Slovenija
SVS je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo Andreja Katič je pojasnila, da vladni predlog zakona, ki je že v proceduri, vsebuje dikcijo, da mora država vsem vojakom zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas. Foto: BoBo
       Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske.       
 Andreja Katič

Dodaj v

Čuš v proceduro vložil zakon vojaškega sindikata o zaposlovanju

Predlagajo pogodbe za nedoločen čas za vse vojake
14. februar 2018 ob 12:23,
zadnji poseg: 14. februar 2018 ob 15:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat vojakov Slovenije se je povezal z nepovezanim poslancem Andrejem Čušem, ki je njihov predlog zakona o obrambi, s katerim želijo rešiti položaj vojakov po 45. letu, vložil v parlamentarno proceduro po skrajšanem postopku. Rešitve za vojake po 45. letu so že vključene v vladni predlog zakona o obrambi, je pojasnila Andreja Katič.

Glavni razlog za kadrovske težave v Slovenski vojski so po mnenju sindikata pogodbe o zaposlitvi za določen čas in omejitev dela za vojake do 45. leta. V predlogu zakona so zato zapisali, da bi se pogodbe o zaposlitvi za določen čas transformirale v pogodbe za nedoločen čas.

Za vse pripadnike Slovenske vojske bi po prenehanju izpolnjevanja pogojev za delo na obrambnem področju, kar bi veljalo tudi za vojake ob dopolnjenem 45. letu starosti, morali poiskati službo v okviru javnega sektorja. Ob prerazporeditvi na novo delovno mesto bi nekdanji pripadniki Slovenske vojske zadržali doseženi status javnega uslužbenca, vključno s plačo, so pojasnili v sporočilu za javnost.

S tem bi se po njihovem mnenju odpravila diskriminatorna ureditev, ki vojake potiska ob rob družbe kot drugorazredne državljane. Pogodbe za nedoločen čas bi vojakom zagotovile socialno varnost in predvsem omogočile najemanje posojil, s katerimi drugi državljani urejajo stanovanjsko problematiko.

Katič: Vladni predlog zakona že vsebuje rešitve
Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na vloženi zakon odzvala s pojasnilom, da so rešitve za zaposlene v vojski po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona o obrambi, ki je že v parlamentarni proceduri. Katičeva sicer predloga novele, ki ga je na predlog sindikata za obravnavo po skrajšanem postopku vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, ni videla, ker je na zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju.

"Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske," je dejala ministrica in dodala, da s tem po mnenju ministrstva v celoti rešujejo omenjeno problematiko.

Do zdaj je bila po besedah obrambne ministrice v zakonu možnost, da lahko zagotovijo zaposlitev za nedoločen čas. Na vladi so se po njenih besedah že pred letom dni pogovarjali o možnosti prerazporeditve vojakov po koncu aktivnega služenja na področje varovanja objektov, npr. državnega zbora, ali pa med policiste oziroma pravosodne policiste. "Marsikje bi bili pravzaprav zelo dobrodošli," je ocenila Katičeva.

Katič: Vojaki bi bili marsikje dobrodošli
Glede na pomanjkanje kadra tako v Slovenski vojski kot policiji in drugih podobnih uniformiranih poklicih, bomo morali po ministričinem osebnem mnenju v prihodnjem obdobju poskrbeti za sistem na takšen način, da bo mlad človek, ki ga zanima uniformirani poklic, začel kariero v Slovenski vojski, kjer bo sklenil pogodbo za pet ali deset let, potem pa prešel na delo pri policiji ali pravosodnih policistih oziroma pri varovanju objektov. Kot je dodala Katičeva, je to že sprejemljivo tudi za določeno strokovno javnost.

SVS je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku.


Čuš: Čas je za uresničenje obljub

"Za vložitev zakona o obrambi, ki so ga pripravili v sindikatu vojakov, sem se odločil predvsem zaradi tega, ker je Slovenska vojska trenutno talec politikantskega pingponga med SDS-om in SD-jem. Ocenjujem, da je čas, da se po 23 letih končno realizirajo obljube in s tem povrne dostojanstvo pripadnikov Slovenske vojske," pojasnjuje poslanec Čuš.

Predsednika sindikata Gvida Novaka je v ponedeljek sprejel predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki je vojakom obljubil podporo.

A. S., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
tore
# 14.02.2018 ob 14:28
Kaj pa če bi določili, da vojak po 45 letu starosti lahko dela v tehniki, kot voznik, na radarjih, zalednih službah, ... Bi reku, da leta niti niso pomembna, važna je kondicija vojaka.
SamoRes
# 14.02.2018 ob 12:58
Predlagajo tudi druge bonitete, od subvencije vrtca do vojaških popustov v trgovinah. Vse te ukrepe so v sindikatu ocenili na 300–400 evrov mesečno na posameznega pripadnika SV.

