Franc Bogovič je uporabnikom našega portala odgovarjal dobro uro. Foto: MMC RTV SLO
Franc Bogovič je uporabnikom našega portala odgovarjal dobro uro. Foto: MMC RTV SLO

SLS naj bi postala sodobna konservativna stranka, pri tem pa je kot zgled omenil nemško CDU in avstrijsko Ljudsko stranko. Obljublja nadaljevanje politike, ki so jo izvajali v mandatu njegovega predhodnika Radovana Žerjava. "Načelnost, višji etični standardi v politiki, dvig politične kulture. V ospredje postaviti interes ljudi in države," je zapisal Bogovič.

Na vprašanje uporabnika, kaj namerava kot predsednik SLS-a storiti, da bo SLS spet "doživljala 'zlate čase', kot jih je pod vodstvom Marjana Podobnika, ko je bila celo druga politična sila v Sloveniji", je Bogovič odvrnil, da želijo stranko organizacijsko in programsko okrepiti. "Povabili bomo ljudi, ki imajo odgovore na izzive današnjega dne," je zapisal. Izpostavil je rast podpore v zadnjih štirih letih. "To je rezultat resne in odgovorne politične drže, ko smo znali tudi kot opozicijska stranka dati v ospredje interes države - na primer: pri pokojninski reformi," je poudaril Bogovič. V stranki pričakujejo več zaupanja SLS-u.

Zaradi kadrovanja SDS-a je zagrozil z odstopom
"Zaradi politikantstva pri kadrovanju s strani SDS v slovenski energetiki, ki je doseglo višek pri odstavitvi g. Martina Novšaka, sem že v aprilu lanskega leta zagrozil z odstopom iz vlade," je Bogovič začel svoj odgovor na vprašanje, kako gleda na razrešitev Martina Novšaka z mesta direktorja Gen Energije in njegovo ponovno vrnitev ter ali stoji za tem politika. Bogoviča veseli, da je "zmagala strokovnost nad poltikanstvom. To je potrdilo tudi sodišče z začasno uredbo." Politika ne sme "na tak način posegati v dobro in strokovno vodeno podjetje v državni lasti," je še zapisal

Ali bi bil še pripravljen sodelovati s SDS kljub Janševemu tvitu, da je bil Žerjav najslabši gospodarski minister v zgodovini Slovenije? Bogovič je pri tem vprašanju omenil proporcionalni volilni sistem, ki je "takšen, da je vedno treba sestaviti koalicijsko vlado več strank". Od strank pričakujejo "višjo raven politične kulture, kot pa jo izražajo nekateri tviti".

Bogovič je še omenil ustanovitev slabe banke kot ukrep za sanacijo bančnega sistema in iskanje odgovornosti tistih, "ki so banke pripeljali v takšno stanje".

Najraje je v sadovnjaku
Na vprašanje, ali se počuti del politične elite, je Bogovič odvrnil, da se je vedno "počutil blizu ljudem in del ljudi". Vedno bo ostal tak, kot je bil, ko je v politiko vstopil, je dejal. "Ko mi čas dopušča, sem najraje v sadovnjaku med svojimi jabolki," je zapisal.

Kako gleda na razvoj skupne kmetijske politike (SKP) v prihodnjem obdobju? V ponedeljek je sodeloval na Svetu kmetijskih ministrov EU-ja, je dejal in dodal, da so v sklepni fazi sprejemanja vseh štirih uredb, ki določajo okvir nove skupne kmetijske politike. Za slovenskega kmeta na področju neposrednih izplačil ne pričakujejo drastičnih sprememb. "Osebno sem se zelo zavzel, da pripravimo ciljno usmerjen program razvoja podeželja, ki bo prav posebej podpiral in poenostavil delo za male kmete - SKP to omogoča. Zavzemal sem se za pripravo jasnih, s številkami opremljenimi sektorskimi politikami, ki bodo jasno povedale, kakšno naj bo slovensko kmetijstvo leta 2020," je še dejal.

Bogovič je bil vprašan, kako komentira izvolitev Astrid Bah za članico izvršilnega odbora SLS-a. Bah je dobila zaupanje delegatov kongresa stranke, je zapisal Bogovič. "Veseli me, da je naš letošnji kongres dal priložnost mnogim mladim, še posebej se veselim veliko večjega deleža nežnejšega spola v organih stranke," je dejal. Bogovič verjame, da se bo Astrid Bah "izkazala z dobrim, prizadevnim in poštenim delom". Dodal je še: "Dopustimo mladim, da se na svojih morebitnih mladostniških spodrsljajih tudi kaj naučijo in delajo naprej."

Eno izmed vprašanj se je nanašalo tudi na obujanje ideje socializma v Sloveniji in Evropi. Kaj si v stranki mislijo o tem? Kot je zapisal Bogovič, potrebuje Slovenija "ekonomsko ureditev, ki omogoča konkurenčno tržno gospodarstvo, v katerem ima priložnost sleherni posameznik. Socializem, kakršnega smo preživeli v neki drugi državi, je imel nekatere dobre elemente socialne države, ni pa se izkazal kot učinkovit gospodarsko-politični sistem."