Slovenski premier je prepričan, da bi Srbija morala nadaljevati svojo evropsko pot. Foto: EPA
Slovenski premier je prepričan, da bi Srbija morala nadaljevati svojo evropsko pot. Foto: EPA
V Lechu 11. Evropski forum

Slovenski premier je povedal, da je EU Srbiji že zdavnaj ponudila roko, a da je prvi korak zdaj na srbski strani. "Unija na tem stališču ostaja, ne glede na to, da so iz Srbije zadnje čase prihajali znaki, ki niso bili ohrabrujoči, " je povedal Janša in dodal, da so tudi volitve pokazale, da je večinska usmeritev srbskega naroda proevropska.

Janša je na neformalnem srečanju še enkrat poudaril, da je stališče Evropske unije do Kosova usklajeno in da politika sledi temu stališču. Kosovsko neodvisnost je že priznalo 12 članic Unije, tako da vrnitve nazaj ni, je povedal Janša in dodal, da gre za izzive, na katere je potrebno odgovoriti na način, ki bo stabiliziral zahodno balkansko območje.

"Slovenija dobro pozna Zahodni Balkan"
Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je zatrdila, da sta glede politike do Zahodnega Balkana potrebna vztrajnost in načelnost, prednost pa je tudi, da slovensko predsedstvo dobro pozna ta del sveta in mu posveča veliko pozornosti.

Janša je povedal tudi, da je neformalno srečanje s poudarkom na problematiki Zahodnega Balkana tudi neke vrste priprava na vrh Unije, ki bo potekal 13. in 14. marca. Srečanja se poleg gostiteljev avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja in zunanje ministrice Ursule Plassnik udeležujejo tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldnerjeva in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

B. T.

V Lechu 11. Evropski forum