Teš 6 je v tem trenutku nesporni zmagovalec spornih projektov. Foto: BoBo
Teš 6 je v tem trenutku nesporni zmagovalec spornih projektov. Foto: BoBo

Teš 6 bo nadomestni blok, ki bo v celoti nadomestil proizvodnjo iz obstoječih starih blokov, so v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) povedali v odzivu na današnjo novinarsko konferenco koalicije Ustavimo Teš 6. Ob tem so dodali, da davkoplačevalci za Teš 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar.

Z izgradnjo Teša 6 bodo izpusti CO2 za približno 35 odstotkov nižji kot pri obratovanju starih blokov štiri in pet, izpusti SO2 in NOx pa se bodo znižali do 40 odstotkov, so zapisali in dodali, da bo Teš 6 za enako količino proizvedene električne energije porabil okoli 30 odstotkov manj premoga, zato bodo tudi skupni izpusti škodljivih snovi v okolje nižji.

Ob tem so poudarili, da je Teš 6 naložba Teša in HSE-ja, ki se v celoti financira z lastnimi sredstvi in posojili mednarodnih bank. "Kredite bo odplačeval Teš," so izpostavili in dodali, da davkoplačevalci za Teš 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar.

Termoelektrarna Šoštanj: Teš 6, naložba z donosom
Država bo z izdajo poroštva po njihovih pojasnilih pridobila koristi, ko se bo vračalo posojilo EIB-ja, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital pa še davke na predvidene dobičke, plačilo pristojbin za izpuščanje toplogrednih plinov CO2, zagotovljenih pa bo več 1000 delovnih mest. Poleg tega bo država deležna tudi prihodkov od stroškov poroštva za kredit EIB-ja, ki med trajanjem posojila dosežejo okoli 55 milijonov evrov.

Neprimerno cenejši?
Spremembe finančne konstrukcije bi na tej točki projekt podaljšale za eno leto in neprimerljivo dvignile stroške. Zavedajo se tudi pomembnosti alternativnih virov energije, a poudarjajo, da bi za proizvodnjo 3.500 gigavatnih ur električne energije, kolikor jih bo proizvedel Teš 6, morali vanje vložiti približno 15 milijard evrov, so pojasnili.

Po njihovih navedbah je elektrika iz sončne elektrarne približno osemkrat dražja od te, ki jo trenutno plačujemo. "Če vemo, da je povprečen račun gospodinjstva zdaj približno 40 evrov na mesec, bi po enostavnem izračunu znašal račun na osnovi sončne energije približno 320 evrov," so še dodali v Tešu.