Večina anketiranih podpira policijsko stavko. Večina jih meni tudi, da se v času stavke varnost v državi ni poslabšala. Foto: BoBo
Večina anketiranih podpira policijsko stavko. Večina jih meni tudi, da se v času stavke varnost v državi ni poslabšala. Foto: BoBo
false
Velika večina vprašanih meni, da je bilo Cerarjevo sporočilo (na fotografiji) neprimerno. Foto: AP

Policijsko stavko tako podpira 69,2 odstotka sodelujočih v javnomnenjski raziskavi, nasprotuje pa ji 14,5 odstotka vprašanih. Preostali so brez mnenja o stavki.

75,7 odstotka anketiranih meni, da je varnostni položaj v času trajanja policijske stavke enak kot pred tem. Da je varnost slabša, meni 16,6 odstotka, da je boljša pa 4,2 odstotka vprašanih. Brez stališča je 3,5 odstotka anketirancev.

Javnomnenjsko raziskavo je za Primorske novice prejšnji konec tedna na vzorcu 308 anketirancev opravil Valicon.


Cerarjevo sporočilo večini neprimerno

Cerarjevo sporočilo "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve." je večina vprašanih označila za neprimerno. 39,5 odstotka jih meni, da sporočilo ni primerno, 37 odstotkov pa, da sploh ni primerno. 10,6 odstotka anketiranih je dejalo, da je sporočilo primerno. 12,9 odstotka sodelujočih v anketi glede tega nima stališča.

84 odstotkov za drugi tir
Anketiranci so bili vprašani tudi, ali Slovenija potrebuje drugi tir med Koprom in Divačo. Da država drugi tir potrebuje, meni 84 odstotkov sodelujočih. Takšnih, ki menijo, da ne potrebujemo drugega tira, je le 4,3 odstotka. Stališča nima 11,7 odstotka vprašanih.

Podoben odstotek vprašanih (83,8) meni tudi, da se vlada z drugim tirom ukvarja premalo. Da se ukvarja preveč, meni le 2,4 odstotka vprašanih.