Je Portugalska dala dobro popotnico Sloveniji? Foto: EPA
Je Portugalska dala dobro popotnico Sloveniji? Foto: EPA
Janez Janša in Nicolas Sarkozy
Janša se odpravlja na usklajevanje v Pariz. Foto: EPA

Socrates je ocenil polletno delo, ki ga je ta država opravila, in dejal, da so dosegli vse cilje, najpomembnejši pa je bil dogovor o novi pogodbi in njen podpis. Portugalski premier meni, da je Evropa s tem prebrodila institucionalno krizo, saj bo zdaj veliko lažje sprejemala odločitve. S tem je ob koncu vrha EU-ja v Bruslju dal tudi dobro popotnico Sloveniji, ki bo predsedovala po novem letu.

Poleg reformne pogodbe je poudaril tudi uspešnost pri drugih dveh prioritetah - Afriki in Braziliji. Sicer pa se je imel za pohvaliti z mnogimi uspešno zaključenimi projekti. Izpostavil je širitev schengenskega območja, saj bo šlo šele zdaj za "pravi prost pretok oseb".

Skupina za razmislek
Pomembna se mu zdi tudi potrditev evropskega dneva proti smrtni kazni, dogovor socialnih partnerjev o prožni varnosti ter migracijami. Dodal je še napredek na področju energije in podnebnih sprememb, pomorsko politiko, svojo hvalo pa je sklenil z doprinosom Portugalske k prihodnosti Evrope in dogovorom voditeljev EU-ja o vzpostavitvi t. i. skupine za premislek.

Zadnja se bo ukvarjala z vprašanjem, kakšna naj bo Evropa v obdobju med letoma 2020 in 2030 oziroma s kakšnimi izzivi se bo morala spopasti. Predsedoval ji bo nekdanji španski premier Felipe Gonzalez.

Gladka ratifikacija skrb Slovenije in Francije
Kaj s tem Portugalska zapušča Sloveniji? Zanesljivo burno obdobje reševanja vprašanja Kosova, a se je na vrhu tudi slovenski premier Janez Janša oddahnil, saj je EU dosegel soglasje o tem vprašanju. "Konec je nekega obdobja, ko odgovor na vprašanje, kakšno je evropsko stališče do tega problema, ni bil vedno jasen," je pojasnil.

Glede reformne pogodbe Janša pravi, da je zdaj njena gladka ratifikacija skrb Slovenije in Francije, ki predsedujeta v letu 2008. S tem namenom se premier odpravlja v Pariz, kjer bodo dorekli podrobnosti.

M. K.