Voda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
Severni Jadran, Brioni
Največji dvig gladine pričakujemo v severnem Jadranu, kjer bo seštevek dviga morja in znižanja obale dosegel vrednosti med 90 in 140 centimetri," opozarjajo raziskovalci. Foto: Reuters
false
Študija je pomembna tudi zato, ker pri proučevanju dvigovanja gladine morja še nihče ni upošteval tako dolgega obdobja. Foto: BoBo

Dodaj v

Severni Jadran med najbolj ogroženimi zaradi dviga gladine Sredozemlja

Mednarodna raziskava v Italiji, Španiji, Franciji, Grčiji in Izraelu
11. marec 2017 ob 13:03
Trst - MMC RTV SLO, STA

Gladina Sredozemlja se je v zadnjem tisočletju dvignila za približno 30 centimetrov, medtem ko projekcije napovedujejo dvig gladine morja tudi do 95 centimetrov do leta 2100.

Tako kažejo izsledki mednarodne raziskave, ki jo je vodila italijanska javna agencija Enea. V Italiji pričakujejo največji dvig gladine v severnem Jadranu.

Medtem ko se je Sredozemsko morje v zadnjem tisočletju dvignilo za približno 30 centimetrov, napovedi medvladne skupine Združenih narodov (ZN) o podnebnih spremembah govorijo o več kot trikratnem dvigu v prihodnjih sto letih, izhaja iz povzetka študije, ki jo je na začetku meseca na svoji spletni strani objavila italijanska Nacionalna agencija za nove tehnologije, energijo in trajnostni gospodarski razvoj.

Študijo so objavili v znanstveni reviji Quaternary International, v njej pa so sodelovali tudi raziskovalci italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo, rimske univerze La Sapienza, italijanskih univerz iz Barija, Lecceja, Catanie ter univerz iz Hajfe v Izraelu, Pariza in Marseilla.

Posebej ogrožena celotna obala med Trstom in Raveno
Za proučitev sprememb višine gladine Sredozemlja so raziskovalci pridobili podatke za 13 arheoloških najdišč ob obalah Italije, Španije, Francije, Grčije in Izraela, in sicer na tektonsko stabilnih območjih. V Italiji so se osredotočili na tri območja na jugu Apeninskega polotoka, točneje v okolici Salerna, Otranta in Brindisija, kjer se je gladina morja dvignila za 15 centimetrov v zadnjih tisoč letih, je povedal raziskovalec pri Enei in koordinator študije Fabrizio Antonioli.

Po njegovih besedah so samo v Italiji zaznali 33 območij, ki bodo zaradi dvigovanja morja posebej ogrožena, med temi je tudi celotna jadranska obala med Trstom in Raveno: "Največji dvig gladine pričakujemo v severnem Jadranu, kjer bo seštevek dviga morja in znižanja obale dosegel vrednosti med 90 in 140 centimetri".

Krive so podnebne spremembe
Študija je pomembna tudi zato, ker pri proučevanju dvigovanja gladine morja še nihče ni upošteval tako dolgega obdobja. Po Antoniolijevih besedah se je Sredozemlje v zadnjem tisočletju dvignilo od samo šest do največ 33 centimetrov, kar je 65 odstotkov manj od najnovejših projekcij medvladne skupine pri ZN-ju, ki napovedujejo dvig gladine morja na svetovni ravni med 60 in 95 centimetri do leta 2100.

"Gre za očiten pospešek, katerega vzrok so predvsem podnebne spremembe zaradi dviga koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju," je Enea na svoji spletni strani še povzela Antoniolija.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Triglavski zmaj
# 11.03.2017 ob 13:13
Očitno ne bomo v nobenem primeru izgubili dostop do morja, saj bo to prišlo k nam.
Triglavski zmaj
# 11.03.2017 ob 13:14
Ali je predor Markovec na dovolj visoki nadmorski višini?
windmaster
# 11.03.2017 ob 13:57
Mi smo na 850 metrih nadmorske višine in se ne sekiramo če bomo en meter bližje morju. Bodo pa v hribih narasle cene nepremičnin, kar niti ni slabo....
Otman
# 11.03.2017 ob 15:27
Če bi se ves led na Arktiki stalil, se morska gladina zviša tudi za 60 metrov.

Zmotil si se za 60 metrov.
HOR
# 11.03.2017 ob 16:37
Kemik
# 11.03.2017 ob 13:43

" ...Če bi se ves led na Arktiki stalil, se morska gladina zviša tudi za 60 metrov..."

Misliš verjetno na kopenski led na Arktiki, ki je na Grenladiji.

