Slovenija
Jean-Claude Juncker je potrdil, da Evropska komisija (EK) resno misli s posredovanjem v smeri implementacije arbitražne odločitve o meji med Slovenijo in Hrvaško, je dejal premier Miro Cerar. Foto: BoBo
       Sva v stalnem dialogu. Veseli me tudi to, da je gospod Jean-Claude Juncker pristopil do naju, ko sva se pogovarjala, in dejal, da v komisiji resno mislijo s posredovanjem, ki naj bi ga komisija v duhu zaveze, ki jo je dala, ponudila.       
 Miro Cerar o pogovorih s hrvaškim premierjem Plenkovićem
Glede NLB-ja se bo Slovenija približala mnenju Bruslja, a ne na škodo slovenskih davkoplačevalcev, je dejal Miro Cerar. Foto: BoBo
       Bomo videli, kaj bo zdaj naslednji korak komisije. Vsekakor pa, to je Juncker poudaril, gre za posredovanje v smeri implementacije arbitražne odločbe, kar je treba doseči tudi skozi dialog.       
 Miro Cerar o posredovanju Evropske komisije

Dodaj v

Cerar: Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže

Slovenija se bo glede NLB-ja približala Bruslju
24. november 2017 ob 18:06
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Predsednik EK-ja Jean-Claude Juncker je v Bruslju potrdil, da v komisiji resno mislijo s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je dejal premier Miro Cerar.

Premier Miro Cerar je po vrhu vzhodnega partnerstva v Bruslju pojasnil, da sta se ob robu zasedanja pogovarjala s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in ugotovila, da je na strokovni ravni potrebnih še več naporov za pripravo ustrezne podlage za srečanje, na katerem bi se pogovarjali o izvajanju arbitražne odločbe.

"Sva v stalnem dialogu. Veseli me tudi to, da je gospod Jean-Claude Juncker pristopil do naju, ko sva se pogovarjala, in dejal, da v komisiji resno mislijo s posredovanjem, ki naj bi ga komisija v duhu zaveze, ki jo je dala, ponudila," je povedal Cerar.

"Bomo videli, kaj bo zdaj naslednji korak komisije. Vsekakor pa, to je Juncker poudaril, gre za posredovanje v smeri implementacije arbitražne odločbe, kar je treba doseči tudi skozi dialog," je še povedal premier.

Ob tem je spomnil na stališče komisije, sporočeno 4. julija, da od obeh strani pričakuje izvajanje arbitražne odločbe in da je pripravljena pomagati pri zagotavljanju popolnega in pravičnega izvajanja odločbe. O podrobnostih sicer premier ni želel govoriti, saj da je treba prepustiti komisiji, da "izvede to, kar misli". "Je pa to zadeva, ki se zna zgoditi kmalu, saj vsi vemo, da bo rok za pripravo na implementacijo kmalu potekel," je sklenil premier.

Glede NLB-ja naproti Bruslju, a ne na škodo davkoplačevalcev
"Vlada je v četrtek potrdila dopolnjena izhodišča glede pogajanj v povezavi z NLB-jem, a ker gre za gradivo zaupne narave in ker potekajo pogajanja za zaprtimi vrati, lahko rečem samo to, da smo prvotno stališče okrepili z dodatnimi argumenti in ga nekoliko dopolnili," je povedal premier.

"Prepričan sem, da naši argumenti so močni, seveda pa počakajmo, kaj se bo zgodilo v pogajanjih," je še dejal v odgovoru na vprašanja o tem, kaj pričakuje v sredo, ko se bo finančna ministrica Mateja Vraničar Erman v Bruslju znova sešla s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager.

Temelj ostaja enak, kot je bil predstavljen na prejšnjem sestanku, vendar je predlog "nadgrajen, dograjen". "Verjamem, da smo šli v neki smeri naproti temu, kar je dejala komisija, pa ne tako, da bi bilo v škodo interesu Slovenije ali slovenskih davkoplačevalcev," je poudaril Cerar.

Slovenska argumentacija
Slovenija tako po premierjevih besedah gradi argumentacijo, ki je v dobro tako slovenskim davkoplačevalcem kot delovanju same banke in obenem deluje v duhu zavez. "Upam, da pridemo do situacije, ko ne bo nihče izgubil, ampak bomo vsi zmagovalci," je še dejal.

