Protestniki so zahtevali izvajanje okolijske zakonodaje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki so zahtevali izvajanje okolijske zakonodaje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Ministri in protestniki na Brdu

Protestniki so javno prebrali peticijo o okolijskih kršitvah v Sloveniji in zahtevali odstop okolijskega ministra Janeza Podobnika. Peticijo so predali evropskemu komisarju za okolje Stavrosu Dimasu, ki je obljubil, da jo bo preučil in poskušal nanjo odgovoriti.

Okoljevarstvene oraganizacije in civilne iniciative iz vse Slovenije so opozarjale, da "nam nosilci kapitala in ekološko brezvestni predstavniki oblasti ne morejo krojiti pravice do zdravega življenjskega prostora".

Okolijski ministri EU-ja in kandidatk za vstop v evropsko povezavo ter najvišji predstavniki evropskih okolijskih ustanov so se na Brdu posvetili predvsem vprašanju o družbenih in okolijskih učinkih proizvodnje biogoriv kot alternativnega vira energije, o ublažitvi posledic podnebnih sprememb in gozdni biotični raznovrstnosti.

Družbeni in okolijski učinki biogoriva
Okolijski ministri EU-ja so se na Brdu posvetili predvsem vprašanju o družbenih in okolijskih učinkih proizvodnje biogoriv kot alternativnega vira energije. Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je pri tem poudaril, da so voditelji EU-ja, ko so sprejeli cilj o 10-odstotnem deležu biogoriv v energetski mešanici do leta 2020, zapisali, da mora proizvodnja biogoriv potekati v skladu s trajnostnimi kriteriji.

Naraščanje cen živil zaradi biogoriva
"Nimamo zgolj odgovornosti do varovanja okolja in boja proti podnebnim spremembam, ampak je naš cilj tudi učinkovit boj proti revščini in lakoti po svetu," se je Dimas dotaknil tudi opozoril o naraščajoči ceni živil zaradi vedno večjega povpraševanja po nekaterih poljščinah, iz katerih izdelujejo biogorivo.

T. V.

Ministri in protestniki na Brdu