Obeta se dvig trošarin na goriva, cigarete in elektriko. Foto: MMC RTV SLO
Obeta se dvig trošarin na goriva, cigarete in elektriko. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
Pomoč Stožicam za zdaj ni predvidena. Foto: MMC RTV SLO/T.J.

Energijo in zemeljski plin slovenska podjetja že plačujejo po višjih cenah, kot ju plačuje evropska konkurenca. Električna energija se za tekmece slovenskih podjetij v Evropi ceni, pri nas pa bo ravno obratno.

Gospodarska zbornica Slovenije
Vlada v zmanjševanje odhodkov

Kot je še pojasnil minister za finance Franc Križanič, se bodo zvišale trošarine na tobak oziroma tobačne izdelke, in sicer skladno z evropsko direktivo, ki zahteva njihovo zvišanje. Prav tako se bodo dvignile trošarine na zemeljski plin in električno energijo, s čimer bodo nadomestili izpad prihodkov iz takse na emisije ogljikovega dioksida. Gre sicer za začasen ukrep.

Višja trošarina na električno energijo bo prenehala veljati 31. 12. 2011, ko se bo spustila na en evro na megavatno uro; vmes bo znašala 12 evrov na megavatno uro. Isto velja za trošarino za plin, ki bo z letom 2012 znova postala minimalna.

Nekatere investicije prestavljene
Vlada sicer namerava privarčevati predvsem pri investicijah na področju prometa in zdravstva, saj bodo nekatere prestavljene v prihodnje leto, ter pri materialnih stroških. Ministrstva so finančne načrte že popravila, je pojasnil finančni minister.

Javnofinančni primanjkljaj bo tako ostal pod petimi odstotki BDP-ja v ožjem proračunu in nekoliko nad pet v celotnem, je še povedal Križanič.

Kot poglavitni razlog za rebalans je minister izpostavil nižje davčne prilive v začetku leta od načrtovanih.

Rebalans ne bo posegel v plače javnih uslužbencev
Varčevalni ukrepi so predvideni tudi na drugih področjih, "kjer je mogoče in treba varčevati", a, kot je že pred časom zagotovil premier Borut Pahor, vlada za zdaj z rebalansom ne bo posegla v plače in pravice zaposlenih v javnem sektorju.

K višjim odhodkom države od predvidenih pa je "prispevala" tudi pomoč Grčiji. Slovenija bo poleg drugih držav članic EU-ja zadolženi Grčiji v treh letih posodila do 387,8 milijona evrov, od tega 27,5 milijona evrov že v tem letu. Vlada je že sprejela predlog zakona o posojilu tej državi, posojilo pa bo lahko odobreno po sprejemu zakona v državnem zboru.

Pomoč Stožicam ni predvidena
Minister za finance Križanič je povedal še, da v rebalansu proračuna ni predvidenih vladnih sredstev za sofinanciranje športnega centra Stožice.

Kljub rebalansu pa se bodo investicije v železniško infrastrukturo financirale iz namenskih sredstev, katerih prilivi v letu 2010 so ocenjeni na dobrih 80 milijonov evrov, je še dejal minister. Premier Pahor pa je v zvezi s tem dejal, da je vlada ministrstvu za promet in krizni skupini ministrov naložila, da do prihodnje seje vlade ali do seje v drugi polovici junija pripravi predlog najugodnejše finančne intervencije za dokončanje sanacije in začetek modernizacije Slovenskih železnic.

Kmalu srečanje vlade z gradbenimi podjetji
Premier Borut Pahor je po seji vlade povedal tudi, da bo vlada v kratkem pripravila srečanje velikih in majhnih igralcev v gradbeništvu. Posebnih sektorskih ukrepov vlada za zdaj ni sprejela, a težave v tej panogi po Pahorjevem mnenju tako odstopajo, da so se krizni ministri odločili ugotoviti, kje so možnosti za pomoč države. Kazalci so namreč spodbudni povsod, le v gradbeništvu ne, je opozoril.

Darsu za skoraj 300 milijonov evrov poroštva
Vlada je določila tudi besedilo predloga zakona o soglasju in poroštvu države za obveznosti Darsa v višini 297,8 milijona evrov. Le tako bo mogoče pravočasno zagotoviti sredstva, ki bodo omogočila javne razpise za oddajo del na avtocestah ter za druge investicije. Dars se mora do konca leta 2013 na novo zadolžiti za 34,9 milijona evrov, za avtocestne odseke, pri katerih so nastale spremembe v finančni konstrukciji. Gre za odseke Razdrto-Vipava čez Rebrnice, Peračica-Podtabor, Pluska-Ponikve in odsek od mejnega prehoda Gruškovje do meje s Hrvaško na avtocesti Slivnica-Gruškovje.

Energijo in zemeljski plin slovenska podjetja že plačujejo po višjih cenah, kot ju plačuje evropska konkurenca. Električna energija se za tekmece slovenskih podjetij v Evropi ceni, pri nas pa bo ravno obratno.

Gospodarska zbornica Slovenije
Vlada v zmanjševanje odhodkov