O podrobnostih, na primer ključnem vprašanju, ali nova stališča vključujejo možnost kakršne koli prodaje banke, premier ni želel govoriti, ker je gradivo zaupno in ker ni primerno, da katera koli stran razkriva svoje predloge, dokler jih ne predstavi nasprotni strani.

Pred prejšnjim sestankom je bil položaj drugačen, ministrica je presodila, da lahko razkrije temeljne vidike, tokrat pa meni, da to še ni primerno, je pojasnil premier in zatrdil, da ne gre za to, da bi skušali kaj prikrivati pred javnostjo, da bo vse znano v prihodnje in da je pomembno, da pogajalski proces poteka po ustaljenih standardih.

Pranje iranskega denarja v NLB-ju
Premier je danes komentiral tudi razpravo o domnevnem pranju iranskega denarja prek NLB-ja, ki bo na odboru Evropskega parlamenta v torek v Bruslju. "To je stvar iz preteklosti. Verjamem, da vzbuja pozornost. Ne moti me, če se o tem razpravlja. Predvsem je treba ugotoviti, za kaj je v resnici šlo, kaj je bilo nepravilno in kdo je odgovoren," je poudaril in spomnil, da je pristojnim organom naročil, naj ugotovijo, kar je še mogoče odkriti.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 24.11.2017 ob 18:24
Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže

Po litru konjaka ali pred tem?
Srečni Luka
# 24.11.2017 ob 19:17
Juncker zelo rad zgrabi za rit in ... nekateri si to razlagajo kot romantiko.
genniuuss
# 24.11.2017 ob 19:40
juncker je resno mislil tudi glede terana.

pa smo vidl to resnost,

če ene stvari ne moreš rešiti ostani tiho.
windmaster
# 24.11.2017 ob 19:15
6 let po pranju denarja se je oglasil premier in dejal da bodo razpravljali in ugotovilk kdo je kriv. Bravo Cerar. Hiter si ko puščica. Še malo pa bo vse skupaj zastaralo in tvoji prijatelji bodo brezskrbno uživali!
frlekin
# 24.11.2017 ob 19:05
Kaj ne bo nič, Miro mu je nesel par sodov vina in je takoj bil Juncker za.
kaliber1
# 24.11.2017 ob 18:17
Dej Miro ne nakladej, nič ne bo. A ne razumeš, da te Juncker vrti okoli prsta.
lahk
# 24.11.2017 ob 19:10
Epilog tega sestanka ? NIč. Nekaj nagnusnih objemov in poljubov pa je to to. Sramota kakšne voditelje imamo. Ta dva imata oba skupaj karizmo enega kastriranega zajčka. Kar se pa tiče pranja denarja v NLB, sodnega epiloga nikoli ne bo, ker je bilo v igri preveč denarja.
rumalina
# 24.11.2017 ob 18:57
Če ni uspel resno misliti pri Teranu...
pepo73
# 24.11.2017 ob 20:09
Naši bi morali trobit v eno kako je arbitraža slabo izpadla za nas ,pa bi jo hrvati hitro sprejeli.
cairns
# 24.11.2017 ob 21:10
Cerar: Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže

Wasabi
# 24.11.2017 ob 19:46
Če vaju Junker ni potrepljal po rami in zgrabil za rit potem ni mislil resno.
sik
# 24.11.2017 ob 20:04
Hrvatom se nikamor ne mudi.
Ustreza jim neodločen rezultat 0:0 in zavlacujejo in ta tekma bo zelo dolga trajala bo naslednjih 10 let.
dego47
# 24.11.2017 ob 21:38
Cerar kdo nas še jemlje resno?
cairns
# 24.11.2017 ob 21:33
Veseli me tudi to, da je gospod Jean-Claude Juncker pristopil do naju, ko sva se pogovarjala

To si pa v resnici misli Juncker.