Ker, če se stopi ves led na morju Arktike to ne bo dvignilo morske gladine čisto nič, ker ta led že zdaj izpodriva toliko vode, kot jo bo kasneje, če se bo stopil v vodo.

Kar se pa Grenlandije tiče pa že od lani led rekorno narašča, tako, da nič ne kaže na katastrofalno topljenje tega ledu, Četudi pa se bo začel talit, bi trajalo kako tisočletje, da bi se stalil in, da bi se znantbo dvogmile gladine morja...

Skratka en sam nateg kvazi "eko" politike klimatskega alarmizma za nepoučene...
Kemik
# 11.03.2017 ob 13:43
Uf, težko bo za Benetke. Zato so pa za obrambo pred vplivom zvišanja morske gladine najeli Nizozemce, katerih največja mesta so že zdaj 4 metre pod morsko gladino, tako da Nizozemci ne hodijo dol na morje, ampak gor. Nasipi so torej začasna rešitev, vprašanje pa, koliko so ti raziskovalci analizirali vpliv taljenja ledu na Arktiki, kar lahko proces zvišanja morske gladine še pospeši. Če bi se ves led na Arktiki stalil, se morska gladina zviša tudi za 60 metrov, kar bi pa pomenilo, da bi bilo pod vodo precej večjih evropskih mest, kot so London, Amsterdam, Pariz in Berlin. Tega pa si marsikdo ne želi.
GeorgeB
# 11.03.2017 ob 14:08
Gorenjcem se gladko hebe... :)
ciracara
# 11.03.2017 ob 13:17
hitro z avionom na antarktiko enega selfija naredit, dokler je še kaj ledu tam?

Na arktitko..
Ori
# 12.03.2017 ob 16:28
Na Antarktiki se led kopiči. Če se stali led na Arktiki bo gladina padla, ker je to plavajoči led, ki ima večji volumen kot voda. Kdo je tu nor? To je lažna novica..
Bivši uporabnik
# 11.03.2017 ob 16:06
morda nam pa to pripomore, da bomo imeli prost dostop do morja in mir pred Hrvati ?
Triglavski zmaj
# 11.03.2017 ob 14:21
V kolikor bi bil ta portal namenjen zahtevnejšim bralcem, bi se tudi lahko kdaj poigrali s številkami.

Na primer, zanimivo je, da pravzaprav tretjina svetovne populacije živi na nadmorski višini pod 100 m, čeprav je le 16% zemljine površine pod to višino.

In tako dalje.
samogledam
# 13.03.2017 ob 08:48
Jadran je najbolj ogrozen zaradi smeti v morju ! Poglejte zjutraj obalo na otokih, na Ugljanu sva z zeno pobrala za sest najvecjih vrec smeti, preden sva polozila lezalnik na plazo. Na Bracu se je ponovila zgodba. Po morju plava vse kar clovek kupi v trgovini in komunalci sploh ne zamenjajo odlomljen pokrov tako da galebi znosijo se tisto kar ljudje vrzejo v kante.Za tako svinjarijo pa bi radi turisticni delavci dvignili usluge se za 50% v letu 2017. Zaradi mene lahko vsi otoki potonejo v morje skupaj z vso nesnago.Povecan turizem pomeni povecanje smeti in fekalij! Tega Hrvatje ne upostevajo zato se bodo nekega dne zbudili v fekalijah.
JohnSmith
# 11.03.2017 ob 14:17
Tekmovanje znanstvenikov, kjer zmaga tisti, ki lahko na približno utemelji bolj katastrofičen scenarij.
JnŠlc
# 11.03.2017 ob 13:46
Sredozémlje ali Mediterán (etimološko sredi zemlje) je ime velike regije okrog Sredozemskega morja in tudi skupno ime za dežele okrog njega.
Vi ste v članku verjetno mislili Sredozemsko morje ...
nonparel
# 11.03.2017 ob 14:11
Ja, nič drugega ne bo pomagalo, kot da bo treba napredek malo zabremzati. Prehiter razvoj očitno pomeni tudi hitro propadanje matere Zemlje. Človek se sprašuje ali je napredek res napredek.
barbar2
# 11.03.2017 ob 13:16
mi mamo cesto u tunelu , smo zazihrani. popotu bo pa lokal zalilo
5elin
# 21.03.2017 ob 16:14
Zanimivo, da večina ljudi, ki verjame novodobnim lažem za zastraševanje in obdavčevanje (se je kdo že kdaj posmehoval srednjeveškim grožnjam s pogubo in peklom?), ne ve naslednjih dejstev:
- da je delež CO2 v zraku samo štiri stotinke odstotka;
- da je poleg ogljikovega dioksida v ozračju še več kot dvakrat toliko ogljikovega dioksida vezanega v živih organizmih in še dvajsetkrat toliko raztopljenega v oceanih;
- da je koncentracija CO2 v ozračju v zemeljski zgodovini večino časa bila več kot desetkrat višja in da višja koncentracija pomeni boljše pogoje za vegetacijo, kar pomeni več hrane za živali,
- da je koncentracija CO2, ki jo v podmornicah štejejo za nevarno, približno pol odstotka, kar je več kot stokrat več kot na svežem zraku.
Nikolaj
# 12.03.2017 ob 19:40
Pozitivne plati globalnega segrevanja:
- manjša poraba energije za ogrevanje
- ko se bo led na Antarktiki stopil, se bo pojavilo kopno in več bo obdelovalne zemlje
- Na severu Zemlje ( Sibirija, Kanada, Aljaksa, Skandinavina) bo uspevala zelenjava, žito,rasle bodo pomaranče
el CARTEL
# 11.03.2017 ob 13:58
se pravi da bo več ljudi takrat in manj kopnega.

