Černač je kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor. Foto: MMC RTV SLO
Černač je kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev Zvonka Černača

Zvonka Černača.

Černač je uvodoma povedal, da gre pri infrastrukturi in prostoru za področji, ki zadevata slehernega med nami in od katerih je odvisen nadaljnji razvoj naše države. To sta po njegovem mnenju tudi področji, od katerih je odvisno delovanje vseh drugih sistemov in podsistemov.

Kot ključno nalogo je izpostavil pripravo in izvedbo državnih projektov na področju infrastrukture, upoštevajoč finančne zmožnosti. Poudaril je, da bo samo pospešeno vlaganje v infrastrukturo omogočilo oživitev gospodarstva, pri čemer je, kot pravi, treba pospešiti projekte, ki omogočajo takojšnje črpanje evropskih sredstev. Učinki uspešnega dela bodo po njegovem mnenju vidni še naslednjih nekaj generacij.

Zatrdil je tudi, da je nova organizacija vlade z manj ministrstvi simbolni pokazatelj racionalizacije in večje učinkovitosti.

Cilj je transparenten trg z električno energijo in zemeljskim plinom
Izpostavil je, da je bil na področju avtocestne infrastrukture v zadnjih letih dosežen določen napredek, da pa je na drugi strani kljub državnemu sofinanciranju določenih projektov stanje bistveno slabše na področju železnic. Meni, da je bilo zamujenega veliko dragocenega časa in da je veliko vprašanje, ali nam bo zamujeno sploh uspelo nadoknaditi, zaradi česar so ogroženi strateški interesi naše države in tudi Luke Koper.

Černač je napovedal, da se bo v svojem resorju zavzemal za urejeno in sodobno prometno infrastrukturo, trajnostno naravnano prometno politiko, uvedbo inteligentnih transportnih sistemov, modernizacijo železniškega in cestnega prometa, ohranitev vinjet ter odstranitev cestninskih postaj.

Na področju energetike in rudarstva sta glavna cilja v njegovem mandatu transparenten in odprt trg z električno energijo in zemeljskim plinom ter izkoriščanje geografskih danosti Slovenije pri pretoku energentov čez naše ozemlje.

Černač "stoji ali pade" pri umeščanju objektov v prostor
O prostorski politiki je dejal, da trenutno ni najbolj načrtna in nanjo vplivajo tudi parcialni interesi elitističnih skupin. Postopki umeščanja objektov v prostor so, kot pravi, nerazumno dolgi, posledično tudi dražji. Napovedal je tudi pripravo umika države iz nestrateških družb, pri čemer bosta izvzeti področji energetike in infrastrukture.

Gašpar Gašpar Mišič (PS) je o Černačevi predstavitvi dejal, da je večinoma samo identificiral težave, le redko pa navedel tudi rešitve, Dejan Židan (SD) pa je poudaril, da je bila predstavitev dobra in da podpira državni intervencionizem, o katerem je govoril Černač, saj bi po Židanovem mnenju samo rezanje stroškov pomenilo "smrt". Oba sta pred glasovanjem napovedala podporo Černačevi kandidaturi.

Černač je v odgovorih na vprašanja članov odbora poudaril, da imamo v Sloveniji grozen strah pred umeščanjem česar koli v prostor. "Treba je preprečiti krč, ki se dogaja že nekaj let in ki je dejansko največja ovira razvoju. Moram reči, da tudi jaz osebno na tej točki stojim ali padem. Če na tem področju v najkrajšem času, in ta čas je okoli pol leta, ne bo bistvenih premikov in jih tudi vi ne boste zaznali, potem je moje poslanstvo izgubilo smisel," je poudaril.

Predstavitev Zvonka Černača