Terenski nadzor nad delom na črno bodo prevzeli cariniki. Foto: BoBo
Terenski nadzor nad delom na črno bodo prevzeli cariniki. Foto: BoBo

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po vladnem sprejetju zakonov povedala, da sta pomemben kamenček v mozaiku spopada s sivo ekonomijo. Na eni strani bosta prispevala k povečanju učinkovitosti inšpekcije dela, na drugi strani pa k večji pravni varnosti delavcev. Boj zoper delo na črno pa je po njenem mnenju pomemben element za ohranitev socialne države.

Med pomembnejšimi novostmi boja proti delu na črno je, da se nadzor na terenu prenaša na carinsko službo in njene mobilne enote. Posledično pa se bo zvišalo tudi število inšpektorjev in okrepil nadzor. Za nadzorne organe se za preprečevanje socialnih in davčnih zlorab vzpostavlja tudi dostop do določenih baz podatkov, in sicer kot podlaga za povezovanje evidenc.

Uvajajo se vrednotnice
Spremembe se bodo zgodile tudi na področju osebnega dopolnilnega dela, kamor sodi občasna pomoč v gospodinjstvu in pomoč pri vzdrževanju nepremičnin, vzdrževanje zunanjih površin, občasno varstvo otrok, pomoč starejšim na domu, izdelovanje različnih izdelkov, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti.

Osebno dopolnilno delo se bo po novem opravljalo na podlagi načela Vsako delo šteje, in sicer na način plačevanja socialnih prispevkov po vavčerskem sistemu oz. sistemu t. i. vrednotnice.

Vrednotnico za, denimo, pomoč v gospodinjstvu ali varovanje otrok na domu, bo moral kupiti naročnik storitve. Če gre za izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti in njihovo prodajo, pa izvajalec.

Sedem evrov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in dva evra za zdravstveno varstvo in zavarovanje se bo vplačalo po spletu (e-uprava) ali gotovinsko na upravni enoti.

Prihodek bo lahko največ dve povprečni plači
Prihodek osebnega dopolnilnega dela v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne bo smel presegati dveh povprečnih mesečnih neto plač v preteklem koledarskem letu. Kar bi pomenilo, da polletni prihodek glede na lansko povprečno mesečno plačo ne bi smel preseči 1982,88 evra.

Osebno dopolnilno delo pa se bo moralo pred začetkom opravljanja dejavnosti registrirati prek spletnega portala Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) ali upravne enote, ki bo za posameznika oddala priglasitev na Ajpesu.

Strožje sankcije za delo na črno
Vladni zakonski predlog tudi zvišuje denarne kazni za delo in zaposlovanje na črno. Predvsem globo za delo na črno, kadar ga opravlja fizična oseba, ki ni registrirana in delo opravlja povsem brez dovoljenj. Ob tem je predviden odvzem pridobljene premoženjske koristi.

Povečanje učinkovitosti delovne inšpekcije
Predlog zakona o inšpekciji dela želi povečati učinkovitost delovne inšpekcije. Ob tem se vzpostavlja tripartitni svet inšpekcije dela, ki bo strokovno posvetovalno telo inšpekcije.

Poleg tega uvaja institut strokovnega pomočnika, ki bi razbremenil inšpektorja administrativnih nalog in bi lahko opravljal tudi enostavnejše naloge pri nadzoru. S tem naj bi bila zagotovljena večja prilagodljivost inšpekcijske službe.