super.
dobra novica: vsaj mrtvi bomo takrat
REsnica
# 18.04.2017 ob 08:33
Še za neuke....na dvig gladine morij taljenje plavajočega ledu nims nobenega vpliva. Samo taljenje ledu na kopnem dviguje gladino.

Je pa posledica kateregakoli ledu na polih manj slana voda v območju ekvatorja. To pomeni večje izhlapevanje, več oblakov in s tem več zašćite površja pred soncem.
REsnica
# 18.04.2017 ob 08:28
Sem bil večkrat na tem delu peščene italjanske obale. Dvomim, da boste našli domačina, ki bi pordil da se je gladina dvignila. Brez heca, gladina je po mojem vedno nižja. Sem ob podobnem času vsako leto na istem mestu in tudi v času plime in podobne lune so pomoli vedno bolj na kopnem.

Je kdo ki je večrat na tej obali ali samo verjamete novicam?
5elin
# 21.03.2017 ob 15:55
Jehovci so vse to že zdavnaj vedeli in opozarjali, a jih ni nihče resno jemal!
Jaz pa temu enako verjamem kot takrat.
Po izkušnji z napovedmi dviga temperature pričakujem, da bo po nekaj letih jasno, da se gladina spušča, ne pa dviga. Potem bodo pridigali "spreminjanje gladine".
Glavno, da se bo na ta način uvedel in pobiral nov davek.
noprou
# 14.03.2017 ob 17:03
Že do samega efekta tople grede (GHE) smo lahko precej skeptični. Glej to povezavo na 50 znanstvenih člankov na temo GHE in občutljivosti na CO2. Jaz sem se fokusiral na Gerlich and Tscheuschner, 2009, ter Miskolczi, 2014.

Ampak ok, recimo da verjamemo GHE. V tem primeru moj poenostavljen izračun za podvojitev koncentracije CO2 z upoštevanjem absorbcijske krivulje pokaže največ 1.1 W/m2 radiejtiv forsinga, kar bi brez upoštevanja potencialnih pozitivnih povratnih vplivov pomenilo samo par deseting stopinje globalnega ogrevanja, Skupaj s potencialnimi povratnimi vplivi morda 0.5 stopinje. To je daleč od IPCC-jevskih 3 stopinj, kjer očitno povsem pretiravajo tako glede samo absorbcije (3.7 W/m2) kot pri povratnih vplivih.
izo
# 13.03.2017 ob 22:21
hmm, če bo morje do kočevja, kako se bomo potem zmenili za arbitražo?
JBT
# 11.03.2017 ob 18:22
če se bo stopilo dovolj ledu, pa bi mogoče potopili Hrvate....

Torej gremo ven kurit kresove da pospešimo učinke tople grede...

Ah ne, to so le sanje ... šala,; )))))))
mirkoxx
# 11.03.2017 ob 15:23
Ali je predor Markovec na dovolj visoki nadmorski višini?
Polovicka... iz Izole cez markovec direkt v morje.
REsnica
# 18.04.2017 ob 08:36
V zgodovini planeta je največ segrevanja povzročala oksidacija trdih delcev v ozračju. Danes jo uradno skoraj ne omenjamo...
janezi
# 16.03.2017 ob 22:14
Največ tovrstnih podatkov imajo ZDA,ki ne delajo panike,razen Gore z lažnimi podatki.
HOR
# 15.03.2017 ob 00:13
noprou
# 14.03.2017 ob 17:03

Tudi na Sunshine hours so precej podobno izračunali, da sploh ni panike glede blage rasti temperatur zaradi (večje) rasti CO2..
LINK
HOR
# 14.03.2017 ob 11:51
luxmundi
# 13.03.2017 ob 11:27

"...Vsekakor sam mislim, da je sedanje globalno segrevanje preveč hitro, da bi bilo posledica (zgolj!) Milankovićevih ciklov, pa tudi solarna aktivnost ne odstopa bistveno od tiste, ki smo je bili deležni recimo 30 let nazaj. Torej tu pride na vrsto naš "human factor" in povečanje koncentracij Co2, CH4 in drugih toplogrednih plinov v ozračju..."


