Gasilci so med poplavami delali noč in dan. Foto: BoBo
Gasilci so med poplavami delali noč in dan. Foto: BoBo
Gasilci
Gasilci so napolnili nešteto vreč s peskom, ki so domove varovali pred naraslimi vodami. Foto: BoBo
Posledice poplav na Pohorju

Tako je četrtkov sestanek sindikatov javnega sektorja z ministri o morebitnem zmanjševanju plač za MMC povzel predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. Vabilo na sestanek vseh sindikatov javnega je namreč Ogrizek prejel, potem ko je več ur reševal ljudi, opremo in živali po hudih ujmah, ki so zajele Slovenijo, zaradi česar mu je, kot se je izrazil v pogovoru za MMC, "šlo na bruhanje".

Zaradi teh besed ga je v sredo v Odmevih oštel tudi minister za obrambo Aleš Hojs, ko je izjavil, da Ogrizek izredne razmere izrablja za svoj sindikalni boj. "Gospodu Hojsu želim povedati, da delam volontersko, da sem bil 22 ur v vodi na reševanju, medtem ko se je on vozil s helikopterjem, ampak ga ne mislim žaliti. Želim si, da pogleda, kako sploh funkcionirajo profesionalni gasilci. Vesel sem, da se je z županom Kanglerjem dogovoril, da ne bo odpuščanj. Kaj pa drugi župani, saj je država tista, ki daje denar občinam, one pa lahko samo kaj malega pristavijo?" se je vprašal Ogrizek in sklenil, da je minister "pomešal jabolka in hruške". Pričakuje sicer, da odpuščanj ne bo niti v Ljubljani, ker "ima župan Janković posluh za gasilce".

Nova sistemizacija delovnih mest
V zvezi s sestankom z ministri je dejal, da je hotel ministra Vizjaka vprašati, ali bodo v letu 2013 manjše plače in manj zaposlenih, pa je odšel brez opravičila. Ker je sestanek zapustil tudi finančni minister Franc Šušteršič, je minister za šolstvo Žiga Turk sindikatom dejal, da bo v javnem sektorju nova sistemizacija delovnih mest. "Vse bo na mehko, brez odpuščanj, a bo treba nekatere reze narediti, ker so gospodarski kazalniki slabi," navaja.

Štrukelj: Slovenija kot Belorusija
Predsednik Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimir Štrukelj je novinarjem izjavil, da se bo pogajal samo, če vlada umakne plačno maso, kot je predvidena. "Če so pripravljeni umakniti plačno maso, tako kot je predvidena, potem so to pogajanja. Če tega niso pripravljeni narediti, potem to ne bodo pogajanja, zgolj neki videz. Tega videza je v naši državi preveč, pravzaprav po nekaterih dogodkih spominjamo na Belorusijo," je bil oster Štrukelj.

Šlo je za začetni sestanek štirih ministrov pod okriljem ministrstva za javno upravo, ki je običajen pred sprejemanjem vsakoletnega proračuna.

Saša Banjanac Lubej

Posledice poplav na Pohorju