Ena od odločb za ustavitev del in sanacijo je bila zaradi nedovoljenega posega izdana na smučišču Krvavec. Foto: BoBo
Ena od odločb za ustavitev del in sanacijo je bila zaradi nedovoljenega posega izdana na smučišču Krvavec. Foto: BoBo

Na območjih smučišč, ki so lani izvajala obsežne rekonstrukcije žičniških naprav in širila ponudbo za oživitev poletnega turizma, je inšpekcija za naravne vire in rudarstvo opravila sedem nadzorov. Za nedovoljene posege so inšpektorji izdali dve odločbi za ustavitev del ter za sanacijo nedovoljenega stanja na Golteh in na Krvavcu

Lani je na več območjih potekala tudi gradnja kolesarskih poti, ki večinoma potekajo tudi po zavarovanih območjih narave. Ugotovitveni postopek v zvezi s celotnim posegom gradnje kolesarske povezave Bled–Bohinj, ki ga izvajata dve občini, še ni zaključen in se bo nadaljeval v letu 2024, so sporočili z inšpektorata RS za naravne vire in prostor, pri katerem deluje inšpekcija za naravne vire in rudarstvo.

Za kolesarsko pot, ki poteka ob Savinji in na območju Nature 2000 Celje–Žalec, so ugotovili, da so izdana naravovarstvena soglasja, na odseku, kjer soglasje ni bilo pridobljeno, pa je izvajalec dela ustavil.

V Kozjanskem parku se kolesarske poti gradijo na podlagi pridobljenih strokovnih mnenj in soglasij. Dela se izvajajo skladno s smernicami strokovnih služb, na odseku, kjer so bile ugotovljene neskladnosti del, pa so uvedli prekrškovni postopek.

Sporno začasno parkirišče med svetovnim prvenstvom v Planici

Sorodna novica Parkirišča za obiskovalce svetovnega prvenstva v Planici urejena na zavarovanih območjih

V Planici je organizator med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju na naravni vrednoti Ledine v Ratečah urejal zemljišče za namen začasnega parkiranja, a za to ni imel naravovarstvenega soglasja ali mnenja. V inšpekcijskem postopku je investitor pridobil mnenje Zavoda RS za varstvo narave s smernicami za sanacijo zemljišč in zemljišča saniral brez izdaje odločbe.

Ugotovitveni postopek pri gradnji makadamskih poti na planini Dolga njiva - Zvoh v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer se dela izvajajo brez naravovarstvenega soglasja, medtem po pojasnilih inšpektorata še ni zaključen.

Inšpektor izdal odločbo za odstranitev počitniških hišic ob Kolpi

Na Dolenjskem je inšpektor izvajal nadzor nad pridobitvijo naravovarstvenega soglasja za postavitev mobilnih hišk v kampu ob Kolpi in v postopku izdal odločbo za njihovo odstranitev. Izdana je odločba za odstranitev več enostavnih počitniških objektov, ki so postavljeni brez naravovarstvenega soglasja na naravnih vrednotah Krka in Bistrica in v območju Nature 2000. Izvršilni postopek je po pojasnilih inšpektorata v teku.

Ob tem so bile izdane tudi tri odločbe za odstranitev nezakonito odloženih odpadkov na zavarovanih območjih Nature 2000.