Občutljivost na pozebo je odvisna predvsem od sorte in razvojne faze. Foto: EPA
Občutljivost na pozebo je odvisna predvsem od sorte in razvojne faze. Foto: EPA
Dež
V sredo se bodo padavine razširile na vso Slovenijo. Foto: EPA

Na vzhodu države bo deloma jasno, drugod pa spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Meja sneženja se bo potopno dvignila nad 1000 metrov, pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija.

Najnižje temperature so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) izmerili na Koroškem, in sicer v Slovenj Gradcu minus 4,3 stopinje Celzija, v Kočevju minus 3,2, v Celju minus 3,1, v Murski Soboti pa minus 2,9 stopinje Celzija. Na Kredarici so izmerili minus 12,4 stopinje, najtopleje pa je bilo na portoroškem letališču, kjer so izmerili 5,2 stopinje.

Vremenska napoved
V sredo bo oblačno, padavine se bodo sredi dneva in popoldne razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte, pihal bo okrepljeni jugovzhodnik, ob morju jugo. Proti večeru se bo od severa ohladilo, meja sneženja pa se bo ponekod spustila na 700 metrov nadmorske višine. Zapihal bo severni in severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od dve do osem, ob morju 12 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 12 do 17, v severni Sloveniji pa le od pet do 10 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo delno razjasnilo, zjutraj bo ponekod slana, po nekaterih kotlinah pa bo nastajala megla. V četrtek in petek bo spremenljivo oblačno s posameznimi popoldanskimi plohami.
.

.
Nevarnost pozebe
Toplo aprilsko vreme je v prvi polovici meseca pospešilo razvoj rastlin, saj je večji del Slovenije v valu različnih faz cvetenja oziroma razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost na pozebo je odvisna predvsem od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

Temperature, nižje od minus 1 stopinja Celzija, lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka minus 1 stopinja, pri marelicah in slivah pa že minus pol stopinje. Nekoliko bolj odporne proti mrazu so jablane.

V preteklih tednih so bila tla že dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem, tudi te lahko prizadenejo temperature okoli ničle, zato na Arsu priporočajo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.