Tudi Maltežani so izdali svoje evrske kovance, ki so jih prodajali v posebnih paketih. Foto: EPA
Tudi Maltežani so izdali svoje evrske kovance, ki so jih prodajali v posebnih paketih. Foto: EPA
Janša obiskal Malto

Janez Janša se je z gostiteljem, malteškim premierjem Lawrencem Gonzijem, sestal ravno v času malteške uradne slovesnosti ob sprejemu skupne evropske valute. Slovenski premier je poudaril, da je Malta z vstopom v evroobmočje dosegla veliko in dejal, da bo to ena tistih stvari, ki jih bodo turisti ob prihodu v to sredozemsko otoško državico najprej opazili.

Premier Gonzi je ocenil, da po dosedanjih podatkih uvajanje evra na Malti poteka brez večjih težav in da so zaenkrat ugotovili le nekaj posameznih primerov zlorab. Navedel je ukrepe, ki jih je Malta sprejela, da bi se obvarovala pred morebitnimi zlorabami, med katerimi so tudi posebni dogovori z gospodarskim sektorjem.

Janša: Dvojno označevanje cen ohranite čim dlje
Janša je malteškemu kolegu priporočil, naj dvojno označevanje cen ohranijo čim dlje, saj je to lažje za porabnike. Ob tem je obžaloval, da se je v Sloveniji dvojno označevanje cen končalo že po pol leta, saj bi bilo bolje, če bi to obdobje trajalo eno leto. Na novinarski konferenci je na vprašanje o povezavi med inflacijo in uvedbo evra Janša odgovoril, da je prevzem evra k visoki rasti cen v Sloveniji prispeval le manjši delež in da gre zasluga za to predvsem podražitvam nafte in hrane.

Premierja sta govorila tudi o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, kjer je Janša izpostavil predvsem Zahodni Balkan, beseda pa je tekla tudi o vprašanju priseljevanja, ki je pereč problem na Malti, saj se morajo, tako kot druge sredozemske države, spopadati z ilegalnim priseljevanjem.

Bajuk opozarja na tveganja
Premierja Janšo je na poti spremljal tudi finančni minister Andrej Bajuk, ki je čestital Maltežanom ob dobrem prevzemu evra in dodal, da se Malta lahko uči iz slovenskih izkušenj. Povedal je tudi, da so temelji gospodarstva v EU-ju in na evroobmočju trdni, da pa obstajajo tveganja, ki so povezana s pretresi na finančnih trgih, na katere moramo biti pozorni, saj lahko vplivajo na zmanjšanje gospodarske rasti.

Janša obiskal Malto