V SD-ju želijo pomiriti napetosti v koaliciji, potem ko je njihov pomladek podprl protivladne proteste. Foto: BoBo
V SD-ju želijo pomiriti napetosti v koaliciji, potem ko je njihov pomladek podprl protivladne proteste. Foto: BoBo

SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal.

Erjavec
Židan ob Cerarjevih namigih o mafijskih skupinah poziva k prijavljanju kaznivih dejanj
Karl Erjavec
"SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal," je glede podpore pomladka SD-ja protivladnim protestom povedal Erjavec. Foto: Borut Živulović/BoBo
Alenka Bratušek
Bratuškova je zanikala govorice, da naj bi se pogovarjala o prestopu v poslansko skupino SD-ja. Foto: BoBo
Dve leti vlade Mira Cerarja
Koalicija spet razburkana

Dogajanje ob interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak je po besedah prvega moža SD-ja Dejana Židana dajalo občutek, da se je del koalicije odločil, da je SD v koaliciji nepotreben. Zato so bili v SD-ju tudi pripravljeni podati odstopne odstopne izjave vseh treh ministrov in tako bo tudi v prihodnje, če bo tako presodil vrh koalicije. Ni pa po Židanovih besedah potrebe, da si koalicijski partnerji ostre besede izmenjujejo prek medijev. "Mi tega ne bomo počeli," je zatrdil in opozoril, da prepiri škodijo javni podpori levici in sredini kot celoti.

Podmladek SD-ja, Mladi Forum, je namreč podprl četrtkove proteste, ki so jih zanetili dogodki v povezavi z Luko Koper, na kar se je premier Miro Cerar odzval z besedami, da SD igra dvojno igro. Židan je ponovil, da imajo stranke pravico in dolžnost mladim dopustiti lastno mnenje, tudi revolucionarno vedenje. To je po njegovih besedah pridobitev demokracije in želi si, da bi tako razmišljale vse stranke. Če ne razmišljajo tako, pa je to njihova, in ne naša težava, je dejal.

Največ uspeha pri brezposelnosti
Prva prioriteta na notranjepolitičnem področju je po besedah Židana skrb za ljudi. Na tem področju je koalicija glede na podatke o zmanjševanju brezposelnosti in povečevanju števila zaposlenih po mnenju prvaka SD-ja uspešna. Manj uspehov je na področju zdravstva, vendar pa koalicija vidi potrebo po hitrem izboljšanju položaja. Ponovno pa je Židan izrazil tudi zavezanost prizadevanju za ohranjanje javnega šolstva.

Od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa v SD-ju pred razpravo o interpelaciji pričakujejo argumentiran odgovor, potem pa pogovor v poslanski skupini. Trenutno odločitve o podpori še ni, je pojasnil.
Cerar zaznava pozitivne signale
Cerar upa na ponovno konstruktivno delo koalicije in tudi pri SD-ju, do katerega je bil zadnje dni kritičen, zaznava pozitivne signale v tej smeri. V izjavi novinarjem ob robu seje DZ-ja je zatrdil, da njihova vlada uveljavlja načela in pravila pravne države. "To je nasprotje tistega, ko prevladujejo klanski interesni dogovori mimo prava, ko se netransparentno dogajajo zadeve in se skušajo ustvariti oblasti zunaj formalno določenih," je pojasnil.
Cerar je priznal, da so njegove ocene glede mafijske države in lobijev temeljile tudi na izkušnji z Luko Koper, ko se je po njegovih besedah povsem netransparentno in mimo pravnih pravil zgodil upor v državnem podjetju, ki so ga hujskali celo nekateri politični akterji.
Ni pa konkretno odgovoril na vprašanje, ali imajo ti lobiji, o katerih govori, lovke tudi v koaliciji. Najprej je treba po njegovih besedah ločiti interesne skupine, ki delujejo zakonito. "Če pa kdo izmed interesnih skupin ali lobistov deluje prikrito, neetično in nezakonito, moramo to preprečiti," je opozoril in dodal, da je dolžan kot predsednik vlade opozoriti, ko gre za kaj resnejšega.
Cerar je stranki SD očital dvojno igro, ko podpira proteste proti vladi, v kateri sedi.

