Vreme in podnebje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
Orkan Irma, Sint Maarten
Uničenje na Sv. Martinu je popolno. Foto: Reuters
Sveti Martin je povsem poplavljen. Foto: Reuters
Orkan Irma, Sint Maarten
Sveti Martin je opustošen. Foto: Reuters
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma je povsem porušil otok. Foto: Reuters
Portoriko
Oblasti so na varno evakuirale več tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
Irma
Satelitski posnetek Irme ob prihodu v Portoriko. Foto: Reuters
VIDEO
Irma: pogovor s Slovenko...
VIDEO
Orkan Irma pustošil po Karibih

Dodaj v

Foto: Irma na Karibih "izbrisala" cele otoke; škoda nepopisna

Doslej je umrlo devet ljudi, oblasti se bojijo, da bo žrtev še več
7. september 2017 ob 06:55,
zadnji poseg: 7. september 2017 ob 17:11
San Juan - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Orkan Irma je povsem opustošil Karibe, najbolj prizadete otoke tako rekoč "sploščil", zahteval pa je tudi najmanj devet življenj, a bo končna črna bilanca najverjetneje še precej višja.

Vetrovi že skoraj 40 ur pihajo s hitrostjo 300 kilometrov na uro, po ocenah Rdečega križa pa je prizadetih že 1,2 milijona ljudi.

Največ škode je Irma, ki ga označujejo za najmočnejši orkan na Atlantiku vseh časov, povzročila na Barbudi, ki je po besedah tamkajšnjih oblasti "komajda primerna za življenje" in povsem opustošena. Brez doma je ostala polovica prebivalcev, umrl pa je tudi dve leti star otrok.

Po trditvah premierja Barbude Gastona Browna je Irma povzročila za najmanj 150 milijonov evrov škode, tako ali drugače je poškodovanih 90 odstotkov stavb, polovica prebivalcev je ostala brez doma.

"Gre za popolno opustošenje," je dejal Brown, potem ko si je iz zraka ogledal posledice orkana na otoku z okoli 1.600 prebivalci. "Preleteli smo Barbudo in videli totalno razdejanje. To je bila ena najbolj bolečih izkušenj v mojem življenju," je dejal v intervjuju za BBC. "Otok je dobesedno pod vodo, kakor je videti zdaj, je Barbuda komajda primerna za življenje." Kot je napovedal Browne, bo za pomoč pri obnovi zaprosil mednarodno skupnost. Ob tem je dejal, da je uničenje orkana posledica podnebnih sprememb.


Uničeno letališče

O veliki škodi poročajo tudi z otoka Sv. Martin, kjer so umrli najmanj štirje ljudje. Na francoski strani otoka je po navedbah francoskega notranjega ministra Gerarda Colomba umrlo najmanj osem ljudi. Tamkajšnje letališče, sicer tretje največje na Karibih, je uničeno, ovirana je oskrba s pitno vodo in elektriko, reševalci pa se šele prebijajo do najbolj prizadetih območij. "To je velika katastrofa, 95 odstotkov otoka je uničenega," je dejal najvišji uradnik otoka Daniel Gibbs.

Na nizozemski strani otoka so po navedbah mornarice številne hiše ostale brez streh, hoteli so poplavljeni. Tamkajšnje letališče je trenutno nedostopno, a pristajalna steza naj ne bi bila poškodovana. Nizozemski premier Mark Rutte je potrdil, da je orkan povzročil "ogromno škodo" na nizozemski strani otroka, pretrgani sta dobava elektrike in plina. Zaradi pretrganih telekomunikacijskih poti komunikacija s svetom poteka prek vojske. Nizozemska mornarica, ki ima blizu otoka nameščeni dve ladji, je na Twitterju objavila več fotografij opustošenega otoka. O številu žrtev na tej strani otoka še ni podatkov.

O veliki škodi poročajo tudi s Sv. Bartolomeja, priljubljene počitniške destinacije, bolj znani pod imenom St. Barts.