... Le, da hitrost nedavnega segrevanja po letu 1950, oziroma od ca 1975 do 2000 (od 1998 imamo padec trenda segrevanja oziroma "pavzo" v segrevanju) ni nobena posebnost, ne v prejšnejm stoletju niti prej, določeni aspekti sončeve aktivnosti pa imajo lepo korelacijo z globalnim segrevanjem LINK
Tako, da naravni faktorji, kot glavni vzrok klima dogajanja sedaj niso niti najmanj izključeni, Prej obratno, saj se s CO2 teorijo do sedaj ni dalo pravilno napovedati ne temperature ne klimatskega dogajanja, niti se ga ne, da zanstveno dokazano obrazložiti...

itd
HOR
# 12.03.2017 ob 22:54
Nikolaj
# 12.03.2017 ob 19:32

Sedanje segrevanje z +/- nihanji seže nazaj ca med leta 1650- 1700, ko se je začelo segrevati.
Pred tem smo imeli ohlajanje z mini ledeno dobo, še nazaj pa različne cikle ogrevanja in ohljanja.
Različni naravni cikli in njihove kombinacije so stalnica klimatskega dogajanja in sprememb na Zemlji. Kolik je človeški prispevek in vpliv na sedanjo klimo pa prav tako ni znanstveno jasno, razen to, da gre gotovo za nek vpliv...

Po 1998 pa je trend segrevanja upadel (pavza v sehrevanju) kljub precejšnjemu porastu človeških emisij CO2 in konstantni rasti skupnega CO2 v zraku.

O tem kako se bo zadeva nadaljevala pa ni resnih znanstvenih dokazov ...
Nikolaj
# 12.03.2017 ob 19:32
Globalno segrevanje se je torej začelo že pred 1000 leti.
HOR
# 11.03.2017 ob 17:40
Že v prejšnjem stoletju (1988 - LINK) so klima alarmisti napovedali psevdoznanstvene napovedi pospešenega dviga gladine morja zaradi več CO2 in posledični menda groznega segrevanja in klimatskega dogajanja.
To se ni zgodilo saj gladina morja že več, kot sto let napreduje z dolgoročnim trendom do 2 mm na leto, kar znese 20 cm v 100 letih (do konca stoletja), po nekaterih virih bi naj ca zadnjih 30 let naraščalo z trendom 3,5 mm leto (35cm v 100 letih). Seveda se občasno in ponekod dviguje bolj ali manj, tudi ker se ponekod dviguje ali pogreza tudi kopno (Benetke tonejo predvsem ker se pogrezajo leseni piloti in ne predvsem ker se dviguje gladina morja...).
LINK LINK
Podobno velja za Slovensko morje in S Jadran LINK

Kljub še večji rasti CO2 od napovedane in pričakovane se tudi temperatura ni katatsrofalno povišala, od 1998 pa trend segrevanja stagnira, kaj šele, da bi katastrofalno naraščal.
Temu stagniranju rasti globalne temperature so dali ime pavza v segrevanju, čeprav ni dokazov ali gre samo za začasen zastoj rasti segrevanja ali trajno stanje, oziroma bomo mogoče kmalu celo deležni ohlajanja.

Mimogrede feb 2017 je bil najtoplejši v tem tisočletju, a le malo toplejši od Feb 1998 in drugi najtoplejši po letu 1954 (podobno topel je bil še leta 1929, ko še tudi ni bilo možnosti segrevanj zaradi antropogenega CO2), ko ni bilo videti globalnega segrevanja, saj se je takrat Zemlja rahlo ohlajala (1954). Ostali februarji v tem tisočletju so bili vsi hladnejši od feb 1998 odkar imamo padec trenda segrevanja ne pa katastrofalno segrevanje... LINK

Seveda mora globalistična politika klima alarmizma upravičiti neresne dajatve (kazni) na emisije CO2 ter s tem povezane subvencije in dotok denarja (po novem pa je potrebno še Trumpa preganjat,,,) zato ni presenetljivo, da producirajo vedno nove-stare napovedi CO2 klima katastrofe, za katere se vedno znova izkaže, da so le pretenciozno (manipulacijsko) pretiravanje v ocenah, brez resne znanstvene podlage...

