Ris se je zgodaj zjutraj ujel v živolovko. Foto: ZOO Ljubljana
Ris se je zgodaj zjutraj ujel v živolovko. Foto: ZOO Ljubljana
Rdeča panda
Mačje pande so preselili v šimpanznjak. Foto: EPA
Risa ujeli, risinja se še potika naokoli

"Danes ponoči je dežural naš veterinar Marjan Kastelic. Vsaki dve uri je delal obhode pod nevarnimi krošnjami in preverjal stanje živali na terenu. Ob četrti uri zjutraj je dobil SMS-sporočilo, da se je nekaj ujelo v živolovko. Z vso opremo (puško za omamljanje, ponjavo in transportno kletko) sta se skupaj z nočno oskrbnico Urško Burja takoj odpravila v ogrado gamsov, preveriti, kaj se je ujelo. V pasti je tičal ris, ki je bil zelo vznemirjen," opisujejo v ljubljanskem živalskem vrtu.

Veterinar in oskrbnica sta ga takoj uspavala, mu vzela kri za preiskave in ga prenesla v transportno kletko. "Ugotovila sta, da se je ujel samec (po twitterski strani @RisIzpodRoznika ali glavni maček v mestu), na novo imenovan Rožnik. Pred ambulanto ga je veterinar zbudil iz narkoze, zdaj se v transportni kletki pod nadzorom prebuja in čaka na premestitev v začasno varno bivališče," še razlagajo pristojni v Živalskem vrtu Ljubljana. V prihodnjih dneh bodo skušali ujeti še samico, za katero pa trenutno še izbirajo ime.

Uspavanje s puško bi bilo neuspešno
V Živalskem vrtu tudi pojasnjujejo, zakaj ju pred pobegom niso uspavali s puško za omamljanje, kot so to storili z volkovi. Glavna težave je namreč v tem, da se morajo pri tem postopku živalim približati na 20 do 25 metrov.

Risa pa je visoko v krošnji smreke, kjer je dneve preživljala samica, v trenutnih razmerah zelo težko ali skoraj nemogoče zadeti.

"Za ilustracijo: uspavanje in preselitev petih volkov je v ponedeljek popoldne trajalo kar dve uri in pol pod grozečimi krošnjami, pri čemer je sodelovalo šest zaposlenih. Ko žival zadeneš, se iz strelice uspavalo lahko ne izloči v celoti, žival je tudi v stresu ob lovu, zato lahko potrebuje večje in večkratne odmerke, preden zaspi, kar pa tudi lahko traja do 20 minut. Volkovi so v nasprotju z risi večji, počasnejši in ne plezajo," pojasnjujejo.

Evakuacija mačjih pand
Zaradi napovedi ponovnega poslabšanja vremenskih in nevarnosti novih padcev dreves bi lahko ogrado zapustili tudi mačji pandi, ki bi ju lahko ogrožala tudi pobegla risinja. Zato so ju že preselili v prazen zunanji mrežasti prostor šimpanznjaka. Sicer pa bi v primeru pobega mačji pandi ostali znotraj živalskega vrta.

"Njihova poglavitna hrana so listi in poganjki bambusa, ki ga vsak dan pojedo do 4 kilograme. Ker na Rožniku bambus ne raste, bi se verjetno zadržala v živalskem vrtu, saj le tu najdeta nekaj nasada bambusa," še sporočajo iz živalskega vrta.

Risa ujeli, risinja se še potika naokoli