Irma gre proti Dominikanski republiki
Irma medtem nadaljuje svojo pot nad severom Portorika, kjer je že zahtevala tri smrtne žrtve. Brez elektrike je ostalo tri milijone ljudi, orkan pa je povzročil hude nalive in močne vetrove. Oblasti opozarjajo, da bi bila lahko določena območja brez elektrike tudi več dni. Po napovedih bo Irma danes prešla blizu severne obale Dominikanske republike ali nad njo. Ameriški državni center za orkane je medtem sporočil, da bo Irma do Floride najverjetneje oslabela na 4. stopnjo moči.

Na prihod Irme se pripravljajo tudi v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da s sodelavci budno spremljajo Irmino pot. Oblasti so izredne razmere ob Portoriku razglasile tudi na Floridi in na ameriških Deviških otokih. Ameriško veleposlaništvo na Bahamih je sporočilo, da bo evakuiralo del svojega osebja z družinami, proste sedeže pa bodo ponudili še drugim ameriškim državljanom, ki želijo zapustiti Nassau.

Za Irmo na območje Karibov prihaja Jose, ki se je okrepil v orkan prve stopnje in bi lahko prešel določene predele, ki jih je že Irma, v Mehiškem zalivu pa se že krepi tudi Katia. Po predvidevanjih Združenih narodov naj bi v prihodnjih dneh posledice orkana občutilo do 37 milijonov ljudi.

Več držav že poslalo pomoč
Medtem številne države že pošiljajo pomoč na prizadeta območja. Tako je Velika Britanija na pomoč poslala vojaško ladjo, za pomoč pa bo namenila 12 milijonov funtov. Ena izmed britanskih ladij je že na Karibih in naj bi dosegla prizadeta območja še danes. Pripravljena imajo dodatna letala, ki bodo po potrebi na otoke dostavila dodatno pomoč. Britanski zunanji minister Boris Johnson je potrdil zavezo vlade, da se bo odzvala na "katastrofalno škodo", ki jo je za seboj pustila Irma. "Zdaj bomo opravili nujno oceno prihodnjih potreb skupnosti na britanskih Deviških otokih in Angvili, da vidimo, kaj lahko še naredimo v okviru finančne in humanitarne pomoči," je dodal.

Britanska premierka Theresa May pa se je po telefonu pogovarjala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim sta se strinjala, da bosta svoje odgovore na krizo usklajevala tudi z Nizozemci. Macron naj bi odpotoval na območje takoj, ko bo mogoče, da pri tem ne bi motil reševalnih akcij. Francija in Nizozemska sta medtem na prizadeta območja že dostavili nekaj nujno potrebne vode in hrane, na svoja čezmorska ozemlja pa so poslali tudi reševalne ekipe.

Na pomoč vojska in stroka
Francija je poslala okoli 200 vojakov, reševalcev in zdravnikov ter transportno letalo in vojaški helikopter. Nizozemsko obrambno ministrstvo pa je že pred prihodom orkana na območje poslalo dve vojaški ladji skupaj s helikopterjem in zalogami. Aktivni so tudi dve vojaški letali in najmanj 100 vojakov.

Prizadetim območjem bo na pomoč priskočil tudi EU, ki bo v ta namen uporabil satelitski sistem Copernicus, ki je že začel slikati območja Guadeloupa, Sv Bartomoleja, Sv. Martina, Haitija in Dominikanske republike, po potrebi pa bo razširil svoje delovanje.

EU je na Haiti in v Dominikansko republiko, ki ju bo orkan predvidoma dosegel danes, že poslala skupino humanitarnih strokovnjakov, za napotitev pa naj bi bilo na voljo tudi dodatno osebje. Prav tako je EU v stiku z vsemi prizadetimi državami in je pripravljen koordinirati podporo prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite, če bi države zaprosile zanjo.

K. T., K. S.
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma, Sint Maarten
Orkan Irma, Sint Maarten
Irma
false
Irma
Orkan Irma
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 07:16
Slike, ki jih vidimo na tem portalu so iz obrobnih območij, ki jih je orkan zadel le z obrobjem. Slike iz najbolj prizadetih območij zaradi prekinjenih povezav šele prihajajo.

