Stavka zaposlenih na upravnih enotah se bo, kot pravijo v Sindikatu državnih organov Slovenije, odražala tako, da državljani ne bodo mogli urejati upravnih zadev. Foto: MMC RTV SLO
Stavka zaposlenih na upravnih enotah se bo, kot pravijo v Sindikatu državnih organov Slovenije, odražala tako, da državljani ne bodo mogli urejati upravnih zadev. Foto: MMC RTV SLO
Carina
Če bodo cariniki odložili delo, bo to lahko za številna podjetja pomenilo ustavitev proizvodnje, opozarja Sindikat novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Kdo vse bo stavkal in kaj bo to prineslo?

Kot je znano, 22 sindikatov z več kot 80.000 zaposlenimi v javnem sektorju, ki jih vodi Janez Posedi, ne želi podpisati aneksa o zamrznitvi plač. Če vlada ne bo popustila pred njihovo zahtevo o odpravi plačnih nesorazmerij, napovedujejo veliko stavko.

Trpela bi lahko zdravje in varnost državljanov
O podrobnosti stavke sindikati ne želijo govoriti, saj bodo njeno intenzivnost sproti prilagajali, zagotovo pa bo dan, ko bo na tisoče javnih uslužbencev prekrižalo roke, povzročil precej preglavic ljudem in gospodarstvu, je za TV Slovenija poročala Julija Kočar.

Stavki se bodo med drugim pridružili zdravniki in policisti, torej bosta lahko trpela zdravje in varnost državljanov. V zdravniškem sindikatu Fides sicer še ne vedo, kako se bo 27. september poznal pri delu s pacienti, saj bo stavkovni odbor o tem odločal v torek.

Nemogoče do dokumentov na upravnih enotah
Že več kot 10.000 zaposlenih v različnih upravnih enotah, občinskih upravah, v davčni in geodetski upravi ter na ministrstvih je v "bojkot" prepričal tudi sindikat državnih organov. To pomeni, da bodo 27. septembra, če dogovora ne bo, za stranke zaprta številna okenca, stala pa bo tudi priprava različnih dokumentov na vladnih resorjih. "Na upravnih enotah lahko pričakujete /.../ da posamezniki ne bodo mogli urediti svojih dokumentov, ne bodo mogli urediti drugih upravnih zadev. V davčni upravi lahko stavka samo nekaj deset ljudi, pa se zgodi izjemna škoda za proračun kot celoto," je pojasnil vodja Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič.

Kolone (in z njimi gospodarska škoda) na mejnih prehodih
Nič manj prijetna ne bo stavka carinikov. Na mejnih prehodih se lahko pričakuje še večje zastoje tovornjakov kot ob stavki pred tremi leti, pa tudi precejšnjo gospodarsko škodo, poudarjajo v Sindikatu carinikov Slovenije. "Vi si lahko predstavljate, da se zna zgoditi, da se ustavi Revoz v Novem mestu ali katera koli družba v Evropski uniji, Nemčiji. Ker ne bo repromateriala in proizvodnja ne bo mogla teči," je opozoril vodja sindikata carinikov Dušan Miščević.

Mrk na televizijskih zaslonih
Glede na to, da med 22 Posedijevih sindikatov sodi tudi Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije, velja opozoriti, da se lahko odlog dela na tem področju pokaže na več različnih načinov. Prvi mož omenjenega sindikata Tom Zalaznik je pojasnil, da se lahko zgodi popoln mrk, kar bi pomenilo, da ne bo ne zvoka ne slike, ali pa bodo različne spremembe programa, kar bodo gledalci gotovo opazili.

Trgovine morda brez živil živalskega izvora
Na vsakdanje življenje državljanov bi lahko pomembno vplivalo tudi nedelo veterinarjev. Zgodi se lahko namreč, da v trgovinah ne bo svežih živil živalskega izvora, težave pa se zato lahko pojavijo tudi pri predelovalcih. Kot je pojasnil Janez Posedi, veterinar in vodja pogajalske skupine 22 sindikatov javnega sektorja, je za nemoteno delovanje sistema živil živalskega izvora potrebnih ogromno veterinarjev. V ta postopek so vključeni certificirani uvozi, izvozi, notranji promet, izvoz veterinarskih zdravil ipd. "Veliko svari se zna zgoditi. Morate vedeti, da je v Luki Koper velik terminal, namenjen izvozu in uvozu živali," je pred gospodarsko škodo, ki je lahko posledica stavke, opozoril Posedi.

Scenarij, ki bi se torej lahko odvil 27. septembra, ne napoveduje nič dobrega. Ga bo vlada lahko preprečila? Bodo sindikati popustili?

Kdo vse bo stavkal in kaj bo to prineslo?