Poslanec SDS-a Vinko Gorenak. Foto: BoBo
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak. Foto: BoBo

Tožilstvu je zajamčena samostojnost. Seveda pa spisi, ki ostajajo v omari, ne sodijo v okvir neodvisnosti. Da pade iz omar 300 spisov in se izkaže, da so zastarale.

Gorenak
Stavba NPU
Pri obravnavi problematike "koruptivnega najema stavbe NPU-ja" bo prvo vodilo prihranek, je napovedal kandidat. Foto: BoBo

Če bi videli, kako mojo sliko iz tistega časa, me tako ali tako ne bi prepoznali. To je bil čas dolgih las tudi za mlajše fante. Kar nekako do pasu so segali moji lasje.

Gorenak na blogu o svoji mladosti
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek (PS) je prepričana, da Gorenak na notranjem ministrstvu ne bo mogel varčevati brez poseganja v plače in zaposlovanje policistov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zagotovo ne bom počel takih stvari, da se milijon in pol na leto plačuje za neko stekleno palačo. Potem bi sam odstopil, če bi storil kako tako neumnost, kot jih je Kresalova. Me ne bi več videli na tem položaju.

Gorenak
Policija
Gorenakova prioriteta: več kadrov v operativo in na teren. Foto: MMC RTV SLO

Ministrskega kandidata mora z glasovanjem naprej potrditi sam odbor kot pristojno delovno telo, nato pa celotno ministrsko ekipo potrjuje še DZ na plenarni seji.

Predstavitev Vinka Gorenaka
Kako bosta sodelovala Furlan in Gorenak?

Za sklep, da se je kandidat za notranjega ministra Vinko Gorenak (SDS) ustrezno predstavil, je glasovalo devet članov odbora DZ-ja za notranje zadeve, šest pa proti. Gorenaka tako čaka še glasovanje plenarne seje DZ-ja, ki bo odločala o celotni ministrski ekipi.

Preberite več:
Glasovanje o celotni novi vladi v petek
.
Kandidat za kmetijskega ministra Bogovič soglasno podprt
.
Kandidat za šolsko-kulturno-športnega ministra Turk se predstavlja
.
Kandidat za gospodarskega ministra Žerjav skoraj soglasno podprt.

Gorenak je v predstavitvi med drugim napovedal možno prekinitev pogodbe za najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, uvedbo novih osebnih izkaznic in "absolutno neodvisnost tožilstva pri odločanju".
30 let v notranjih zadevah
"V notranjih zadevah sem preživel polnih trideset let," je svojo predstavitev začel kandidat. V nasprotju s splošnim prepričanjem ni pravnik, temveč pedagog, ki so ga "socialni razlogi" prisilili v delo in čisto slučajno je pred 30 leti pristal na celjski policijski postaji ter v tem sistemu ostal ves ta čas.

V tem času je znotraj sistema notranjih zadev prevzemal raznolike funkcije in položaje; od komandirja policijske postaje, svetovalca notranjega ministra Igorja Bavčarja, vodje kadrovske službe na ministrstvu, pa tudi profesorja na fakulteti za organizacijske in varnostne vede.

"Tožilstvo pod MNZ-jem ni protiustavna ureditev"
V predstavitvi področij dela je ponovno zavrnil očitke, da je ureditev, ko se tožilstvo s pravosodnega ministrstva prestavi na notranje minmistrstvo, protiustavna. Pojasnil je, da slovenska ustava v poglavju z naslovom "Državna ureditev" ločeno obravnava sodstvo in tožilstvo. Poudaril je, da je tožilstvo del pravosodja, kot samostojna služba države zadolžena za pregon kriminala, ob tem je napovedal, da bo samostojnost tožilstva zanj popolnoma sveta in "nihče na tem svetu, niti Janez ali Zoki", ne sme vplivati na njihove odločitve.
Samostojnost tožilcev je po njegovih besedah zagotovljena v smislu odločanja, ne pa v smislu, da "iz omare pade 300 spisov in se izkaže, da so zastarali", je poudaril in dodal, da želi slovenski sistem prilagoditi evropskemu, zato bi odpravil sodno preiskavo in jo nadomestiti s tožilsko kriminalistično in v luči tega se mu zdi nova ureditev, s tožilstvom pod MNZ-jem, še bolj jasna.
Poudaril je še, da so tožilci so po zakonu o kazenskem postopku "gospodarji" postopka odkrivanja in pregona kaznivih dejanj, njihove pristojnosti pa urejene v zakonu. Meni, da morajo tožilci prevzeti veliko večjo vlogo pri usmerjanju kriminalistov, s tem pa tudi odgovornost. Gorenak je ob tem dodal, da bo vesel, "če bomo priča pravičnosti in enake hitrosti za vse".
Za izpeljavo prehoda se bo Gorenak zavzel za ustanovitev direktorata za tožilstvo na notranjem ministrstvu.
Policijsko delo v skupnosti
V prihodnosti namerava Gorenak Slovenijo priključiti "trendom v zahodnim državam", ki uvajajo poglobljeno delo policije v skupnosti. Poudaril pa je, da so pod takšno ureditvijo za varnost odgovorni prebivalci lokalnih skupnosti v sodelovanju s policijo, zato bo takšna ureditev mogoča, ko bo v Sloveniji prišlo do večje decentralizacije.
NPU - Nacionalni preiskovalni urad
NPU ocenjuje kot dober projekt, zato ga ne namerava spreminjati, mora pa po njegovem mnenju postati del kriminalistične policije, način imenovanja direktorja NPU-ja pa mora biti enak vsem drugim vodjem notranjih enot policije, je zatrdil.