Denimo otok Barbuda, ki ga je orkan zadel s središčem,
izgleda tako (LINK).
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 07:13
Po napovedih bo Irma, katere vetrovi pihajo tudi do 295 kilometrov na uro, danes prešla blizu ali nad severno obalo Dominikanske republike.

Glede vetrov se objavita dva podatka:
- "1-minute sustained", kar pomeni da zdržema piha 1 minuto toliko-in-toliko; 1-minute sustained je pri Irmi že od predvčerajšnjim nespremenjenih 185 mph oz. 298 km/h
- "gusts", torej sunki, ki so pri Irmi tudi že več kot en dan do 225 mph oz. 362 km/h

To pomeni, da vetrovi pihajo do 362 km/h.

Vsi otoki, ki jih je Irma neposredno zadela, so povsem potolčeni.
firtoh
# 07.09.2017 ob 09:03
Ubogi ljudje in živali
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 08:00
@doba; 07.09.2017 ob 07:49
Prvič v zgodovini so združeni v Atlantiku najmanj trije hurikani (učinke Fujiwara), nekateri pa trdijo, da nio globalnega segrevanja?


Ni povsem prvič, da so v severnoatlantskem bazenu 3 orkani naenkrat. To se je zdaj zgodilo 10. (desetič): 1893, 1926, 1950, 1961, 1967, 1980, 1995, 1998, 2010 in 2017.

Več v Jeffovem članku.
Mirko Tipka
# 07.09.2017 ob 07:34
Vse lesene hiške in prikolice ter šotore bo odneslo.. Žal bodo prizadeti najbolj revni prebivalci.
Norisla
# 07.09.2017 ob 08:45
Oceani so vedno toplejši, kar samo krepi moč orkanov..
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 09:52
@poupette; 07.09.2017 ob 09:45
blue_house Ze zdaj bi si lahko iskali nov dom. Le zakaj so se naselili v Bangladesu v predelih kjer so poplave. Ze stoletja tam poplavlja, pa se vedno vstrajajo!


Občasne poplave so v predelu Sundarbans v Bangladešu pričakovan pojav, do sem drži.

Vendar je potrebno vedeti, da se je gladina oceanov v zadnjih 130 letih zaradi globalnega segrevanja
dvignila za 25 cm, kar v tako nizko ležečih predelih, ki so ponekod pol metra ali meter nad morjem, bistveno poviša pogostnost poplav.

Če k temu dodamo še pogostejše in bolj intenzivne tropske ciklone zaradi toplejših morij, potem
je jasno, da stoletje ali dve nazaj živeti ob ustju Gangesa ni bilo tako problematično kot sedaj.
ZIZITOP
# 07.09.2017 ob 07:53
Povsod je kaj dobrega in kaj slabega. Žal je tole prava groza za živa bitja in zato globoko sočustvujem z njimi. K sreči se ta težava da napovedati in je posledično malo žrtev, kar pri potresih in še kaki naravni katastrofi ni možno.
Sem pa premal pameten, da bi filozofiral zakaj in kdo je za to odgovoren.
_cerebro
# 07.09.2017 ob 07:39
Za občutek - oblaki v očesu orkana so dosegli višino 12,5km, njihova temperatura pa je padla na -85°C. Ta se ne bo hitro ustavil...
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 09:34
Video posnetek iz Barbude, tj. otok, ki ga je Irma zadela najprej:
[video]http://www.youtube.com/watch?time_continue=334&v=l-2KhmOCtvg[/video]
LINK do videa

Slika iz St. Marteena, tj. otok, ki ga je Irma zadela kakšni dve uri za Barbudo:

LINK do slike
Na sliki lahko med drugim vidimo, da je bujen tropski gozd, kolikor ni polomljen, ostal povsem brez palmovih listov.

