo in uživa plodove gozdnih rastlin (dren, leska, jagode, borovnice, robide). Jeseni, ko si nabira tolščo za prezimovanje, so pomemben del njegove prehrane plodovi gozdnega drevja (žir, želod, kostanj, lešniki, orehi) in sadnega drevja v sadovnjakih (hruške, jabolka, slive). Beljakovinsko bogata hrana so za medveda žuželke (predvsem mravlje in njihove bube) in mrhovina. Občasno išče hrano tudi v bližini človeških naselij (gospodinjski odpadki in razni ostanki hrane), kar lahko privede do konfliktov s človekom.

Del študije Analiza medvedov, odvzetih iz narave, in genetsko-molekularne raziskave populacije medveda v Sloveniji (Kos in drugi, 2008) je namenjen določitvi prehrane rjavega medveda s ciljem opredeliti njegove najpomembnejše prehranske vire. Pregledane so bile vsebine prebavnih traktov 128 medvedov, ki so bili odvzeti iz narave v obdobju od leta 2006 do leta 2008. Ostanki hrane v želodcu in črevesju so bili natančno makro- in mikroskopsko pregledani, hrana rastlinskega izvora pa kolikor je bilo mogoče natančno taksonomsko identificirana. Glede na izvor hrane so se medvedi najbolj redno hranili s hrano rastlinskega izvora (krma, gozdni plodovi, sadje), manj pogosto pa s hrano živalskega in antropogenega izvora (slika 3).

Hrana rastlinskega izvora je bolj ali manj enakomerno navzoča celo leto, medtem ko se pogostost drugih dveh vrst hrane precej spreminja (slika 4). Hrana antropogenega izvora je precej pogostejša v pomladnem času, hrana živalskega izvora pa je najpogostejša poleti.

S hrano antropogenega izvora se pogosteje hranijo samci, medtem ko imajo samice raje rastlinsko hrano. Hrana živalskega izvora je enakovredno zastopana pri obeh spolih. Opazna je tudi pogosta hrana antropogenega izvora pri odstreljenih medvedih. Raziskave so potrdile tudi omnivorni (vsejedi) in oportunistični način prehranjevanja te vrste s širokim izborom hrane. Medvedi se precej hitro prilagodijo na stalen vir hrane, bodisi da je to krmišče ali pa so odpadki v bližini človeških naselij, in tak kraj redno obiskujejo.
anny22
# 04.10.2017 ob 23:26
mihajloo - kot napisano, odločate vi in vaše skupnosti.
Pod pametnjakoviče štejem tiste, ki živijo na varnem v mestih in iz "etičnega vidika" zahtevajo sobivanje z nevarnimi zvermi za druge, ko pa v njihovo bližino pritaca en sam medo, je cela panika in zahtevajo odstrel.
Tugomer1000
# 04.10.2017 ob 16:54
luckyss,

rjavi medved ima teritorij okoli 320 km^2,
pogooglaj.
Ali so to kakšni alterntaivni ''strokovnjaki'', ki jih to navajaš?
Disfenocingul
# 04.10.2017 ob 15:54
Pozitivna novica.
To pomeni, da je narava še toliko neokrnjena, da lahko bivajo, oz. celo uspevajo v njej.
oleander
# 05.10.2017 ob 14:21
Mrhovisca jim postavite, kot so ze bila.
p.s.
A to, da smo izgubili toliko gozda zaradi zledu in podlubnikov, ne vpliva na to, da medvedi iscejo hrano tudi blize hisam in tu in tam uplenijo kaksno ovco?
velenjcan
# 05.10.2017 ob 13:18
Populacija medvedov se je v osmih letih povečala za tretjino

In za koliko se je povečalo število birokratov, ki o njjih odločajo?
windmaster
# 05.10.2017 ob 05:50
Še to napišite, da so za štetje medvedjih kakcev v treh letih pobrali 3.5 milijona eur! A veste koliko časa mira za ta denar navaden smrtnik hodit v službo?
kislec
# 04.10.2017 ob 20:19
" ti kmetje naj bodo bolj skromni glede premoženja, če ga imajo toliko, da ga malodane nastavljajo medvedu, je to njihova kalkulacija."

Tugomer, si to modrost dolgo tuhtal ali te je kar naenkrat razsvetlilo?
kislec
# 04.10.2017 ob 20:13
" V veliko državah se populacija medvedov zmanjšuje " - narobe oz. nejasno.

Pravilno: Veliko držav (oz. njihovih državljanov) se trudi, da zmanjšuje populacijo medvedov. (tudi če je samo simbolična v primerjavi s Slovenijo).
lux99
# 05.10.2017 ob 07:46
@K_ris

Hahaha.... Nastali so iz velikega poka??? Iz česa pa je nastala Ljubljana??? Dejstvo je da se v Sloveniji srečujemo z zaraščanjem kmetijskih zemljišč. Na ta račun se življenski prostor medveda širi. A se populacija širi še hitreje.

