Björkqvist je zanikal, da naj bi napovedal, da bodo prve obtožbe v zadevi Patria vložene šele prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Björkqvist je zanikal, da naj bi napovedal, da bodo prve obtožbe v zadevi Patria vložene šele prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Preiskava suma podkupovanja pri nakupu oklepnikov finskega podjetja Patria traja že skoraj dve leti. Björkqvist zdaj upa, da bo končana do poletja. Foto: EPA

"To so le govorice," poudarja.

Björkqvist je povedal tudi, da ga je že klical slovenski tožilec in ga vprašal, ali je res, da je izdal priporna naloga za Cekuto in Lebana. Preiskovalec ni odgovoril na vprašanje, ali namerava v prihodnosti izdati kakšen priporni nalog v zadevi Patria.

Prav tako je Björkqvist zanikal, da naj bi napovedal, da bodo prve obtožbe v zadevi Patria vložene šele prihodnje leto. "Tudi to so le govorice," je zatrdil in pojasnil, da vlaganje obtožnic sploh ni naloga policije, ampak tožilcev.

"Upam, da bo preiskava končana do poletja"
"Mi samo opravimo policijsko preiskavo, nadaljnji postopek pa je odvisen od finskega tožilca," je še pojasnil. Upa, da bodo policijsko preiskavo končali do poletja. Na vprašanje, ali ni lani poleti zatrdil, da bo preiskava končana do konca lanskega leta, je Björkqvist odgovoril, da je to res, a dodal, "da se je vmes nekaj zgodilo".

Na vprašanje, kaj se je zgodilo, da se je preiskava zavlekla, je odvrnil: "Veliko stvari se je zgodilo. Nismo še končali, končali bomo do poletja. To je namreč orjaška preiskava. Je mednarodna preiskava, veliko ljudi sodeluje v njej, veliko je informacij, veliko stvari ni odvisnih od nas samih. Upam, da jo bomo končali do poletja, delamo namreč vsak dan."

Kot je znano, je TV Slovenija v ponedeljek poročala, da naj bi Björkqvist izdal priporna naloga za dva Slovenca - menda za umetnika in poslovneža. Björkqvist naj bi obenem napovedal tudi, da bodo prve obtožbe vložene šele prihodnje leto.

Maja že izdana priporna naloga za Cekuto in Lebana
Spomnimo, da sta bila lani maja izdana priporna naloga zoper Cekuto in Lebana, tedaj
sicer zato, ker po besedah Björkvqvista nista bila pripravljena sodelovati v preiskavi. Slovenska policija uradne zahteve po prijetju obeh mož ni prejela, oba pa so Finci na koncu le zaslišali.

Tako Cekuta kot Leban se v povezavi z afero Patria omenjata že od njenega začetka. Cekuto je prvič omenil finski novinar Magnus Berglund v zdaj že znameniti oddaji Resnica o Patrii. Cekuta naj bi se po Berglundovih trditvah skupaj s poslovnežem Walterjem Wolfom na Dunaju sešel s Patriinim sodelavcem Wolfgangom Riedlom. Wolf naj bi nato s podkupnino prepričal slovenske politike, da so se odločili za finske osemkolesnike, Cekuta pa naj bi poskrbel za to, da so prikimali še uslužbenci na Morsu.

Leban naj bi bil v afero vpleten kot svetovalec finskega podjetja pri iskanju slovenskih proizvodov, ki bi jih finsko podjetje moralo kupiti v zameno za posel z oklepniki, za kar je dobil tudi provizijo. Leban dveh pogodb s Patrio ni nikoli skrival, ne strinja pa se z navedbami, da je za svoje delo dobil pet milijonov oz. 3,6 milijona evrov - po njegovih trditvah gre za 860.000 evrov.