Vlada je ta teden znova podprla izvajanje letalske obrambe pred točo, ki jo na območju severovzhodne Slovenije že več let izvaja Letalski center Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Vlada je ta teden znova podprla izvajanje letalske obrambe pred točo, ki jo na območju severovzhodne Slovenije že več let izvaja Letalski center Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Vlada se je najprej seznanila z izvajanjem dejavnosti v preteklih dveh letih, nato pa te podprla tudi za prihodnji dve in ob primerni soudeležbi občin za to pripravila dobrih 55.000 evrov.

Proračunski denar bo prispevalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, a le, če bodo za izvajanje protitočne obrambe s srebrovim jodidom zanimanje pokazale tudi lokalne skupnosti. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo interes izkazan, če bo v izvajanje vključena vsaj polovica občin s tega območja.

V zadnjih treh letih so občine pokazale zadostno zanimanje za projekt, ki pa je upadalo - leta 2011 ga je sofinanciralo 45 občin, predlani 38, lani pa le še 36 od skupaj 52 pozvanih.

Kmetijsko ministrstvo je leta 2011 za izvajanje dejavnosti namenilo 74.500 evrov, v naslednjih dveh letih pa jih je znižalo na okoli 56.000 evrov. Občine so ob tem prispevale 60 odstotkov denarja, pri čemer se je skupni znesek prispevka občin prav tako znižal s 110.800 leta 2011 na 82.500 evrov lani.

V zadnjem desetletju 100 milijonov evrov škode v kmetijstvu
Samo v slovenskem kmetijstvu so neurja s točo od leta 2003 do 2013 povzročila za več kot 100 milijonov evrov škode. V Sloveniji zato od leta 1999 izvajamo projekt poskusnega posipanja točonosnih oblakov, ki se je leta 2011 sicer končal, a je država tudi v naslednjih letih sofinancirala izvajanje dejavnosti.

Čeprav je kmetijske pridelke za škodo po toči mogoče zavarovati in pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije, predstavniki države menijo, da je smiselno vložiti dodatne napore za zmanjšanje morebitne škode po toči.

Ni dokazov o (ne)učinkovitosti
Sicer na podlagi do zdaj opravljenih raziskovanj izvajanja letalske obrambe pred točo ni trdnih in nedvoumnih dokazov o učinkovitosti izvajanja obrambe, a na ministrstvu pravijo, da tudi ni dokazov o njeni neučinkovitosti.

Nadaljnjemu sofinanciranju s strani države je sprva nasprotovalo ministrstvo za zdravje, saj je urad za kemikalije v svoji analizi tveganja opozoril, da ni mogoče izključiti tveganja, ki ga za zdravje ljudi in okolje povzroča srebro kot razgradni produkt srebrovega jodida. Potem ko so izvajalci dejavnosti zagotovili, da uporabljajo povsem enake substance, kot jih uporabljajo v sosednji Avstriji ter po prejemu in pregledu ustreznih podatkov na zdravstvenem ministrstvu, pa to predlogu za sofinanciranje ni več nasprotovalo.