Upam da se šalijo.
nonparel
# 14.02.2018 ob 13:34
Skratka zopet uvedba privilegijev za priviligirane. Priviligirane uniformirance smo imeli že v bivši jugi, pa smo bili takrat zelo proti tem privilegijem.
Upam, da bomo tudi zdaj. Koliko starejših bivših zaposlenih v drugih poklicih je danes brez zaposlitve, nobeden jih noče, so na socialnem dnu, pa "nikomu ništa". Po 50. letu starosti so praktično nezaposljivi. Govorim o delavcih v realnem sektorju, v javnem sektorju teh problemov zaposleni seveda nimajo, čeprav le tam tako intenzivno štrajkajo.
Čuš si še vedno obupno prizadeva, da bi tudi v nadlednjem mandatu grel lepo plačani poslanski stolček. Čeprav ga v parlamentu bolj redko vidimo, tako kot njegovega bivšega šefa.
Sicer pa vsak že vnaprej ve, kakšna so pravila in zakonodaja, ko se odloči za ta poklic. Če mu to ne odgovarja, realni sektor potrebuje polno poklicno izobraženih delavcev, pa naj gredo tja.
Aja, tam bo treba delat...
boro007
# 14.02.2018 ob 20:13
začel kariero v Slovenski vojski, kjer bo sklenil pogodbo za pet ali deset let, potem pa prešel na delo pri policiji ali pravosodnih policistih oziroma pri varovanju objektov. Kot je dodala Katičeva, je to že sprejemljivo tudi za določeno strokovno javnost.

Tole se mi zdi popolnoma dober predlog. Sicer ne vem kako se bo obneslo v praksi a če bo urjenje na nivoju bodo lahko dobri policisti itd...

Tisto za nedoločen čas s prezaposlitvijo na drugo delavno mesto kar nekam le toliko da ne bo treba druge službe iskat, in to z enako plačo... To se sliši kot doživljenski mandat kjer ti nihče nič ne more, pa če se bo komu potem ljubilo kaj delat ali pa ne...

Podpiram slovensko vojsko, sem oddelal tistih 7 mesecev... A če te do 45 leta ne naučijo toliko da bi si potem lahko nek šiht našel, potem treningi in izobraževanja niso vredna da se pes nanje...

Če si preje vozil tank lahko pozneje voziš avtobus, imajo precej bolj zdravo hrbtenico kot nekdo ki že od 20-ega leta vozi avtobus...

V slovenski vojski jim ni tako hudo da bi morali imeti neke blazne privilegije... Ko bo počilo bomo morali pa vsi v grmovje ne samo stalna sestava...
dule5
# 14.02.2018 ob 14:08
Eh. Čuš.
maja kibira
# 14.02.2018 ob 17:47
V drzavi imamo veliko vec stvari ki so potrebne financne pomoci kot vojska ki je vreca brez dna..npr.ljudje ki zivijo na pragu revscine..kaj ce bi se gospodje raje za njih zavzeli
fritaja
# 15.02.2018 ob 12:54
lisjak117
# 14.02.2018 ob 17:42
Bravo Čuš, stanje v slovenski vojski je mizerno


Stanje v marsikaterem podjetju je mizerno, pa zaradi tega nihče ne vlaga zakonov.
borkov
# 16.02.2018 ob 09:12
V proceduro vložit zakon, ki bo takim kot je ta Čuš, onemogočil, da izigravajo volilce in sploh sedijo v DZ. Neke IQ teste bi skoraj bilo treba opravit pred kandidaturami. Za vse večje funkcije moraš izpolnjevati ogromno pogojev (izkušnje , izobrazba, ...itd), poslanec pa si lahko tudi, če si navaden kreten.
ZalifMulafa
# 15.02.2018 ob 08:22
"se je povezal z nepovezanim poslancem"
Kako zdaj?
gesan
# 14.02.2018 ob 15:42
Čuš bo delal vse samo resnica ga ne zanima!
Tipičen populistični modrijaš!

Jaz mu priporočam, da se začne ukvarjat malo bolj s kakšno telovadbo, da ga ne bo razneslo od požrešnosti.
Pa še možgani bodo imeli dovolj kisika, ker mu sedaj to kronično primanjkuje tam zgoraj.

Nam je že dejansko pojasnil skupaj z janezekom svojo prisotnost v kokaidni partiji?
trgovcdans
# 15.02.2018 ob 09:34
Čuš in Mahnič, dva cvetova slovenske politike, ki s svojimi dolgoletnimi izkušnjami rešujeta malega človeka.
Če mene vprašate sta oba ogotovila, da se jima čas gretja poslanskih sedežev izteka in bosta morala poiskati delo v realnem sektorju.
Mahnič bo verjetno nadaljeval z razvijanjem sposobnosti komuniciranja in govorništva v najbližjem klicnem centru (kot je to počel pred volitvami).
Andrej Čuš bo pa s svojim magisterijem iz uporabnih družbenih študij (karkoli to pač je) zagotovo našel kvalitetno služno tudi v postparlamentarnem času
lisjak117
# 14.02.2018 ob 17:42
Bravo Čuš, stanje v slovenski vojski je mizerno
realist65
# 14.02.2018 ob 16:09
Pa saj ta Čuš niti nima tako slabih idej. Tudi JJ se je postavil po robu. Kar tako naprej.
maja kibira
# 14.02.2018 ob 15:45
Boljsi bi bil predlog da vojsko enostavno ukinemo ker je tako in tako sama sebi namen
Kazalo