Po poročanju Jutarnjega lista naj bi bili v afero Patria na Hrvaškem vpleteni isti akterji kot v Sloveniji. Foto: EPA
Po poročanju Jutarnjega lista naj bi bili v afero Patria na Hrvaškem vpleteni isti akterji kot v Sloveniji. Foto: EPA
Walter Wolf
V posle podkupovanja politikov naj bi bil po poročanju Jutarnjega lista vpleten tudi Walter Wolf.

"Stanje na Hrvaškem nas zanima, ker lahko domnevamo, da je Patria delovala na podoben način s partnerji na Hrvaškem kot s tistimi v Sloveniji," je dejal anonimen vir časnika Jutarnji. Vir je potrdil, da na Finskem pripravljajo preiskavo o 180 milijonov evrov vredni pogodbi med Patrio in hrvaškim obrambnim ministrstvom. Časnik trdi, da ima elektronsko pošto iz avgusta 2005, ko je Patria "močno lobirala" na Hrvaškem in v Sloveniji za podpis pogodb o prodaji oklepnikov. Omenjena elektronska pošta je preiskovalce pripeljala tudi do Hrvaške, dodaja časnik.

Tudi hrvaški mediji v afero vpletajo Riedla in Wolfa
Omenjeno sporočilo naj bi avstrijski posrednik finskega podjetja Wolfgang Riedl poslal službenemu zastopniku Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reiju Nittynenu ter mu predlagal načine za izplačilo provizij v Sloveniji in tudi na Hrvaškem, poroča Jutarnji list. Kot dodaja časnik, je Riedl za pogodbo z Zagrebom zapisal, da imajo "8,5 odstotka za Hrvaško plus tisto, kar moraš dati osebi, ki skrbi za ministrstvo". V nadaljevanju omenjenega pisma je še zapisal: "Če ponudiš Autocommercu (uvozno-izvozno podjetje iz Zagreba) približno enak odstotek kot človeku, ki skrbi za MORH, bo cena vozil enaka."

Jutarnji list še piše, da so isti ljudje osumljeni tudi podkupovanja politikov in strank v Sloveniji. Med njimi je tudi podjetnik Walter Wolf, ki so ga na hrvaških sodiščih že nekajkrat obravnavali zaradi finančnih goljufij.

Razdelitev 15 milijonov evrov provizije?
Sicer pa vir Jutarnjega lista še opozarja, da je treba biti previden s sklepi, ker je mogoče, da so provizije le del zakonito izplačanih nagrad za dobro opravljeno delo. Časnik se sklicuje tudi na drugi vir, ki je povezan s preiskavo, ki trdi, da so si Riedl, Wolf in neznani posamezniki z obrambnega ministrstva razdelili 15 milijonov evrov provizije.

Revizija pogodbe s Patrio zaradi minusa v proračunu
Pogodbo o nakupu oklepnikov patria je oktobra 2007 podpisal takratni obrambni minister Berislav Rončević, ki mu na Hrvaškem sodijo zaradi nakupa vojaških tovornjakov brez javnega razpisa. V nadaljnjih dogovorih o "offset" programih glede sodelovanja s Patrio je sodeloval zdajšnji obrambni minister Branko Vukelić, ki je prejšnji teden napovedal, da bodo finskim partnerjem predlagali revizijo pogodbe zaradi pomanjkanja denarja v hrvaškem obrambnem proračunu.

Finci z Zagrebom tudi o ladjah
Jutarnji list še spominja, da je finska policija lani začela preiskavo o prodaji dveh vojaških ladij na Hrvaškem. Na Hrvaškem so uradno objavili, da so plačali deset milijonov evrov za dve ladji, ki jih je treba še posodobiti, medtem ko je eden izmed mednarodnih vojaških časopisov objavil, da je Patria ladji prodala za štiri milijone evrov.