Joaquin je že dosegel četrto stopnjo po sicer petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici, ob izjemno močnem vetru pa je zmožen povzročiti katastrofalno škodo. Foto: Reuters
Joaquin je že dosegel četrto stopnjo po sicer petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici, ob izjemno močnem vetru pa je zmožen povzročiti katastrofalno škodo. Foto: Reuters

Joaquin, ki je že dosegel četrto stopnjo po sicer petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici, je ob izjemno močnem vetru zmožen povzročiti katastrofalno škodo. Na Bahame je prinesel veter s hitrostjo nad 210 kilometrov na uro in močan dež, a za zdaj o žrtvah še ne poročajo. Na južnih Bahamih naj bi bilo v svojih hišah ujetih več deset ljudi, po poročanju tujih medijev pa naj bi vetrovi odkrivali strehe, valovi pa so zalivali hiše.

Na Bahamih so že odpovedali pouk in nekatere polete, nekaj ladijskih povezav pa so preusmerili drugam. Oblasti so prebivalce na Bahamih pozvale, naj se pripravijo na 37 centimetrov dežja. Kubanske oblasti so za večji del jugovzhodnega dela otoka izdale opozorilo pred tropsko nevihto.
Ameriška obalna straža je medtem sprožila iskalno akcijo za ameriško tovorno ladjo s 33 člani posadke na krovu, ki naj bi bila ujeta v orkanu blizu bahamskega Crooked Islanda.

V nekaterih zveznih državah izredne razmere
Na prihod Joaquina se v strahu že pripravljajo tudi na vzhodu ZDA, kjer so prebivalci s polic v trgovinah izpraznili zaloge vode, mleka in drugih nujnih potrebščin. Obilne padavine so najverjetnejše v zveznih državah Severna in Južna Karolina ter v Virginiji, vzhod ZDA pa bi lahko orkan dosegel v nedeljo. V Virginiji, ki so jo poplave prizadele že v torek, je guverner razglasil izredne razmere, da bi se lahko pripravili na prihod orkana, enako pa so ravnale tudi oblasti v New Jerseyju, Marylandu in obeh Karolinah.