Od leta 1998 do sedaj, razen katastrofalnih napovedi klima alarmistične politične (psevdo) znanosti, nismo, kljub diametralno nasprotnim napovedim doživeli še nobene globalne klimatske katastrofe. Le politično - ekonomsko.

Maskote klima alarmizma - severni beli medvedi pa se veselo pospešeno množijo in jih je vedno več, namesto, da bi izginevali zaradi antropogenih emisij CO2 in posledično klimatskega dogajanja...
Te zverine so tako rekoč pravi "klimatski skeptiki" (verjetno jih je podkupil naftni lobi in delajo za Trumpa...)
kasandra
# 11.03.2017 ob 15:48
Trump je rekel, da to ni res, vse si je izmislil Obama ,,, Torej? :((
por
# 11.03.2017 ob 15:02
@Triglav

bomo pa kot kaže zaradi globalnega segrevanja izgubili rodilnik XD (sorči, mogu sm)
pašeresje
# 11.03.2017 ob 13:11
hitro z avionom na antarktiko enega selfija naredit, dokler je še kaj ledu tam?
luxmundi
# 13.03.2017 ob 11:27
@ Nikolaj,

Segrevanje je seveda tudi naravni proces in je odvisen od sončeve aktivnosti in Milankovićevih ciklov (položaja zemlje glede na Sonce). Milankovićevi cikli so periodični in v veliki meri vplivajo na podnebje na zemlji (menjave ledenih dob ter vmesnih otoplitev).
Tu so sicer še drugi dejavniki, recimo v Eocenu, pred cca 50 milijoni leti, je bila povprečna globalna temperatura okrog 23 stopinj celzija (danes okrog 15). Za eocenski dvig temperatur recimo mnogi znanstveniki krivijo pospešeno sproščanje metana iz sedimentov v hladnih ledenih morjih. Na podnebje vplivajo tudi močni vulkanski izbruhi, padci večjih meteoritov itd.

Glede sedanjega segrevanja pa ... periode Milankovićevih ciklov so dolge - nekje od 25.000 let (precesija), do 100.000 let (oscilacija orbite okrog sonca). Cikli sončeve aktivnosti so manj znani (predvsem ne poznamo daljših ciklov, saj opazovanja trajajo relativno kratek čas) in so kot kaže povezani s številom sončevih peg. Vsekakor sam mislim, da je sedanje globalno segrevanje preveč hitro, da bi bilo posledica (zgolj!) Milankovićevih ciklov, pa tudi solarna aktivnost ne odstopa bistveno od tiste, ki smo je bili deležni recimo 30 let nazaj. Torej tu pride na vrsto naš "human factor" in povečanje koncentracij Co2, CH4 in drugih toplogrednih plinov v ozračju.
luxmundi
# 13.03.2017 ob 11:05
Dolgoročno bo težko zadržati vpliv dviganja morske gladine. 1m ni veliko, a če se začne pospešeno taliti Arktika in Grenlandija bo dvig verjetno večji. Če se hipotetično stali vse (z Antarktiko vred!) bo dvig nekje 80m in na morje bomo hodili v Gorico namesto v Koper.

Je pa res tudi, da se Sredozemsko morje da dokaj enostavno zagraditi (Suez, ki je tako ali tako umeten + kakih 15 km Gibraltarja) in tako spremeniti v veliko slano jezero (kar se je v geološki preteklosti že zgodilo, in to večkrat).
nixnix
# 12.03.2017 ob 15:07
Pa ne glede na izpodrinjeno morje... Gladina se še vseeno nekoliko dvigne za celotno količino ledu, ki je zdaj nad morjem, in ta prej zmrznjena voda se razlije po morjih. Vsem, ki tega ne štekajo, predlagam eksperiment z viskijem in par kockami ledu...
HOR
# 11.03.2017 ob 18:26
HOR
# 11.03.2017 ob 17:40

Popravek

Od leta 1988 do sedaj, razen katastrofalnih napovedi klima alarmistične politične (psevdo) znanosti, nismo, kljub diametralno nasprotnim napovedim doživeli še nobene globalne klimatske katastrofe. Le politično - ekonomsko.
hepan
# 11.03.2017 ob 14:18
Ekofasisti zopet na delu
MuDeL
# 11.03.2017 ob 13:19
se pravi je treba v približno 83 letih narediti na izpostavljenih mestih pregrado cca 3-4m (če upoštevamo še valovanje)... in iz tega se dela panika?
Kazalo