Sneg na Senovem v nedeljo zjutraj. Foto: MMC-jev uporabnik/Miro Četrtič
Sneg na Senovem v nedeljo zjutraj. Foto: MMC-jev uporabnik/Miro Četrtič

Gasilci so imeli ponoči delo zaradi odkritih streh in podrtega drevja predvsem v vzhodni polovici države ter v osrednji Sloveniji. V Savskem naselju v Ljubljani je drevo padlo na več parkiranih vozil, podrto drevje ovira promet ponekod na Bizeljskem.

Sodra na Erzelju. Foto: MMC-jev uporabnik
Sodra na Erzelju. Foto: MMC-jev uporabnik

Težave pri oskrbi z električno energijo, ki so jih imeli v soboto zvečer ponekod na Dolenjskem, so pristojni odpravili, je poročal Radio Slovenija.

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so zaradi neurja našteli 145 dogodkov na območju regijskih centrov Ljubljana, Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in Nova Gorica. Na terenu je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so morali črpati meteorno vodo, odstranjevati podrta drevesa s cestišč in objektov in prekriti odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Sunki vetra so ponekod v osrednji Sloveniji presegli 100 kilometrov na uro.

V soboto med 19.30 in 20.00 je po podatkih Arsa na postaji Šebreljski vrh padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni
meter.

Zasneženo jutro v Kranjski Gori. Foto: BoBo
Zasneženo jutro v Kranjski Gori. Foto: BoBo

V zimskih razmerah še vedno nujna zimska oprema

Nekatere predele države je pobelil sneg, snežilo je tudi v višje ležečih alpskih dolinah.
Na Kočevskem, v Beli Krajini in delu Dolenjske je po besedah dežurnega meteorologa Anžeta Medveda po nižinah zapadlo od tri do štiri centimetre mokrega snega, nekoliko višje, nad 500 in 600 metri ter predvsem proti sredogorju, pa je zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. Sneg je pobelil tudi Zgornjesavsko dolino, tudi Planico, kjer je prav tako zapadlo nekaj centimetrov mokrega snega.

Ta sneg se po Medvedovih napovedih ne bo dolgo obdržal, ker imamo kar topla tla, saj smo imeli predhodno precej visoke temperature, tudi do 20 stopinj Celzija. Danes bo delno jasno vreme, nekaj več jasnine je na Primorskem, kjer piha tudi šibka burja, pa tudi na Štajerskem in v Prekmurju se je že precej razjasnilo.

Na Prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da morajo biti v zimskih razmerah tudi po 15. marcu vozila opremljena z zimsko opremo.

Naslednji konec tedna tudi čez 20 stopinj Celzija

Sneženje bo kmalu povsod ponehalo.

Danes dopoldne se bo razjasnilo, popoldne pa bo še mogoča kakšna ploha. V ponedeljek bo sončno, zjutraj bo ponekod slana.

Vremenska napoved

Podrobnejšo vremensko napoved Arsa lahko preverite tukaj.

V prihodnjih dneh se nato postopno vrača toplejše vreme. V drugi polovici tedna bodo temperature marsikje spet presegle 20 stopinj Celzija, med velikonočnimi prazniki pa se bo morda ponekod ogrelo celo do 25 stopinj Celzija, so še zapisali pri Meteoinfo.

Slovenijo zajelo neurje z močnim vetrom in deževjem