Glede prostorov NPU-ja na Dimičevi, katerih najem je odnesel ministrico Katarino Kresal, je poudaril, da je njegov cilj pri najemu prostorov jasen: "najmanjši stroški za davkoplačevalce". Pojasnil je da je pri uresničitvi tega cilja več možnosti. Po njegovih besedah so mogoča pogajanja za prekinitev "sporne" pogodbe, preveriti je treba, kaj se dogaja je z objektom na Litostrojski, ki je bil namensko grajen za policijo, in je zato mogoča selitev tudi tja, kot tretjo možnost pa je omenil "ogromne" šolske objete v Tacnu. Meni, da sta zaradi močno zmanjšanega vpisa mogoči tudi adaptacija teh prostorov in selitev NPU-ja tja. Najvišja prioriteta Gorenakovega ministrovanja bo pregon gospodarskega in organiziranega kriminala.
Po predstavitvi dela je Gorenak odgovarjal na vprašanja članov odbora.
"Primorci nočejo v policijo, Štajercev preveč"
Član odbora Franc Pukšič bo Gorenaku namenil svoj glas, če bo obljubil, da ne bodo zlorabljali vožnje v spremstvu brez signalnih lučk kot minister za notranje zadeve, tako kot je to delala Katarina Kresal. Zanimalo ga je tudi, kako bo rešil "hud problem", da se policisti iz Lendave vozijo na delo v Koper. To je že 30 let pereč problem in se ga ne bo dalo rešiti na mah, je odgovoril Gorenak. Po njegovih trditvah se pač "Primorci enostavno ne prijavljajo na razpise, medtem ko se na Štajerskem trikrat preveč".

Mašo Kociper (Pozitivna Slovenija) je zanimalo, ali bo ministrstvo imelo enega ali dva državna sekretarja, a ji Gorenak na to vprašanje še ni mogel odgovoriti. Dejal je le, da bo ta moral biti poznavalec pravosodja.

Kako bo Gorenak varčeval pri policistih?
Alenko Bratušek
, poslanko Pozitivne Slovenije in še aktualno direktorico direktorata za proračun na finančnem ministrstvu, je zanimalo, kako bo Gorenak na svojem ministrstvu izvajal varčevanje, kot ga je napovedala koalicija. Po njenih podatkih je imelo notranje ministrstvo leta 2011 350 milijonov evrov realiziranih odhodkov. Od tega je kar 270 milijonov odšlo za plače, le 80 milijonov pa za blago, storitve in investicije. Zato je po njenih besedah 7-odstotno znižanje odhodkov brez nižanja plač ali manjšanja kadrov nemogoče. "Ali boste tudi elektriko nehali plačevati," je vprašala Gorenaka.

Po Gorenakovem prepričanju bi Bratuškova na ministrskem mestu počela popolnoma iste stvari, kot on in bodoča koalicija. "Alternativa sta dvemilijardni primanjkljaj in bankrot leta 2014," je dejal. Kako točno bo pri stroških varčeval, še ni hotel točno napovedati, saj še ni prevzel ministrstva in mora najprej temeljito preveriti stanje. Zagotovil pa je, da bo vladi predstavil realne težave - ni namreč sprejemljivo, da npr. četrtina vseh belo-modrih policijskih avtov ne prestane tehničnega pregleda. V vsakem primeru pa ne bo zapravljal za steklene palače na tak način, kot je Kresalova, je še dodal.

Nove osebne izkaznice
Poslanko SD-ja Majdo Potrata je zanimalo, zakaj namerava Gorenak izpeljati projekt povsem novih osebnih izkaznic, če bo v bližnji prihodnosti kar 400.000 državljanom potekla veljavnost tega dokumenta. Bodo zdaj naredili nove, potem pa jih bo čakala ponovna menjava na nove, "Gorenakove" izkaznice, ga je vprašala. Gorenak ji je odvrnil, da je projekt nove osebne izkaznice v koalicijski pogodbi smiselno zapisan, pri realizaciji pa bo preveril, da bo "vse zakonito". Glede dvojnih stroškov pa je poudaril, da osebna izkaznica ni obvezen (edini) osebni dokument in državljani ne bodo prisiljeni v zamenjavo s povsem novimi.
Na notranje ministrstvo se bo s spremembo zakona o državni upravi preselilo tudi področje tajnih podatkov.

Tožilstvu je zajamčena samostojnost. Seveda pa spisi, ki ostajajo v omari, ne sodijo v okvir neodvisnosti. Da pade iz omar 300 spisov in se izkaže, da so zastarale.

Gorenak

Če bi videli, kako mojo sliko iz tistega časa, me tako ali tako ne bi prepoznali. To je bil čas dolgih las tudi za mlajše fante. Kar nekako do pasu so segali moji lasje.

Gorenak na blogu o svoji mladosti

Zagotovo ne bom počel takih stvari, da se milijon in pol na leto plačuje za neko stekleno palačo. Potem bi sam odstopil, če bi storil kako tako neumnost, kot jih je Kresalova. Me ne bi več videli na tem položaju.

Gorenak

Ministrskega kandidata mora z glasovanjem naprej potrditi sam odbor kot pristojno delovno telo, nato pa celotno ministrsko ekipo potrjuje še DZ na plenarni seji.

Predstavitev Vinka Gorenaka
Kako bosta sodelovala Furlan in Gorenak?