Jang in Rupel sta usklajevala poglede Kitajske in EU-ja. Foto: MZZ
Jang in Rupel sta usklajevala poglede Kitajske in EU-ja. Foto: MZZ
Srečanje bo namenjeno tudi sklenitvi sporazuma o partnerstvu in sodelovanju med Kitajsko in EU, ki se pri nekaterih vprašanjih pogosto razhajata. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je tudi vodil zasedanje, je odnose med Kitajsko in Unijo označil za dobre, ugotovili pa so tudi, da se lahko o vseh vprašanjih pogovarjajo odkrito in da imajo na številne težave skupne poglede. Kitajski zunanji minister Jang Džieči je srečanje ocenil kot dobro, zavzel pa se je tudi za poglobitev strateškega partnerstva.

Na srečanju so govorili še o napredku v pogajanjih za sklenitev sporazuma o partnerstvu in sodelovanju med stranema, odnosih v Tajvanski ožini, človekovih pravicah, podnebnih spremembah in severnokorejskem jedrskem vprašanju. Predstavniki obeh delegacij so spregovorili tudi o razmerah v Mjanmaru, Iranu, Afriki in regionalnih povezavah v vzhodni Aziji.

Srečanja v Ljubljani sta se poleg ministra Rupla, predsednika Sveta EU-ja za splošne zadeve in zunanjo politiko, udeležila tudi visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Sožalje ob potresu
Ferrero-Waldnerjeva je povedala, da so se na sestanku dotaknili tudi nekaterih občutljivih tem, in ob tej priložnosti izrazila zadovoljstvo ob obnovitvi stikov med kitajsko vlado in predstavniki tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame ter konstruktivnih stikih z novo tajvansko vlado. Komisarka je srečanje v Ljubljani izkoristila tudi za to, da je kitajskemu zunanjemu ministru osebno izrazila sožalje ob nedavnem katastrofalnem potresu v pokrajini Sečuan, ki je po zadnjih podatkih zahteval skoraj 70.000 smrtnih žrtev.

Trojka EU-Kitajska se je srečala po uspešnem obisku predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa z osmimi komisarji na Kitajskem konec aprila. Kitajska in Unija sta takrat potrdili namero po nadaljnjem razvoju strateškega partnerstva na vseh področjih. Rupel bo v torek kitajskega kolega gostil še na delovnem zajtrku. Jang je drugi kitajski zunanji minister, ki bo obiskal Slovenijo, odkar je samostojna država. Prvi je bil leta 1993 Čjen Čičen.

K. S./B. T.