Sneg je v ruski prestolnici skoraj ustavil življenje. Foto: EPA
Sneg je v ruski prestolnici skoraj ustavil življenje. Foto: EPA
Kijev
Hudo sneženje naj bi trajalo še ves teden, v Ukrajini naj bi zapadlo več kot 50 centimetrov snega. Foto: EPA

Snežiti je začelo v nedeljo in v Moskvi v samo 24 urah zapadlo 20 centimetrov snega, kar je na cestah povzročilo pravi kaos. Ker snežnim službam ne uspe sproti čistiti snega, je promet močno otežen in se v mestu nabirajo kilometrske kolone.

Meteorologi so dejali, da gre za "stoletni vihar", saj naj bi snežilo še ves teden in zapadlo toliko snega, kot so ga nazadnje namerili pred 50 leti, temperatura pa se je ponoči spustila na približno 25 stopinj Celzija pod ničlo. Čez dan je približno osem stopinj pod ničlo.

V Ukrajini na pomoč tudi vojska
Podobno je tudi v Ukrajini, kjer je na pomoč s svojimi oklepniki priskočila tudi vojska. Na oklepnike so namestili snežne pluge in tako pomagali cestnim delavcem. Župan Kijeva, Aleksander Popov je razglasil izredno stanje in opozoril, da bo tako vsaj do konca tedna. Javne službe v Kijevu so bolj ali manj zaprte, tudi številna druga podjetja pa so ostala zaprta.

Posebej hudo je na Krimu in v ruski pokrajini Krasnodarsk, kjer je zmanjkalo elektrike. V ukrajinskem kraju Poltava je več kot sto krajev dobesedno odrezanih od sveta, najmanj sto krajev pa je odrezanih tudi na zahodu Ukrajine.

V snegu je v nedeljo zvečer obtičal avtomobil z ukrajinskim premierjem Nikolajem Azarovom, ki si je želel ogledati, kako poteka odstranjevanje snega na ulicah Kijeva. Njegovi varnostniki in voznik so se nato morali precej potruditi, da so avto znova spravili v pogon.

Sneg jo je zagodel tudi Veliki Britaniji
Zaradi obilnega sneženja je več deset tisoč domov v Veliki Britaniji ostalo brez elektrike. Najhuje je bilo na Severnem Irskem, kjer je zaradi snežnega neurja z vetrom do 88 kilometrov na uro brez elektrike ostalo 40.000 gospodinjstev, močno sneženje pa je poškodovalo električno omrežje. Zaradi snega je bilo zaprtih več kot tisoč šol po državi, o poplavah zaradi močnega dežja pa so poročali iz Cornwalla na jugozahodu Anglije. Ta teden naj bi bilo vreme na Otoku že lepše.