Podobno je menda na Deviških otokih (britanski del), ki jih je zadelo nekaj ur za St. Marteenom.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 09:44
@poupette; 07.09.2017 ob 09:29
Ma kaj se greste! Orkani so vedno bili! Kaksno moc so imeli v prejsnih stoletjih ne vemo!


Drži, da so orkani vedno bili, to je del narave, a se število orkanov z rušilno močjo v zadnjih 2 desetletjih povečuje iz razloga, ki ga je navedel @Norisla v postu 08:45.

Orkani po svetu z "landfalli" (tj. '1-minute sustained' hitrost vetra ob dosegu kopnega) nad 280 kmh (175 mph), kjer je Irma takoj za Haiyanom in Merantijem:

LINK do slike
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 09:15
@Jume; 07.09.2017 ob 08:24
Najhujse od vsega je da Irma prihaja zdej v tople vode (28+C) kar pomeni da se bo se okrepila... Ce ne bo neke hude srece ga bosta Cuba in Florida hudo naj***.


Drži, da orkan Irma prihaja iz toplih (27-28 °C) v zelo tople vode (29-30 °C) Bahamskega morja, vendar se bo tam precej povišal vetrni strig ('wind shear'), ki je za orkane kot kriptonit za Supermana. Iz tega razloga je pričakovati postopno slabljenje Irme, še vedno pa bo v noči iz sobote na nedeljo dosegla Florido (oz. jo oplazila, se še ne ve točno) kot nevaren orkan 4. stopnje.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 08:11
Je pa Irma pre nekaj minutami (8h po našem času) po 36 urah le nekoliko "oslabela" in
iz 298 kmh 1-minute sustained padla na 290 kmh.

Še vedno pa je to globoko v teritoriju orkana najvišje, 5. stopnje, ki se začne pri 156 mph oz. 251 kmh. Irma je orkan 5. stopnje že neprekinjenih 42 ur (od 5.9.2017 ob 14h). Dlje je na najvišji stopnji v severnoatlantskem bazenu doslej v enem kosu vztrajala le
Cuba (1932), in sicer kar 78 ur.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 09:18
Pričakovana pot Irme je zaenkrat ob vzhodni obali Floride, vidimo pa lahko, da je območje negotovosti za soboto in nedeljo še precejšnje.

LINK do slike
JJstyle
# 07.09.2017 ob 15:27
Če bi pri nas pihalo 200 km/h, bi bila celotna Gorenjska brez streh. Folk se ne zaveda, da "že" pri 200 km/h začne vse frčat naokoli. Mimo grede te pokosi ali dobiš opeko v glavo. Kako zgleda 300 km/h pa si niti ne predstavljam. Verjetno lahko dobiš kar avto v glavo.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 10:42
@sirus; 07.09.2017 ob 10:32
Američani in Evropejci smo imeli svoj vrh emisij in naftne porabe v začetku 90ih, noben Trump ne more tega obrnit, med tem ko sta Kitajska sploh pa Indija v svoj oblak dima šele dobro zaštartali.


Eni prej, eni kasneje, da. Vendar menim, da ker vsi živimo na tem planetu, si ne moremo privoščiti parcialno gledati na ta skupni problem in drug na drugega kazati s prstom. Kot civilizacija živimo potrošniško in ker je kapitalistični imperializem še vedno alfa in omega vseh odločevalskih smernic na tem planetu, je vsaj zaenkrat tako kot je.

V posledici raven CO2-ja raste nezadržno

LINK do slike

pri čemer se rast vseskozi pospešuje

LINK do slike

Kam vse skupaj vodi, je verjetno jasno.
blue_house
# 07.09.2017 ob 09:37
bistri08

Kul. Ko bo Banglades pod vodo in bo 170 milijonov ljudi iskalo nov dom, se le spomni na to, da so bila v zgodovini zemlje 'topla in hladna obdobja'. Ti bo zelo koristilo.
Janezski
# 07.09.2017 ob 09:21
Pri nas malo močneje zapiha, pa letijo strehe s šol, ipd.
Ob takem vetru se človek vpraša, kaj bi ostalo od teh šol?

