Slovensko vodenje EU-ja je po mnenju Rupla vrhunec slovenske politike, tudi zunanje. Foto: EPA
Slovensko vodenje EU-ja je po mnenju Rupla vrhunec slovenske politike, tudi zunanje. Foto: EPA

Predsedovanje je po njegovih besedah nacionalni projekt Slovenije, ki ji različni dogodki v okviru vodenja Unije dvigujejo prestiž. "V treh mesecih na področju zunanje politike ni bilo napak," je zatrdil Rupel, a priznal, da je bilo tudi nekaj neprijetnih stvari, vendar to po njegovem "spada zraven".

Med dosežki predsedovanja je Rupel izpostavil sklepe zasedanj Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose, ko so januarja dosegli začasen politični sporazum s Srbijo, fabruarja pa pooenotili stališča glede Kosova.

Pomembno je bilo tudi nedavno neformalno zasedanje zunanjih ministrov na Brdu pri Kranju, na katerem so obravnavali najpomembnejše teme svetovne politike. Zunanji minister je zavrnil namige, da so pripravljali srečanje kosovskega premierja in srbskega zunanjega ministra, do katerega pa ni prišlo.

Hrvaška ni bila v načrtu
Na očitke, da je Slovenija med predsedovanjem preveč pozornosti posvetila Hrvaški in zaščitni ekološko-ribolovni coni v Jadranu, pa je Rupel odgovoril, da je bila to dodatna obremenitev. "To je bila komplikacija, prispevali smo k temu, da se zaključi, v resnici pa to ni bil del našega predsedovanja," je poudaril.

Med večjimi izzivi, ki Slovenijo še čakajo, pa je minister omenil junijski vrh EU - ZDA, ki se ga bo po njegovih trditvah udeležil tudi ameriški predsednik George Bush.