Glede DeSUS-a je koalicija trdna
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da je koalicija trdna, kar zadeva DeSUS. "SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal," je glede dvoličnosti SD-ja povedal Erjavec.

Odzval se je tudi na ostre besede premierja Cerarja na nedeljski programski konferenci SMC-ja, kjer je premier dejal, da so pred dilemo, ali bodo dopustili, da Slovenija ostane ali postane mafijska ali pa moderna država. Po njegovih besedah so maske padle in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji.
Pozitivne signale k temu, da se spet usmerjajo k skupnemu delu, pri SD-ju zaznava tudi Cerar, ki upa, da se bodo v torek na koalicijskem vrhu pogovarjali konstruktivno. Njegov namen z opozorili partnerici v zadnjih dneh je bil namreč prav to, da doseže nadaljevanje dela, ne pa, da "se ukvarjamo z nekimi drugimi igricami", je pojasnil Cerar.

DeSUS nima težav z lobiji
Erjavec je dejal, da DeSUS nima težav z lobiji ali kapitalskimi interesi. Sicer pa mora svoje opraviti policija oz. pravosodni organi. Dejstvo je, da bančna luknja obstaja in zanjo še nihče ni odgovarjal. "Če smo prišli do točke, da so interesne skupine močnejše od policije in pravosodja, vlade in parlamenta, me resno skrbi," je povedal Erjavec in izpostavil dolžnost vlade in drugih organov, da pri nepravilnostih ukrepajo.

Tudi do besed, da drugi obvladujejo državo, je bil oster. "Če je tako, smo sami krivi - vlada in parlament, ki očitno sprejema zakone, ki omogočajo interesnim skupinam močne vplive," je pojasnil.

Ankete niso odraz javnega mnenja
Če želi predsednik vlade kar koli spremeniti, pa se po Erjavčevih besedah takoj pozna na javnomnenjskih anketah. "Tisti, ki najbolj rušijo vlado, imajo največjo podporo javnosti," ugotavlja Erjavec in še meni, da ankete niso odraz volilnega razpoloženja, pač pa se z njimi ustvarja javno mnenje. "S tem se želi zlasti vplivati na politike, da zadev ne bi skušali spreminjati," je prepričan.

Bratuškova v SD?
Matjaž Han (SD) je komentiral tudi namige, da naj bi se o prestopu iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v njihovo poslansko skupino pogovarjala Alenka Bratušek. Kot je dejal Han, za zdaj še ni nobenih pogovorov in sklepov v povezavi s tem. So pa vrata poslanske skupine po njegovih besedah vedno odprta za tiste, ki to želijo in so pripravljeni spoštovati program in vrednote SD-ja.

Da bi se pogovarjala o priključitvi SD-ju ali kateri drugi stranki, je zanikala tudi Bratuškova. Zavezništvo, ki mu predseduje, je po njenih navedbah socialno-liberalna stranka. Kot takšna se pogovarja z vsemi, ki zagovarjajo podobne vrednote kot oni, tudi z SD-jem, a nikoli o prestopu, je zatrdila.

Po njenem mnenju bi bilo tudi neodgovorno, da predsednica parlamentarne stranke prestopi v drugo poslansko skupino. "Ženski v tej poslanski skupini imava hrbtenico v nasprotju z najinimi nekdanjimi poslanskimi kolegi," je dejal in se s tem obregnila ob dva poslanca, ki sta zapustila poslansko skupino njene stranke.







SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal.

Erjavec
Židan ob Cerarjevih namigih o mafijskih skupinah poziva k prijavljanju kaznivih dejanj
Dve leti vlade Mira Cerarja
Koalicija spet razburkana