Je pa tole prava groza, za ljudi in tudi za vsa druga živa bitja.
Hyperion
# 07.09.2017 ob 11:04
Se dogajajo klimatske spremembe. So se in se bodo. Ce je trenutno za najvecje vzrok človek.. je tudi logicno. Kriviti Trumpa za ta orkan (pa ga imam drugace za be....) je pa vseeno otrocje. Enostranska izjava po preletu, da so za orkan krive klimatske sprembembe pa je tako otročja kot neumna. Ni znanstvenika na teji zemlji, ki to lahko potrdi. Orkani so bili in bodo, če je ta razlog segrevanja izračja pa be bomo nikoli vedeli. Samo sovrazni lahko najglasneje ugibajo.
neprilagojen
# 07.09.2017 ob 11:17
dobro po prebiranju komentarjev sem ugotovil, ce bi klintonica bila predsednik ZDA tega orkana ne bi bilo
zalostno kako naravno nesreco politizirate
seven7
# 07.09.2017 ob 14:00
Sun...
Zidane bajte so turistični objekti, javne stavbe in seveda hiše bogatašev.

Ostalo pleh in les.
KovacevaKobila
# 07.09.2017 ob 13:25
tako kot ni zahodna praksa metanje svinjarije v reke.

Fascinatna trditev ... glede na to, da je nekaj mesecev nazaj 'domoljub' Trump črtal zakon, ki prepoveduje metanje odplak v reke:

http://www.independent.co.uk/news/world/
americas/donald-trump-coal-rivers-regulation-scrapped-law-a7584916.html

Make America Bangladesh Again, pa to.
me4uall
# 07.09.2017 ob 12:11

Hyperion je napisal(-a)

Nekdo je zapisal da je vec časa na 5. stopnji bil orkan Cuba leta 1932. Ce je to res, potem je potrebno se pogledati kdo je bil takrat predsednik zda in ga obtoziti (Hoover).


Ne vem ali ste eni res tako ignorantski ali namerno provocirate ali pa res ne razumete, oziroma so določene zadeve enostavno prezahtevne za vaše dojemanje??

Če so podatki točni, in ne vem zakaj ne bi bili, je SAMO v zadnjih 10 letih bilo po svetu ca. polovico najmočnejših tajfunov, orkanov do sedaj - merjenja so okrog 90 let.

Seveda ni TRUMP kriv za ta orkan, je pa eden tistih, ki se podobno kot komentator zgoraj, spreneveda. Seveda pa ima TRUMP tudi vzvode za spremembe, pa tudi prepričan sem da ve da dela narobe .... Ampak ga briga za to!
KLIPAN
# 07.09.2017 ob 10:18
Upam da se bodo nekateri naučili, da je naravo potrebno spoštovati in čuvati, ne pa samo izkoriščati in se bogatiti na njen račun.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 17:24
@Binder Dandet; 07.09.2017 ob 17:05
"po moji oceni pihalo med 220 in 240 kmh, "
Vem, da si podkovan v vremenoslovnih podatkih, ampak za verodostojnost tvoje ocene bi pa potreboval se kak podatek o kredibilnosti. Brez zamere. S cim se ukvarjas?


Primerjalne metode glede na to, kaj sem doslej videl.

Primer, tole je 200 kmh (124 mph):
VIDEO (LINK)

Opazuj ta video, ki precej realno prikazuje škodo, ki jo določena hitrost vetra naredi, pri 135-150 mph (kar je omenjenih 220-240 kmh):


itd.

Tropske ciklone spremljam že kakšni dve desetletji, saj so mi eden najbolj fascinantnih meteoroloških pojavov, kar jih poznam.

