Zaradi vse višjih temperatur se tajajo ledeniki. Foto: EPA
Zaradi vse višjih temperatur se tajajo ledeniki. Foto: EPA
Poletje
Britanci svojim vremenoslovcem še vedno zamerijo zaradi lanske napovedi, ko so aprila napovedali, da bo poletje zelo vroče in suho, izkazalo pa se je, da je bil julij izredno deževen. Foto: EPA

Takšno napoved so dali britanski vremenoslovci na ZN-ovi podnebni konferenci v Köbenhavnu. Trdijo, da bo prihodnjih 12 mesecev še toplejših v primerjavi z letom 1998, ki je do zdaj veljalo za najtoplejše leto v 160-letni zgodovini merjenja. Takrat je bila povprečna temperatura za 0,52 stopinje višja od povprečne, piše britanski The Independent.

Kako močan bo tokrat El Ninjo
Nov rekord naj bi leto 2010 doseglo predvsem zaradi dveh učinkov, kombinacije globalnega segrevanja in pojava El Ninja, periodičnega, naravnega segrevanja voda v vzhodnem tropskem Tihem oceanu, ki povzroča tudi dvig svetovne temperature. Leta 1998 je bilo ekstremno toplo prav zaradi omenjenega pojava, saj je bil El Ninjo tisto leto izredno močan, leta 2010 pa naj bi bila njegova moč le "zmerna", napovedujejo strokovnjaki.

Če se bodo te napovedi uresničile, bodo ovržene domneve nekaterih skeptikov, ki trdijo, da se je segrevanje ozračja leta 1998 ustavilo in da od takrat povprečna temperatura na površini Zemlje pada. Da se segrevanje nadaljuje, je prepričan tudi vodja Mednarodne meteorološke organizacije Michel Jarraud, ki je pred kratkim izjavil, da "svet še vedno postaja vse toplejši".

Ognjenik ozračje opazno ohladi
Napoved o najtoplejšem letu v zgodovini pa se lahko tudi ne uresniči, opozarjajo britanski vremenoslovci, če se bo vpliv El Ninja do spomladi nenadoma zmanjšal ali če se bo zgodil kakšen velik ognjeniški izbruh, kot je bil leta 1991 na primer na filipinskem Mount Pinatubu. Takrat je veliki oblak prahu, ki je dosegel stratosfero, temperature na svetu ohladil kar za nekaj let.

Kljub temu pa obstaja 90 odstotkov možnosti, da bo leto, v katerega bomo vstopili če 21 dni, toplejše, kot je bilo leto 2009, ki bo verjetno postalo peto najtoplejše leto v zgodovini, saj je bila povprečna temperatura za 0,44 stopinje višja od dolgoletnega, 30-letnega povprečja.