Aleš Zalar in Barbara Brezigar se tokrat pisno pogovarjata o vpogledu v Patriin spis. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar in Barbara Brezigar se tokrat pisno pogovarjata o vpogledu v Patriin spis. Foto: MMC RTV SLO

Tako po pojasnilu generalne državne tožilke vpogled, ki ga je opravila državna tožilka Sonja Javornik Pajenk, ni sporen, saj je, kot je zapisala v odgovoru pravosodnemu ministru Alešu Zalarju, "vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor pristojna za vpogled v državnotožilski spis, ko do nje pride glas - na primer vloga stranke, zaprosilo ministrstva za pravosodje, mediji in podobno -, ki utemeljuje zbiranje informacij za morebitno odločitev o odreditvi strokovnega nadzora".

Pred odločitvijo o odreditvi strokovnega nadzora nad delom v posamezni zadevi je namreč praviloma treba pogledati v spis ali/in od državnega tožilca zahtevati pojasnilo. V mnogo primerih se tako zadevo razjasni in ugotovi, da strokovni nadzor ni potreben, ter se ga ne odredi, je pojasnila Brezigarjeva. Sanja Javornik Pajenk je svoje ugotovitve in postopanje zapisala v zbrano gradivo in "tako sem bila tudi seznanjena z opravljenim vpogledom v spis," je pojasnila Brezigarjeva.

Pravosodni minister pa z že drugim odgovorom Brezigarjeve, kot kaže, ni zadovoljen. Dejal je, da se "ponovno potrjuje dejstvo, ki se je izkazalo že ob izrednem pravosodnem nadzoru nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, da si vrh tožilstva obstoječi zakon o državnem tožilstvu in državnotožilski red v delu, ki se nanašata na nadzorstvene pristojnosti vodij do tožilcev, ki obravnavajo konkretne zadeve, razlaga v škodo samostojnosti tožilca".

Spomnimo, državna tožilka Branka Zobec Hrastar je 10. avgusta, štiri dni po tem, ko je na Okrajno sodišče v Ljubljani poslala obtožni predlog proti Jožetu Zagožnu, Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu, na sodišče poslala še popravek pisnih napak v predlogu in prekvalifikacijo kaznivega dejanja poskusa v sostorilstvo kaznivega dejanja prejemanja daril za nezakonito posredovanje. Kot piše Delo, naj bi Javor Pajenkova vpogled izvedla ob odsotnosti Zobec Hrastarjeve. Zalar je zato od Barbare Brezigar zahteval pojasnila o tem, kdo je vpogled opravil, kdo ga je zahteval, kdaj, na kakšni pravni podlagi in kdo je bil s tem seznanjem oz. kdo ga je zahteval.