Kotnikova se je v vlogi osumljenke znašla lani, ko so na njenem delovnem mestu in v zasebnih prostorih opravili hišno preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Kotnikova se je v vlogi osumljenke znašla lani, ko so na njenem delovnem mestu in v zasebnih prostorih opravili hišno preiskavo. Foto: MMC RTV SLO

Kotnikovo preiskujejo zaradi zadeve Baričević. Policisti naj bi se za preiskavo odločili, ker naj bi Kotnikova novinarju Mitji Lomovšku predala zaupen dokument o preiskavi primera smrti zdravnika Saše Baričevića, ki so ga do smrti pogrizli njegovi psi.

Na novomeški policijski upravi, ki je obravnavala ta primer, so potrdili, da je policija na podlagi dozdajšnjih ugotovitev v sredini marca 2012 na Okrožno državno tožilstvo Krško podala kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov in suma zlorabe osebnih podatkov.

Krško državno tožilstvo pa je nato na ljubljansko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za preiskavo zoper dve osebi.

Na tožilstvu nadzor zaradi opuščenega primera
Sicer pa Kotnikovo obravnavajo tudi znotraj tožilstva, saj je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je Kotnikova pri svojem delu kršila predpise. Preganjala je nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova, ko se je znašla v preiskavi primera Baričević. Kmalu nato je opustila pregon zoper obtoženega policista.

Komisija za preprečevanje korupcije je menila, da je bila posledica odstopa od pregona ta, da se je obdolženi izognil kazenskemu postopku za kaznivo dejanje. Komisija je že februarja letos generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju posredovala predlog za uvedbo nadzorstvenega oziroma disciplinskega postopka.

Na tožilstvu so konec februarja strokovni nadzor nad delom tožilke tudi odredili, vendar so zdaj pojasnili, da je strokovni nadzor interne narave in zato podrobnosti o ugotovitvah ne morejo posredovati. So pa potrdili, da je bila vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.