Območja na nadmorski višini med 600 in 1200 metri bodo lahko spet ujeta v led. Foto: BoBo
Območja na nadmorski višini med 600 in 1200 metri bodo lahko spet ujeta v led. Foto: BoBo
Spet nevarnost poledice in žleda
Voda na Planinskem polju spet narašča

"Gre za neugodno vremensko situacijo, podobno tisti iz pretekle zime," je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Nad Sredozemljem je namreč obsežno ciklonsko območje, zaradi tega v višinah priteka razmeroma topel in vlažen zrak, nad vzhodno Evropo pa je anticiklon. Na stiku teh zračnih mas prihaja do tega, da so v spodnjih plasteh temperature lahko negativne, v višjih plasteh pa pozitivne, opisuje Gregorčič.

Vpliv tega so zadnje dni najbolj čutili na vzhodu Panonske nižine, kjer je prišlo do precej intenzivnega žledenja. "Slovenija je nekoliko na obrobju tega, zato tako katastrofalnih razmer kot prejšnji zimo ne pričakujemo. Pa vendar bo na višinah med 600 in 1200 metri lahko že danes, še bolj pa ponoči in v četrtek prihajalo do žledenja oz. poledice. Debelina ledene obloge bo lahko od nekaj milimetrov do morda kak centimeter. A po nižinah tega pojava ne bodo občutili," še pravi Gregorčič in dodaja, da snega po nižinah ta teden še ne pričakujejo. Morda v sredini prihodnjega tedna.


Poplavljanje Pivke in Ljubljanice

Višina vode na Planinskem polju se je v zadnjih 24 urah povišala za 46 centimetrov. V naslednjih dneh se bo gladina vode zviševala. Danes in preko noči na agenciji pričakujejo dvig višine vode za 20 do 30 centimetrov. Vodan namreč narašča za 2 cm na uro. Na terenu je 42 gasilcev, ki polnijo protipoplavne vreče in postavljajo nasip.

Reki Pivka in Ljubljanica poplavljata območja pogostih poplav. Pretoka obeh rek sta začela upadati.

V četrtek lahko višina morja med 6. in 9. uro preseže višino 300 centimetrov na mareografski postaji Koper. Morje lahko ob tem poplavi najnižje dele obale, opozarjajo na Arsu.

Žled povzroča težave v soseščini in širše
Medtem žled povzroča težave na vzhodu Avstrije. Zaprte so številne ceste, prihaja pa tudi do motenj v železniškem prometu in v oskrbi z električno energijo. Ponekod je morala posredovati tudi vojska. Več kot 3.000 gospodinjstev je zaradi žleda ostalo brez elektrike, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj zaradi debele plasti ledu na tleh ne hodijo na ulice.

Na območju Waldviertla blizu avstrijsko-češke meje so že v torek razglasili izredne razmere, danes pa je še huje. Led je ponekod debel do 15 centimetrov, zaradi česar je zaprtih več kot 20 šol.

Zaradi vremena imajo težave tudi v več delih Nemčije. Tudi tam se soočajo z žledom. V zveznih deželah Hessen in Severno Porenje - Vestfalija so zaradi dreves, ki so se podrla pod težo žleda, zaprte številne ceste.

Žled tudi na Češkem ovira promet, in sicer železniškega. Marsikje prihaja do velikih zamud.

Spet nevarnost poledice in žleda
Voda na Planinskem polju spet narašča