V Pekingu je bilo odpovedanih več kot 100 poletov, to mesto pa ni edino, kjer so uvedli takšne ukrepe zaradi nevarnosti, povezanih s smogom. Foto: Reuters
V Pekingu je bilo odpovedanih več kot 100 poletov, to mesto pa ni edino, kjer so uvedli takšne ukrepe zaradi nevarnosti, povezanih s smogom. Foto: Reuters

Več kot 100 poletov so odpovedali, ustavljene so vse medkrajevne avtobusne povezave s pekinškim letališčem. Peking pa ni edino mesto, ki se spopada s hudim onesnaženjem zraka. Rdeče opozorilo o visoki onesnaženosti, ki bo veljalo več dni, je namreč izdalo 24 mest, poroča britanski Guardian. Rdeče opozorilo je najvišja stopnja opozorila glede onesnaženosti.

V mestu Tjandžin blizu Pekinga je odpovedanih več kot 300 poletov, gost smog pa naj bi vztrajal do 5. januarja. V mestu so bile zaprte vse avtoceste, saj je vožnja nevarna zaradi zelo slabe vidljivosti.

Guardian še poroča, da je zadnji dan lanskega leta Kitajska napovedala, da bo povečala proizvodnjo premoga na 3,9 milijarde ton do leta 2020.

Cena gospodarskega razvoja
Desetletja gospodarskega razvoja so zahtevala ceno tudi v obliki onesnaženega zraka v večjih kitajskih mestih. Glavni vir onesnaženja so elektrarne na premog, toplarne in železarne, zgoščene na severu države. Pozimi se količina smoga poveča zaradi ogrevanja milijonov ljudi.

Leta 2014 je Kitajska razglasila vojno proti onesnaževanju, a korenitih sprememb oblasti niso dosegle.

Decembra je na Kitajskem v smogu živelo 460 milijonov ljudi, ugotavlja organizacija za varstvo okolja Greenpeace. Ena izmed raziskav je pokazala, da je z onesnaženostjo zraka povezanih najmanj milijon smrti na leto, prispeva pa k tretjini vseh smrti v večjih mestih, toliko kot kajenje. Druga raziskava je ugotovila, da je v nekaterih delih Kitajske smog skrajšal pričakovano življenjsko dobo za pet let in pol.