V kakšno prihodnost bodo ugledni politični predstavniki popeljali Kosovo? Foto: Reuters
V kakšno prihodnost bodo ugledni politični predstavniki popeljali Kosovo? Foto: Reuters
Zunanji ministri na Brdu

Gostil jih je zunanji minister Dimitrij Rupel, glavna tema pogovorov, pa je Kosovo. Srečanja so se udeležili zunanji ministri Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije, pridružila pa sta se jim tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana.

Namen sestanka je bil proučiti najnovejši razvoj v razpravi o Kosovu, govorili pa naj bi predvsem o tem, kdaj naj bi Unija na Kosovo poslala svojo civilno misijo, ki ji Srbija močno nasprotuje.

Kot že omenjeno, so bila vrata novinarjem zaprta, zato ni jasno, kakšen je izid dogovora visokih politikov. Zaradi srečanja danes na Brdu ni delovalo niti novinarsko središče.

Kakšen je sploh namen skupine za stike?
Gre za neformalno skupino iz predstavnikov vplivnih držav, ki imajo določene interese na Balkanu. To pomeni, da na sestanke prihajajo predstavniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Rusije, običajno pa so k udeležbi povabljeni tudi predstavniki predsedujoče Svetu EU-ja, Evropskega sveta, Evropske komisije in zveze Nato.

Skupina nima stalnega osebja ali sekretariata, gre preprosto za srečanja na različnih ravneh, na katerih se poskušajo premakniti bližje h končni rešitvi vprašanja statusa Kosova.

A. P.

Zunanji ministri na Brdu