Bivši uporabnik
# 24.11.2017 ob 21:17
Miro je bolj naiven, kot sem si mislil.
galoper
# 24.11.2017 ob 20:22
Problem ima globlje korenine in razrast kot so jo ustvarili mediji. Narodni živelj je bistvenega pomena za določitev meja. Istra je bila slovenska, poseljena tudi z Italijani, o čemer lahko zgodovinarji več napišejo. Po II:SV so politiki zabarantali Furlanijo Julijsko krajino zato da je Istra ostala v Jugi. Meja ni bila pomembna, ker je bila enotna država. Še imeni rek Dragonja in Mirna so v isten stilu politiki pomešali in oškodovali Slovenijo, zdaj iščejo le politično pravni nivo, dokumente o lastnini, za določitev državne meje, zanemarjajo ljudi. Takšne politike moramo odpoklicati, saj se lahko bojimo, da ista usoda lahko doleti nas
mooodeeel
# 24.11.2017 ob 19:59
Ajde Juncker, manj govoriti, vec narediti. Cakamo. Do takrat ti pa ne verjamemo.
kapljač
# 24.11.2017 ob 18:18
Ponovno bomo še dodatno bolj odvisni od Komisije in bomo mi v neki drugi zadevi morali popuščat komisiji. Morda že pri prodaji NLB ? In še kje.
Sami, kot da več, ničesar nismo sposobni pridobiti.
ffrancelj
# 25.11.2017 ob 07:25
Ko cmera izjavi, da se bori za slovenske davkoplačevalce, se jaz primem za denarnico.
povratnik12
# 25.11.2017 ob 06:14
Cerar: Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže

To pravi Cerar. Zanimivo bi bilo slišati o tem Plenkovica in Junkerja samega....
alcatraz
# 24.11.2017 ob 20:08
Hrvatom se nikamor ne mudi.
Ustreza jim neodločen rezultat 0:0 in zavlacujejo in ta tekma bo zelo dolga trajala bo naslednjih 10 let.


Valjda bo trajalo.
Tle zadaj je nateg z nlb in orožjem.
April1699
# 25.11.2017 ob 05:00
A o udaru na ustavo pa niso "ustavnega pravnika" nič vprašali.
moj komentar
# 25.11.2017 ob 01:01
No vidite, takole nas zavajajao že par desetletij.
Bomo to, bomo ono, bomo vse.......
Na koncu nič od nič.
naš človek
# 24.11.2017 ob 22:39
Pa dobro, kaj je pa Juncker povedal? Cela serija člankov o nekih srečanjih po Evropi (Juncker, Merkel ipd.), pa vedno pišete samo, kaj je povedal Cerar in kaj pravi Cerar, da so mu drugi povedali ...
stoychi
# 24.11.2017 ob 22:32
tudi dvanajst miljard evrov davkoplačevalskega denarja,
ki se nahaja na privat računih slo. državljanov na eksotičnih otočjih
je za Cerarja stvar preteklosti.
Lepo bi bilo, če bi Cerar pojasnil, kakšno korist imamo od NLB davkoplačevalci.
bb33
# 24.11.2017 ob 21:16
Miro in kaj misli resno ? ... predstavi javnosti njegove ukrepe ? Vemo, da je eden izmed njegovih ukrepov ta, da moramo ignorirati šengensko določbo, če je čakalna doba daljša od 15 minut, druga je ta, da imajo teran tudi Hrvati, vendar "morajo" upoštevati določene predpise pri označbah.... torej Miro ? nehej nategvat narod....
anny22
# 24.11.2017 ob 20:48
Ko vidim v istem stavku besedi Jucker in resno, se začnem krohotati.
Binder Dandet
# 25.11.2017 ob 11:52
Cerarju ponovni mandat polzi iz rok. Volitve se blizajo, podpore nima. Videli smo, da je pripravljen marsikaj storiti (lrimer šami). Verjamem, da je se lazje karkoli rect. Dokler ne vidim na lastne oci, da je bruselj pritisnil na hrvasko, ne verjamem. Doslej niso bili prepricljivi.
koristni
# 25.11.2017 ob 08:01
Zakaj bi se pa sploh borili za implementacijo škodljivega sporazuma? Naj mi prosim to kdo razloži.
mirror
# 24.11.2017 ob 22:53
Ni znano, zakaj naša država ne sproži tožbe proti Hrvaški zaradi dolgov, ki ga imajo hrvaška podjetja do LB Zagreb. Ti dolgovi so višji kot naši dolgovi do hrvaških varčevalcev. Baje so Hrvati vsa ta podjetja z dolgovi do LB likvidirali, da ni bilo treba vračati dolgov. Naš premier v Bruslju ne bo nikoli nič dosegel.
Dajo
# 24.11.2017 ob 21:41
Ko da jih ne poznamo.
bb33
# 24.11.2017 ob 21:39
da si boste določeni lažje predstavljali... izda se ukaz, da se naloži bivalni kontejner na kamion vojaške logistike, zadevo se postavi, dva dixija, srečno.... kar politika prodaja je bluz... sam levaki to težko dojamejo :)
bb33
# 24.11.2017 ob 21:36
to je izbvedljivo v enem delovniku naših vojakov.... :) tko da..... kar politika serje, sam serje.... ;)
neviden
# 24.11.2017 ob 20:26
Nič novega. Nobene koristi od Cerarja , lahko se piše tudi Janša pa ne bi bilo nič bolje. Nič nismo dobili od arbitraže. Ne slepite narod Slovenski.
felipesko
# 26.11.2017 ob 03:23
Spet ga je potrepljal po riti,Miro pa misli,da zaradi arbitraže........
Evropa....Evropa.....več deset tisoč sanjsko plačanih birokratov se dan in noč trudi,da je vse pošteno,transparento,prevedeno,dostopno vsem....itd....folku pa nič jasno........
Vse skupaj spominja na srednji vek,ko so vsi hodili cesarju na dvor in bili srečni,če jih je kdo sprejel,še bolj pa,če jih je kdo potrepljal.....
HOR
# 25.11.2017 ob 21:07
Nisem prepričan, da je Junker še sploh sposoben resno misliti...
GeorgeB
# 25.11.2017 ob 18:22
Si pa naiven Mirko Svirko....
Homer.
# 25.11.2017 ob 13:53
V bistvu je EU popolnoma vseeno kako in če se sploh Arbitraža implementira. To so prepustili Sloveniji in Hrvaški in vse skupaj je za EU končano.
adamus
# 25.11.2017 ob 09:28
moj predlog:
SLO naj neha zapravljati čas in denar in naj odstopi od AS, ki je za povrh še
škodljiv za SLO.
Springbok
# 24.11.2017 ob 22:58
Zanimivo da v teh pispevkih vselej izvemo le tisto, kar dr. Cerar ali kak drug naš minister pove, da mu je povedal Juncker ali kak drugi član Komisje. Torej posredno novico.

