Poslanci so želeli znižati odškodnine za spreminjanje kmetijskih zemljišč v zazidalna. Foto: BoBo
Poslanci so želeli znižati odškodnine za spreminjanje kmetijskih zemljišč v zazidalna. Foto: BoBo

Veto je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Svetnik Peter Vrisk je poudaril, da se z novelo zakona kar za 80 odstotkov znižuje višina nadomestila za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Odškodnine so po njegovem mnenju rešitev za zaščito kmetijskih zemljišč pred pozidavo, ki je ključnega pomena.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik je povedal, da se na ministrstvu sicer strinjajo, da je odškodnina pomemben instrument varovanja kmetijskih zemljišč, ne strinjajo pa se, da je edini. "Zaradi sledenja ciljev samooskrbe je treba čim prej vzpostaviti sistem trajnega varovanja kmetijskih zemljišč, kar naj bi se zgodilo jeseni," je dodal.

Strokovnjaki proti spremembam
Spremembe so kot vprašljive označili številni strokovnjaki, med drugim tudi Franc Lobnik, predsednik zdaj že ukinjenega Sveta za varstvo okolja, ki je opozoril, da ima gospodarstvo možnost graditi na opuščenih prostorih propadle industrije, obdelovalne površine pa moramo ohraniti.

Direktor Kmetijskega inštituta Slovenije Andrej Simončič pa meni, da tudi odškodnine niso dokončna rešitev, a je to - dokler nimamo boljšega zakona o kmetijskih zemljiščih - vsaj eno izmed zagotovil, da se na njih ne bo gradilo tako enostavno.

Zbrati bodo morali 46 glasov
Parlament bo moral o zakonu tako odločiti še enkrat, za njegovo ponovno sprejetje pa je potrebnih vsaj 46 glasov.

Tudi zakon o loteriji znova pred poslance
Državni svet je odločal o še enem zakonu in ga prav tako ustavil z vetom. Gre za zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport. Veto je predlagala interesna skupina negospodarnosti, svetniki pa so ga izglasovali s 13 glasovi za proti 12, ki so vetu nasprotovali.

Tone Peršak iz interesne skupine, ki je predlagala veto, je dejal, da zakon ne zagotavlja, da bi člane sveta fundacije, ki razdeljuje finančna sredstva, izbirali po strokovni in ne politični plati in da zakon izključuje olimpijski komite, ki je pomemben dejavnik na področju športa.

Minister Žiga Turk pa je dejal, da ministrstvo želi pametnejše, učinkovitejše in bolj demokratično razdeljevanje finančnih sredstev. "Odpor je razumljiv, ker to 'srečno družino', ki kroži s temi sredstvi, razbijamo, a vpliv športnikov in stroke je po moje zdaj večji," je novelo vzel v bran minister.

Tako kot zakon o spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč bo moral tudi zakon o loteriji znova pred poslance državnega zbora.