Poplave so po vsej državi povzročile izjemno škodo. Foto: Blaž Voler
Poplave so po vsej državi povzročile izjemno škodo. Foto: Blaž Voler

Reke Drava, Meža in Mislinja, ki so se znesle nad občino Dravograd, so povzročile za najmanj 11 milijonov evrov škode, ocenjuje dravograjska županja Marijana Cigala.

Cigala sicer pričakuje, da bo škoda še bistveno višja, saj vsa dravograjska podjetja še niso dostavila podatkov o škodi, prav tako niso znani stroški čiščenja in odvoza naplavljenega materiala.

Narasle reke so poplavile predvsem stanovanjska naselja na Ribiški poti, Mariborski cesti, spodnji Meži, Otiškem Vrhu in Šentjanžu, prav tako je bila povzročena ogromna škoda na poslovnih objektih v industrijski coni Šentjanž in Otiški Vrh.

RTV Slovenija bo v četrtek, 22. novembra 2012, pripravila dobrodelno oddajo, v kateri bodo zbirali finančna sredstva za oškodovance nedavnih poplav!

Velika škoda tudi v Velenju
V velenjski občini pa so prve ocene škode ponedeljkovih poplav pokazale, da je škode za najmanj 2,5 milijona evrov. Občinska komisija je do zdaj evidentirala več kot 70 plazov, z velenjske občine pa so še sporočili, da je približno 100 hiš zalila voda.

Na območju občine so uspeli zagotoviti prevoznost cest, neprevozna je le cesta pri odcepu Ževart v Paki. Na najbolj poškodovanih delih strug potokov Lepena in Sopota bodo danes čistili nanose peska, saj bi lahko potoka znova prestopila bregove in s tem povzročila še večje uničenje javne infrastrukture in tudi stanovanjskih hiš, če ne bodo pravočasno ukrepali, pravijo na občini.

Občina bo v prihodnjih dneh nadaljevala sanacijo brežin reke Pake, pešpoti med Jenkovo cesto in Cesto talcev, ceste v Velunjskem grabnu ter ceste Plešivec-Sopota v Škalah.

Komisija za ocenjevanje škode bo sicer v skladu z državno uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode in s sklepom o ocenjevanju škode na stvareh zaradi posledic poplav delo začela v torek.

Vse kmetijske pridelovalce, ki so utrpeli škodo na kmetijskih površinah, velenjska občina poziva, naj najpozneje do četrtka, 29. novembra, na Mestno občino Velenje oddajo izpolnjen obrazec o oceni škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih, povzročene po naravni nesreči. Obrazec je objavljen na spletni strani občine, upravičenci pa ga lahko dobijo tudi v glavni pisarni velenjske občine.

Za škodo, ki je nastala na infrastrukturi objektov in delih objektov, pa bo predpisane obrazce na terenu v sodelovanju z občani, ki so utrpeli škodo, izpolnjevala občinska komisija.