Novinarsko središče se je začelo polniti že v jutranjih urah, vrvež pa je bil največji pred  tiskovno konferenco in po njej. Foto: MMC RTV SLO
Novinarsko središče se je začelo polniti že v jutranjih urah, vrvež pa je bil največji pred tiskovno konferenco in po njej. Foto: MMC RTV SLO
Tuji mediji o obisku Busha
Pred tiskovno konferenco na Brdu
Novinarsko središče na Brdu
Svetovni novinarji za MMC

Obisk Georgea Busha v Sloveniji je dogodek, ki je tako doma kot na tujem odmeval že nekaj časa, vrhunec na Brdu pa je spremljalo 475 domačih in tujih novinarjev z vsega sveta (za primerjavo, med srečanjem Busha in Vladimirja Putina je bilo na Brdu 1.200 novinarjev). Delo nekaterih novinarjev se je začelo že ob 6. uri zjutraj, saj so prvi avtobusi iz Ljubljane proti Brdu krenili že nekaj čez 6. uro. Vrvež v novinarskem središču se je stopnjeval, novinarji so odhajali na fotografiranje ameriškega predsednika s slovenskim predsednikom in premierjem ter s predstavniki Evropske unije, potem pa hiteli nazaj, da bi njihove novice in fotografije čim prej dosegle uporabnike.

Vrhunec dneva je bila tiskovna konferenca slovenskega premierja Janeza Janše, predsednika Busha in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki so ji prisostvovali vsi novinarji in fotografi, zbrani na Brdu. Tudi po odhodu predstavnikov z Brda proti Letališču Jožeta Pučnika se delo novinarjev še ni končalo, kajti treba je bilo zbrati fotografije in napisati novice o pomembnem dogodku ter jih poslati v svoje države.

Novinarji so se na Brdu dobro počutili
Novinarji so bili z organizacijo dogodka zelo zadovoljni, razmere za delo so bile po njihovem mnenju odlične, niso jih motile niti poostrene varnostne razmere, kar je ob tako velikem dogodku povsem normalno. Jelica Greganović, dopisnica srbske televizije B92 iz Slovenije, je za MMC povedala, da lukenj v organizaciji dogodka ni bilo, da pa je povsem normalno pričakovati, da so ob tako velikem dogodku varnostne razmere poostrene, kar lahko predstavlja manjše ovire pri delu. Motilo pa jo je, da vodilni možje niso imeli več izjav za javnost in da so tako morali novinarji čakati do skupne tiskovne konference, da so izvedeli, kaj so se na dvostranskih srečanjih in na vrhu dogovorili.

Novinar kuvajtske tiskovne agencije El Gueyev Abdelwaheib je povedal, da je to že njegovo drugo prebivanje v Sloveniji in da je z organizacijo dogodka z novinarskega stališča zelo zadovoljen. Tudi poostrene varnostne razmere ga niso motile, saj je za organizacijo tako velikega dogodka, kot je obisk ameriškega predsednika, normalno, da je treba poskrbeti za vse.

Nakao Takuji iz japonskega časopisa Mainiči, ki je Slovenijo obiskal prvič, pa je povedal, da mu je na Brdu zelo všeč, da je vse zelo dobro organizirano in da so delovne razmere zelo zadovoljive. "Vse mi je všeč," je za MMC povedal Mainiči.

Več utrinkov z novinarskega središča si poglejte v galeriji in videoposnetkih.

Ksenja Tratnik in Brina Tomovič

Tuji mediji o obisku Busha
Pred tiskovno konferenco na Brdu
Novinarsko središče na Brdu
Svetovni novinarji za MMC