Konflikti z ljudmi in živalmi.
lux99
# 04.10.2017 ob 22:37
@K_ris

Ne v gozdu, temveč na pašnikih, travnikih in poljih. Kjer se dogajajo napadi na domače živali. Paša v gozdu je namreč prepovedana.
rangerno1
# 04.10.2017 ob 19:35
In potem retardirana logika, da jih je treba streljat, ker so enemu kmetu napadli ovce, drugemu pa so brskali po smetnjaku. Pijani (ne prav vsi, večina pa) lovci pa kot mutavi in omejeni na lov za njimi. V veliko državah se populacija medvedov zmanjšuje in če se jih že moramo znebiti, bi jih lahko dali tja, ne pa da jih pobijajo - in do takšnih ljudi nimam nobene empatije, tudi če se jim zgodi podobna usoda - žal!
kazam123
# 04.10.2017 ob 19:01
Populacija se je povečala za tretjino, na forumih pa panika za vsakega odstreljenega medveda kot da so tik pred izumrtjem. Me zanima v katero smer bo šla populacija po propadu lovskih družin, ki že zdaj ponekod težko plačujejo škode.
lux99
# 04.10.2017 ob 17:01
@K_ris

Koliko prostora pa potrebuje en človek? Me zanima, da bi izračunal, koliko osebkov prenese naš teritorij, ne da bi ljudje zaradi preštevilčnosti silili v medvedov življenjski prostor ...

Ko zmanjka argumentov ostanejo samo še taka klobasanja.... Samo poglejte kje prihaja do najvec konfliktov, ne v urbanih središčih ampak na podeželju, ki se že tako ali tako prazni.

@geko5er

To, da se na Gorenjskem ne pase po planinah, pa ni krivda medveda ampak kmetov in neumne evropske kmetijske politike, ki se gre industrializacijo kmetijstva. pametnjačica


Joj joj joj.... Koliko stvari o kmetijski politiki pa veš??? Ali morda veš da se dobijo dodatne subvencije za ekološko kmetijstvo, pašo goveda in drobnice...
zapravico
# 06.10.2017 ob 12:57
V JU v 26 letih pa za 90%
Skippy
# 04.10.2017 ob 23:22
Pozitivna novica.
To pomeni, da je narava še toliko neokrnjena, da lahko bivajo, oz. celo uspevajo v njej.


Logično, če smo en sam gozd, proizvodna podjetja pa smo že zdavnaj pregnali.
K_ris
# 04.10.2017 ob 22:39
@lux99

Iz česa pa so nastali pašniki in travniki?

In kdo sploh na teh območjih pride v konflikt. Ovca in medved ali človek in medved?
K_ris
# 04.10.2017 ob 21:04
@lux99

Ko zmanjka argumentov ostanejo samo še taka klobasanja.... Samo poglejte kje prihaja do najvec konfliktov, ne v urbanih središčih ampak na podeželju, ki se že tako ali tako prazni.


Lahko rečeš klobasanja. Me nič ne moti. In ko govoriš o konfliktih, je teh še vedno največ v gozdu. Čigav prostor je to? Medvedov ali človekov?
EBEL-Acroni
# 04.10.2017 ob 19:52
Enostavno jih je preveč, kdo to ne razume? In odstrel je edina logična rešitev.
tocco
# 04.10.2017 ob 19:11
MitjaM seveda pričakovano ker so ogrožena vrsta. Lej kolko hord jih napada.
mihajloo
# 04.10.2017 ob 18:18
Mimogrede, ljudje... Danes je svetovni dan živali. Jaz jih imam raje kot ljudi :)
“Man is the cruelest animal” - Friedrich Nietzsche
LP vsem
kolkrkaplc
# 04.10.2017 ob 18:16
Članki o medvedu, vsaj en na teden, pripravi ljudi, ki bi drugače protestirali, da je medveda veliko in rabi iti pred puške.

Ker je medvedov 500, je velika možnost, da ga srečaš in si onesnažiš perilo.

Me je bolj strah lovca, da me zamenja za nekaj kosmatega.
V 100 letih sta dva človeka umrla zaradi medveda. Letno na cestah okoli 250.
pazi_mina
# 04.10.2017 ob 16:26
Pande v slovenski gozd...cez 10 let jih bo tolko da bodo zrele za odstrel
pingo69
# 04.10.2017 ob 16:13
Živeli medeki. Da ja ne bo kdo jim kaj slabega naredu !!!
galoper
# 06.10.2017 ob 10:40
Prispevek zvei kot reklama za izposlovanje dovoljenja za odstrel.
Raje bi medveda za soseda kot krvoločnega lovca.
K_ris
# 05.10.2017 ob 15:33
@lux99

Hahaha.... Nastali so iz velikega poka??? Iz česa pa je nastala Ljubljana???


