Petnajsti maj je za mednarodni dan družine razglasila Organizacija združenih narodov, da bi spodbudila k razmisleku o položaju in vlogi družine. Foto: Thinkstock
Petnajsti maj je za mednarodni dan družine razglasila Organizacija združenih narodov, da bi spodbudila k razmisleku o položaju in vlogi družine. Foto: Thinkstock
Družina
V Kampanji za vse družine so opozorili tudi na tiste družine, ki še niso pravno priznane, in nimajo enakih možnosti, socialne varnosti in pravne zaščite, ki so nujen pogoj za brezskrbno družinsko življenje. Foto: Thinkstock

Petnajsti maj je za mednarodni dan družine proglasila Organizacija združenih narodov z namenom spodbujanja k razmisleku o položaju in vlogi družine.

Toda v Sloveniji se letos vse vrti okoli družinskega zakonika. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je v poslanici ob dnevu družin poudaril, da so družinski zakonik na ministrstvu pripravili z namenom ohranjanja koristi otrok in družin v spremenjenih družbenih okoliščinah. Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc pa je spomnil na to, da današnji hiter življenjski ritem družine postavlja pred velike izzive.

Opomin na družine, ki še niso pravno priznane
Medtem so v Kampanji za vse družine opozorili tudi na tiste družine, ki še niso pravno priznane in nimajo enakih možnosti, socialne varnosti in pravne zaščite, ki so nujen pogoj za brezskrbno družinsko življenje.

Na ta dan tudi v Sloveniji potekajo številna srečanja, najbolj znano med njimi je tradicionalni festival družin, ki ga bodo danes odprli v Laškem in ga organizira Zavod iskreni.net. Glavno dogajanje je predvideno v nedeljo. Dopoldne bo maša, popoldne pa okrogla miza o tem, kaj pomeni družina. Na okrogli mizi bodo sodelovali predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer, pevka Nuša Derenda, psiholog Christian Gostečnik in predsednik uprave KD Življenje Matija Šenk. Hkrati bo na dogodku prvi celostni družinski center v Sloveniji: Družinski center iskreni.net, upanje za družine. Festivala se vsako leto udeleži več tisoč ljudi, letos tako pričakujejo kar dva tisoč družin. Prireditev ni odvisna od vremena, saj so poskrbeli za velik šotor in najem prostorov.

"Temelj družine zakonska zveza"
Iz omenjenega zavoda so še pred festivalom sporočili, da je temelj družine zakonska zveza, to pa da je tudi najbolj naravno okolje za vzgojo celovite in zdrave osebnosti. Zato so se vprašali, ali se namerava odpreti vrata vsakršni definiciji družine v prepričanju, da je katero koli vzgojno ali partnersko okolje njej enako.

Tudi v SLS-u so izrazili zaskrbljenost, češ da prihaja do vse hitrejšega razkroja družine kot vrednote in osnovne celice družbe, kjer se otrok po njihovem mnenju najbolj naravno razvija. V SLS bodo storili vse, da bi zaščitili družino v klasičnem pomenu besede, je poudaril vodja poslanske skupine Jakob Presečnik.

Cukjati: Priložnost, da se zavemo klasične družine kot pomembne vrednote
Poslanec SDS-a France Cukjati pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je dan družine priložnost, da se zavemo klasične družine kot pomembne vrednote tako za posameznika kot za narod. Obenem meni, da če v uradnem pojmovanju družine izničimo sorodstvene vezi, medsebojno dopolnjevanje moške in ženske narave ter stabilnost zakonske zveze, potem smo ji odvzeli bistvo, jo razvrednotili in izpraznili.