S čim se ukvarjam? Z nečim, kar nima zveze z vremenom. :)
Thomas Müller
# 07.09.2017 ob 15:13
los-t
no ja, če gradiš meter nad oceanom niti ne morš pričakovat, da ti vsake toliko časa vse ne odnese...

rad bi tebe videl kam bi se skril, ce bi tvoj blok zadelo tole? predvidevam da zivis v bloku, ker ce bi zivel v lastni hisi ne bi take bedarije pisal.....
sirus
# 07.09.2017 ob 13:12
blue_house

Zdej mi še razloži, kaj imata EU in ZDA s kmetijskimi požari v južni Aziji, ki njihova mesta ob prometu spremenijo v najbolj onesnažene kraje na svetu?

Tak zrak je bil v Evropi od premoga nazadnje na začetku 20. stoletja in to ni nobena "zahodna praksa", tako kot ni zahodna praksa metanje svinjarije v reke. Ren in Temza sta očiščeni.
Skippy
# 07.09.2017 ob 12:33
Najbolj smešno pa je, da nekateri to škodo tu gor privoščijo lastnim ljudem ... Evropejcem. Zaradi ZDA. Da sploh komu privoščiš nesrečo, že moraš res biti slab človek ...
KovacevaKobila
# 07.09.2017 ob 11:57
Neoliberalizem in znanost pac ne gresta z roko v roki.

Da odgovorim... največ CO2 proizvedejo krave


Ki jih masovno redi mesna industrija. In kljuka s steroidi, antibiotiki ... redi v koncentracijskih taboriščih ... hrani s kostno moko oz. spreminja v kanibale ... namaka v nitritih, nitratih ... in jih na koncu prodaja ljudem kot 'okusno', 'zdravo' in 'kvalitetno' hrano.

In spet smo pri podivjanem kapitalizmu.
Bivši uporabnik
# 07.09.2017 ob 16:52
@Plavica1; 07.09.2017 ob 16:04
V nobenem od navednih treh očes hurikanov ne najdem višje hitrosti kot 57 knt, kar je enako 105,5 kmh, pa še to samo nad oceanskim delom. Ko zadane obalo se hitrost zniža na 26 knt kar na 48,152 kmh. Tako, da je res, da so samo slabo postavljeni objekti žrtve hurikana, dobri objekti pa preživijo zgolj s poškodbami od "letečih predmetov" oz.slabe izvedbe, da zalije prostore.


Na podlagi te ciciban grafične predstavitve na linkani spletni strani si zaključil, da je teh 60 vozlov podatek v živo, menda ja ne.

Podatke imaš
tukaj (LINK), kjer lahko vidiš, da je 1-minute sustained trenutno 155 kt / 180 mph (290 kmh)
s sunki 190 kt / 220 mph (354 kmh)

Upam, da ne misliš resno z mnenjem, da je veter s hitrostjo 48 kmh, kolikor si naračunal za kopno, povzočil takšno razdejanje.

Kot primer. Na tem videu, ki prikazuje letališče na St. Martnu včeraj med prehodom orkana, je po moji oceni pihalo med 220 in 240 kmh, v sunkih tudi več:
Thomas Müller
# 07.09.2017 ob 16:19
tukaj je zadnja minuta snemanja kamere pol je pa slo vse k vragu.....pa ze tukaj je pihalo krepko cez 100km/h.....
Zadnjih 60 sekundi rada kamere na St. Martinu za vrijeme udara uragana Irma
[youtube]https://youtu.be/-Y9P1BbKBCA[/youtube]
Thomas Müller
# 07.09.2017 ob 16:13
@plavica1, ti pa si res en strokovnjak....ce bi res pihalo samo do 105km/h kot navajas kot "veleznalec" potem se sploh ne bi nic pisalo o tem.....
cairns
# 07.09.2017 ob 14:25
sirus
Zanima me, če bo St. Martin čez 1 leto še vedno zgledal kot Haiti 7 let po potresu.

