Greenpeace: 'Slovenija ni v zadostni meri pozvala k zmanjšanju emisij.' Foto: EPA
Greenpeace: 'Slovenija ni v zadostni meri pozvala k zmanjšanju emisij.' Foto: EPA
Greenpeace si intenzivno prizadeva za čisto energijo. Foto: EPA

Pri samo še dveh mesecih slovenskega predsedovanja EU-ju mora Slovenija poostriti svoj pristop, če želi pustiti dolgoročnejši pečat, opozarja Greenpeace.

"Slovenija mora kot predsedujoča Svetu EU-ja prevzeti vodilno vlogo in ne dopustiti, da kot sovoznik opazuje, kako veliki igralci EU-ja v razpravah prilivajo vodo na svoj mlin," je v Greenpeaceovi izjavi za javnost zapisala predstavnica te organizacije v Sloveniji Nina Štros.

"Slovenija pokazala slabo vodenje"
"Čeprav je ena izmed manjših držav članic EU-ja in prva izmed njih, ki ima to vlogo, je Slovenija do zdaj pokazala slabo vodenje pri napredovanju okolijskih ambicij EU-ja," je zapisala. Kot je poudarila, bo Greenpeace uspeh slovenskega predsedovanja, ki ga je podrobneje začel spremljati novembra lani, presojal na podlagi dosežkov na področjih zmanjšanja avtomobilskih izpustov toplogrednih plinov, vztrajanja pri velikopoteznih podnebnih ciljih EU-ja in gensko spremenjenih organizmov.

Pri zakonodajnem predlogu za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz avtomobilov mora Slovenija zagotoviti, da pogajanj, v katerih naj bi sodelovale vse države članice, ne bodo prevzele države z močno avtomobilsko industrijo in posebnimi interesi oslabitve okolijskih zahtev, kot sta Francija in Nemčija, poudarjajo v Greenpeaceu: "Razprava mora vključevati vse države članice na ravni Sveta EU-ja in zagotoviti, da avtomobili do leta 2012 postanejo učinkovitejši."

Odlična gostiteljica, a slaba voditeljica?
Slovenija bi morala po mnenju Greenpeacea po slabem rezultatu marčevskega vrha EU-ja usmeriti povezavo "nazaj na pravo pot, da bi ta lahko dosegla velikopotezne podnebne cilje in se ne vdala protekcionističnim pritiskom v prid težki industriji". "Slovenija mora na poletnem zasedanju vrha EU-ja pokazati boljše vodenje in pozvati k znanstveno dokazanemu 30-odstotnemu zmanjšanju emisij."

Pri gensko spremenjenih organizmih (GSO) pa bi se morala Slovenija po mnenju Greenpeacea "odzvati na pomisleke večine držav članic in izpostaviti pomanjkljivosti procesa odobritve GSO-ja v EU-ju ter nezadostnost Evropske agencije za varnost hrane (Efsa)". "Junija na okolijskem svetu mora biti o tej zadevi širša razprava, kot je predlagala Francija."

"Slovenija se je do zdaj sicer predstavila kot odlična gostiteljica in sposobna organizatorka, a čas se izteka in zelo se bo morala potruditi, da se oddolži za nezadovoljivo prvo polovico na čelu Evrope," je v izjavi za javnost še dodala Štrosova.

K. S.