Greenpeace je prepričan, da bodo posledice obratovanja Teša 6 hude, kar v Šoštanju zavračajo. Foto: BoBo
Greenpeace je prepričan, da bodo posledice obratovanja Teša 6 hude, kar v Šoštanju zavračajo. Foto: BoBo

Termoelektrarna Šoštanj je navedbe označila za hude obtožbe, ki zavajajo in ustrahujejo slovensko javnost. Greenpeaceove številke so zelo konkretne, izračunane na življenje natančno, ki nimajo nobene znanstvene podlage in so nedokazane in nedokazljive, so dodali v Tešu.

Greenpeace: vsako leto 33 mrtvih
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je pred tednom dni predstavila raziskavo o posledicah kurjenja lignita in s tem povezanem onesnaženju zraka v Šoštanju. Raziskava je pokazala, da bo po zakonu novega, šestega bloka elektrarne vsako leto umrlo 33 ljudi, 40 let obratovanja Teša 6 pa da bo prineslo 1.320 smrtnih žrtev.

Teš se je zaradi trditev Greenpeacea obrnil na odvetniško pisarno, ki bo navedbe proučila, Greenpeace pa opozarjajo, da bodo ob morebitnem nadaljnjem širjenju takih informacij pravico poiskali na sodišču. Družba sicer poudarja, da ne gre za ustrahovanje, saj je pravica Greenpeacea do opozarjanja na težave legitimna, a dodajajo, da je taka le do "meje, ki ločuje resnico od neresnice".

Teš: Nič slabše kot v drugih regijah
Koliko je za Greenpeace sploh vredno človeško življenje, da o njem tako podcenjujoče in laično špekulira, se še sprašujejo v Tešu. Dodali so, da se meritve onesnaženosti v Šaleški dolini izvajajo vse od konca 80. let prejšnjega stoletja, in zagotavljajo, da vplivi termoelektrarne na okolje niso nič bolj kritični kot v drugih slovenskih regijah.