Voda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
poplave
Mariborski otok 5. novembra 2012. Foto: Maja Šraj
Poplave v Dravogradu
V Dravogradu je voda zalila številne hiše in poslovne objekte. Foto: Rok Korošak

Dodaj v

Vse več tožb zoper avstrijski Verbund zaradi poplav Drave leta 2012

Verbund v Celovcu toži Slovenijo
9. maj 2017 ob 15:58
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Zaradi posledic poplav Drave leta 2012 sta tožbe proti Verbundu vložila še Adriatic Slovenija za pol milijona evrov ter zasebna lekarna iz Dupleka, ki zahteva 40.000 evrov. Tožb je še veliko.

S prvimi obravnavami tožb zoper družbo Verbund, ki upravlja hidroelektrarne na Dravi v Avstriji, so na mariborskem okrožnem sodišču začeli februarja, a so jih po prvem naroku zaradi tožbe Verbunda zoper Republiko Slovenijo na sodišču v Celovcu vse preložili za nedoločen čas. Nekaj zadnjih predvidenih narokov so celo preklicali, saj se je želelo sodišče najprej seznaniti z vsebino te tožbe, da bi ugotovili, ali gre za sorodno zadevo, ki bi lahko vplivala na postopke na slovenskih sodiščih.


Zdaj je sodišče to tožbo prejelo in jo na tokratnem prvem naroku v tožbi zavarovalnice Adriatic Slovenica zoper Verbund tudi vložilo v sodni spis. Kakšne posledice bo ta tožba imela, za zdaj še ni znano. Glavna obravnava je bila namreč po uradnem začetku preložena za nedoločen čas, med drugim tudi zaradi možnosti preučitve obsežnega dokaznega gradiva na obeh straneh.

V postopku tudi Dravske elektrarne Maribor
Kljub nasprotovanju odvetnikov Verbunda je sodnica dopustila, da se v postopek vključijo tudi Dravske elektrarne Maribor (DEM), saj naj bi se Verbund poskušal razbremeniti odgovornosti za nastalo škodo ob poplavah leta 2012 tudi s sklicevanjem na neustrezno ravnanje slovenskih hidroelektrarn. Na tokratnem naroku predstavniki DEM-a sicer še niso bili prisotni.

Da bi dokazala svoj prav, je družba Verbund Hydro Power GmbH oktobra 2015 v Celovcu vložila negativno ugotovitveno tožbo proti Republiki Sloveniji, s katero želi dokazati, da ni odgovorna za škodni dogodek na Dravi. S to t. i. "torpedo tožbo" je Verbund po nedavnem pisanju časnika Večer prehitel slovensko pravobranilstvo in postavil slovenska sodišča v neugoden položaj. Četudi bi namreč slovenski sodniki razsodili v prid slovenskim oškodovancem, bi - če bi bil pred avstrijskim sodiščem Verbund prepoznan kot nedolžen - to pomenilo, da slovenskih sodb v Avstriji ne bi mogli izvršiti.

Slovenski oškodovanci v novembrskih poplavah leta 2012 tožijo Verbund za skupno 103 milijone evrov. Trdijo, da je poplave povzročil Verbund z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer, a Avstrijci to zanikajo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Nikolaj
# 09.05.2017 ob 22:13
Avstrijsko sodišče bo seveda zaščitilo avstrijska podjetja.
Kouvran
# 09.05.2017 ob 21:36
Avstrijci so nas napadli z vodo in nam povzročilo ogromno materialno škodo. Posledično so nasrkali še Hrvatje. Naša država sploh ni reagirala, to je dejstvo.
janko49
# 09.05.2017 ob 18:12
Glede na zgodovino podobnih (odškodninskih) tožb, zoper avstrijsko podjetje, bo (če bo) odškodnina nesorazmerno majhna. Avstrija je še zelo daleč od pravne države, ki bi ščitila vse tudi tuje oškodovance.

Glede na stereotipe, ki jih gojijo Avstrijci do nas, ne smejo pričakovati nič pozitivnega.
mihael1
# 09.05.2017 ob 17:10
Kako to, da Slovenija ne toži Avstrijo?

V tem primeru je Avstrija s svojim dovoljenjem gradnje te elektrarne pred slovensko mejo povzročila republiki Sloveniji in njenim subjektom škodo.

Za to gre - vse ostalo so navadna jajca!
samogledam
# 11.05.2017 ob 08:14
ce pogledamo relijef rek in naselij po Sloveniji, sem zelo presenecen, da norci se vedno gradijo dom v sami strugi reke, mrtvem rokavu, poplavnem obmocju, ob neurejenih strugah hudournikov, na mocvirju, tri metre nad podtalnico ti postavijo hiso...oprostite, za svoje lastne neumnosti , kar sami nosite stroske!
Sapp
# 11.05.2017 ob 07:54
Raje investirajmo v medsebojno sodelovanje

Saj zato jih pa tožijo. Avstrijci bodo izpljunili denar, mi bomo pa investirali.
bobbek
# 10.05.2017 ob 18:09
Mosquito,in kaj delajo Slovenci s Savo?
don_lavtarini
# 10.05.2017 ob 17:01
Raje investirajmo v medsebojno sodelovanje za v prihodnje kot pa v vnaprej izgubljene tožbe ki samo jezijo in poglabljajo sovraštvo med narodi..
Mosquito
# 10.05.2017 ob 13:45
Tu vse skupaj nekaj smrdi. Dejstvo je, da Avstrijci vsako leto v Dravo odvržejo tone in tone blata ter podobnega materiala. Posledično Dravo na njenem celem toku po Sloveniji popolnoma umažejo. Ribam in drugemu življu, seveda tudi rastlinam, se dela nepopravljiva škoda. Pristojni pri nas na to skorajda ne reagirajo. Nekako se mi zdi, da Avstrijci dobro vedo, koga je treba pri nas "podmazati", da se ne bo zgodilo nič. No, ali pa da naši sploh niso "podmazani", ampak samo nesposobni. Tudi to je mogoče.
Zoro27
# 10.05.2017 ob 13:39
Slovenskih sodb v Avstriji ne moremo izvršiti, ravno tako na Hrvaškem, ko je treba plačevati, pa nas oderejo Hrvati, Avstrijci, Bosanci...
Zdaj pa ne vem, je kaj narobe z ostalimi ali z nami???
whitwice
# 09.05.2017 ob 17:24
Mihael
Beri clanek. Ne tozi drzavi, jo pa precej slovenskih posneznikov ,podjetij....
In sploh ni debate da ne bi bili uspesni. Samo zavleklo se bo vse skupi za lep cas ko so avstrijci zmutili s kvazi tozbo prpti Sloveniji.
Kazalo