Zakaj ne vprašate Junckerja (ali kakega drugega komisarja) neposredno?
bb33
# 24.11.2017 ob 21:33
sam začetek, če bi mi mislili resno bi že spravili tistih 7 tabornikov iz trdinovega vrha.... ki po AS ni več naš.... torej ? ....
foxhunt
# 24.11.2017 ob 20:50
a je Juncker spet prevec Zidanovega terana popil in naklada naivnemu cerarju.
davide
# 24.11.2017 ob 20:17
Se vidi da se bližajo volitve. Cerar je že "začel delat"....
agenda21
# 24.11.2017 ob 20:00
Tudi ameriški je močno umazan.
Primerno bi bilo pranje s podaljšanim programom
in dodatnim izpiranjem.
zeus.zeng
# 25.11.2017 ob 13:45
"Bomo videli, kaj bo zdaj naslednji korak komisije. Vsekakor pa, to je Juncker poudaril, gre za posredovanje v smeri implementacije arbitražne odločbe, kar je treba doseči tudi skozi dialog," je še povedal premier.
--------
pa se hvaljenju , kaj navrže Junker na,, neznanem kraju ob neznanem času,, lahko reče državna suverenost . Jaz bi prej rekel ,, oni okom - mi skokom ,, situacija ...
direstraits
# 25.11.2017 ob 09:56
Cerar, se spet kot po stari navadi zanaša na druge.
Ima na voljo več kot dovolj drugih vzvodov, proti Hrvatarjem, le uporabljat jih je treba.
Če jih pa ne upaš, je pa to njegov problem.
Za Slovenijo arbitraža sploh ni ugodna, zato se nikamor ne mudi. Če gledaš zemljevid, je z njo Slovenija manjša kot pred njo, tako da......
Miša
# 27.11.2017 ob 17:31
Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže, kaj nam pa to pomaga, saj se Hrvatje požvižgajo na arbitražo! Z arbitražo ne bo nič, garantirano.
Baba Tečna
# 27.11.2017 ob 09:03
Eh Miro.... Junckerja boli k****
Njemu je pomembno zgolj to, da je dobolj belega in da se objema, ter šlata.
zigadr
# 25.11.2017 ob 10:19
Je dejal Cmerar kaj pa junker pravi zares....
beton
# 25.11.2017 ob 08:25
Cerar: Juncker misli resno s posredovanjem glede arbitraže
lol, lol, lol, lol :) :D
Kazalo