Vizjak pravi, da Slovenija skuša pri vprašanju energetike doseči preboj. Foto: MMC RTV SLO
Vizjak pravi, da Slovenija skuša pri vprašanju energetike doseči preboj. Foto: MMC RTV SLO

Države, med njimi poleg že omenjenih še Luksemburg, Avstrija, Grčija, Latvija, Slovaška in Bolgarija, so zato napisale pismo in ga posredovale Evropski komisiji, gospodarskemu ministru Andreju Vizjaku in predsednici odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko Angeliki Niebler. Predlog so v četrtek uradno predstavile tudi Svetu Evropske unije.

V pismu je zapisano, da je mogoče učinkovito odpreti trg plina in elektrike, drugače kot predlaga EK, in sicer z "operativno ločitvijo". Operaterji bi torej lahko imeli v lasti proizvodnjo in distribucijska omrežja, upravljanje posameznih delov pa bi bilo ločeno.

Komisija ima pripravljeni dve rešitvi
Komisija je predstavila dva načina za učinkovitost trga. Prvi predstavlja lastniško ločitev med proizvodnjo in prenosom energije, drugi pa uvaja neodvisnega sistemskega operaterja. Po mnenju osmerice držav naj bi tudi njihova rešitev zagotovila nediskriminatoren dostop konkurenčnih proizvajalcev do nacionalnih prenosnih omrežij.

Slovensko predsedstvo prizadevanja za poskus doseganja sporazuma pozdravlja. Vizjak je že dejal, da je predsedstvo poklicano k iskanju primernega sporazuma za vse države, še posebej, če tiste, ki imajo zadržke, sodelujejo pri iskanju rešitve. Slovenija si pri tem vprašanju prizadeva za preboj.