Torej v bistvu priznavaš, da je človek posegel v medvedov prostor in ne obratno?
HOR
# 05.10.2017 ob 00:15
Ocitno tudi njim, med drugim, koristi ( ali pa vsaj ne skodi) globalno segrevanje, podobno kakor njihovim severnim belim medvedjim sorodnikom, ki so se tudi lepo namnozili v zadnjem casu...
lprelesn
# 04.10.2017 ob 20:23
Medvedi bi lahko bili dobri čuvaji gozdov za tiste, ki prekomerno odnašajo gobe in borovnice. Čuvajmo gozdove !
K_ris
# 04.10.2017 ob 16:39
@luckyss

Sem že napisal, da medved kot samotar rabi po podatkih stroke 1500 km2 teritorija sicer sili v urbana naselja......ta se lahko seveda prekriva,torej pridemo do znosne cifre (govorim za medvede, ne za ljudi) okrog 50 -100 osebkov za takšno državico...


Koliko prostora pa potrebuje en človek? Me zanima, da bi izračunal, koliko osebkov prenese naš teritorij, ne da bi ljudje zaradi preštevilčnosti silili v medvedov življenjski prostor ...
polenta
# 04.10.2017 ob 16:05
zanima me zakaj zraradi parih žuželk toliko vika in krika?
nocoment78
# 04.10.2017 ob 21:26
rajš medveda za soseda
kamnosek
# 04.10.2017 ob 18:57
Ta raziskava je samo en korak v politiki, katere cilj je pobiti čim več medvedov. Čez 15 let bodo medvedi v naših gozdovih takšna redkost, kot so danes risi.
Polymath
# 04.10.2017 ob 18:30
Super! Pa to je super novica za lovce.
Bazalt
# 04.10.2017 ob 15:52
Števil osebkov: Homo sapiens: 2.064.836; Ursus arctos: 564;

Nekaj matematike:
Homo sapiens - Ursus arctos: 2.064.272
Homo sapiens/Ursus arctos = 3661

Naj me koklja brcne, če je medved tu problem...
Tugomer1000
# 04.10.2017 ob 17:33
apollo11,
ti kmetje naj bodo bolj skromni glede premoženja, če ga imajo toliko, da ga malodane nastavljajo medvedu, je to njihova kalkulacija.
otto bizantiski
# 04.10.2017 ob 20:44
Uvesti kontrolo nad lovskimi društvi in njihovim dejanskim odstrelom, uravnavati odstrel pa ne samo medvedov ampak vseh živalskih vrst , ki žive v naših gozdovih. Glede drobnice pa so kmetje kar zadovoljni , če pride volk ali pa medved saj dobijo dobro odškodnino. Tisti medved ali pa volk pa kje že letošnjem planu za odstrel, drži? Medved lahko naredi približno cca. 40 km na dan in ni hudič,da ne zavije kdaj tudi pred naše oči.
Lovci pa imajo tukaj čisto dobičkonosne želje, odstrel je njihov čisti dobiček , na veselje njih in veseljakov na lovskih veselicah.
apollo11
# 04.10.2017 ob 17:20
33% rast v dveh letih. Pa saj niso normalni. Medved na Krvavcu, na Gorenjskem, v Savinjski dolini...tu kjer medveda nikoli ni bilo. Nehajte s to flower-power agendo, medved je zver, nehajte sanjat o nekem vzajemnem sobivanju.

Pod nujno zmanjšat populacijo, zaščiti je potrebno tudi kmete in njihovo premoženje.
luckyss
# 04.10.2017 ob 16:28
Nemčija , Francija, Benelux, itd. nimajo niti 5 %populacije naših medvedov..zakaj ?!
Ker imajo bruseljski prašički v vazalni deželi lovišče...vsako leto jih "popokajo"okrog 100 "komadov"
In zakaj ..?! ..ker se tu dogaja komercialni "odlov"...
Sem že napisal, da medved kot samotar rabi po podatkih stroke 1500 km2 teritorija sicer sili v urbana naselja......ta se lahko seveda prekriva,torej pridemo do znosne cifre (govorim za medvede, ne za ljudi) okrog 50 -100 osebkov za takšno državico...
Kavč ekologi seveda spet jamrate okrog odstrela....in imate celo prav...Če morate vsako leto pobiti petino populacije, potem gre tu za gojenje in ne za "uravnavanje populacije"...
Zakaj pa smo imeli tam okrog leta 1920 le okrog 80 medvedov ?! Zato ker takrat še nismo "skrbeli za divjad"
Vsepovsod opažam isti problem..narod postaja vedno bolj butast..
mostnica
# 04.10.2017 ob 15:56
Samo v Sloveniji medvedi prostorsko vladajo ljudem in domačim živalim. Na Gorenjskem so kmetje povsem opustili pašo drobnice na planinah, ki se sedaj zaraščajo, ovc pa skoraj ni več. Zakaj država to dovoljuje, ni jasno. Kdo med nedotakljivimi ima pri tem koristi? Kmetje so že začeli iz nuje na črno pobijati medvede.
Kazalo