Ne bo. Tam vladajo drugačni reglci in ljudje. Vidno bo še razdejanje na flori, a bo vse drugo pooštimano u nulo.
sirus
# 07.09.2017 ob 14:23
Zanima me, če bo St. Martin čez 1 leto še vedno zgledal kot Haiti 7 let po potresu.
los-t
# 07.09.2017 ob 13:13
no ja, če gradiš meter nad oceanom niti ne morš pričakovat, da ti vsake toliko časa vse ne odnese...
sirus
# 07.09.2017 ob 13:05
blue_house

Zato pa ti pravim dobro jutro, EU in ZDA že 20 let svoje emisije zmanjšujeta, BRICS s preostankom sveta pa jih eksponentno zvišuje. In še množijo se s približno tako hitrostjo. Zdej pa go figure kako je s trendi in kje je treba bit fokusiran.
sirus
# 07.09.2017 ob 11:15
blue_house

co2 emissions per capita
Vipera
# 07.09.2017 ob 11:04
Unssen

Hvala ;o)
Sapp
# 07.09.2017 ob 10:40
Samo 3% od vseh znanstvenih člankov na temo klimatskih sprememb zanikajo človeški vpliv. Pa še ti so vsi po vrsti financirani s strani industrije in vsi so brez izjeme potvorjeni.
sirus
# 07.09.2017 ob 10:37
blue_house

Na listi najbolj onesnaženih svetovnih mest boš zaman iskal kakega predstavnika iz Evrope ali severne Amerike. Tako da bi bil čas, da svoj fokus pri reševanju svetovne svinjarije preseliš drugam... tudi vsa plastika, ki plava po oceanih je večinoma iz Indije in Bangladeša, Indokine.
blue_house
# 07.09.2017 ob 10:25
Sirius

Americani in Evropejci proizvedemo manj CO2-ja kot Kitajci in Indijci? Resno?

Neoliberalizem in znanost pac ne gresta z roko v roki.
tuintam
# 07.09.2017 ob 08:36
Na prihod Irme se pripravljajo tudi v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da s sodelavci budno spremljajo Irmino pot.

Ja, seveda... Ali on s svojimi belimi očki kar pod solarijem ?
doba
# 07.09.2017 ob 07:49
Prvič v zgodovini so združeni v Atlantiku najmanj trije hurikani (učinke Fujiwara), nekateri pa trdijo, da nio globalnega segrevanja?
When hurricanes collide: The Fujiwhara Effect
sejnik
# 07.09.2017 ob 16:07
Gaston Browne je premier Antigve in Barbude, ne samo Barbude.
sirus
# 07.09.2017 ob 15:39
blue_house

Je čas, da obiščeš Bosno in se obogatiš.
cairns
# 07.09.2017 ob 14:15
St. Martin je opustošen.

Iz slik je razvidno da to ni popolnoma res. Podrlo je veliko dreves in hišice iz lesa. Zidane hiše oz. vile bogatašev izgledajo nedotaknjene.

Največ škode bo na plovilih bogatašev, ker jih je morje pometalo na obalo ali delno potopilo. Itak pa so zavarovani tako da bo povratek v normalo neboleč.
Figeto
# 07.09.2017 ob 13:17
Pa kaj je tisto poslovenjenje karbskih otokov v poročilih?
fah-q
# 07.09.2017 ob 13:10
slike sintmartena sploh niso tako hude kot sem pričakoval...večina streh je še na mestu...in to pr 300 km/h...očitno kr konkretne gradnje...
Mirko Tipka
# 07.09.2017 ob 11:48
Sirius
Americani in Evropejci proizvedemo manj CO2-ja kot Kitajci in Indijci? Resno?

Neoliberalizem in znanost pac ne gresta z roko v roki.


Da odgovorim... največ CO2 proizvedejo krave
sirus
# 07.09.2017 ob 10:32
blue_house

Američani in Evropejci smo imeli svoj vrh emisij in naftne porabe v začetku 90ih, noben Trump ne more tega obrnit, med tem ko sta Kitajska sploh pa Indija v svoj oblak dima šele dobro zaštartali. Indija, najštevilčnejša država z najhitreje rastočo motorizacijo na svetu, že danes so njihova mesta pred kitajskimi v onesnaženosti. Bodo oni pred EU in ZDA moral začet hitro in resno delat na temu, kako zmanjšat svinjarijo pri sebi.
Kazalo