Turistični delavci pričakujejo, da bodo prihodki spet višji in podobni tistim, kot včasih, ko so bile zimske počitnice v dveh terminih. Foto: BoBo
Turistični delavci pričakujejo, da bodo prihodki spet višji in podobni tistim, kot včasih, ko so bile zimske počitnice v dveh terminih. Foto: BoBo
V tem času so po vsej državi številne, marsikje brezplačne dejavnosti za mlade. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki
Z nastopom nove ministrske ekipe je prišlo do vrnitve zimskih počitnic v dveh delih, izmenično po regijah. Ta odločitev je padla na podlagi rezultatov spletne ankete o počitnicah, ki je pokazala večinsko željo staršev, učiteljev in dijakov, da se zimske počitnice razdelijo znova v dva termina kot pred letom 2010. Foto: BoBo

Letos se je ministrstvo za šolstvo odločilo, da bodo zimske počitnice znova v dveh delih in s pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole počitnice vrnilo na stanje pred letom 2010.

Na počitnice je tako najprej odšlo 75.055 osnovnošolcev in 36.569 dijakov iz jugovzhoda Slovenije, Koroške, Podravja, Pomurja, Savinjske in Spodnjeposavske regije. Teden pozneje pa še tisti z zahoda države oz. iz Gorenjske, Goriške, Notranjsko-Kraške, Obalno-Kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske regije. Takrat bo na počitnicah 85.968 učencev in 41.636 dijakov.

Turistični delavci zadovoljni
Letošnje obilne snežne padavine tik pred začetkom prvega tedna zimskih počitnic bodo zagotovo na smučišča privabile veliko smučarjev, številne družine se bodo odpravile tudi na kopanja v kopališča in terme.

Turistični delavci pričakujejo v obeh tednih počitnic boljši obisk, predvsem zimskošportna turistična središča in zdraviliški kraji, pa tudi obmorski kraji, ki razpolagajo z notranjimi bazeni in storitvami wellnessa, pravi direktorica Turistično-gostinske zbornice Slovenije Majda Dekleva. Turistično gospodarstvo si je namreč prizadevalo, da bi se zimske počitnice vrnile na stari dvotedenski režim.

Dejavnosti na snegu in v bazenih
"Zahvaljujemo se ministrstvu za šolstvo, da nam je vrnilo 14-dnevni termin zimskih šolskih počitnic, kajti to pomeni za preživetje posameznih smučarskih središč ogromno," je izpostavila Klavdija Gomboc iz RTC-ja Žičnice Kranjska Gora, kjer so glede na podaljšane počitnice lahko optimistični, da se bodo v letošnji zimi približali številki 180.000 smučarjev.

Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar je medtem spomnila, da je bilo nekaj škode s poenotenjem počitnic že narejene in je ni mogoče kar tako popraviti: "Ljudje, ki so se v zadnjih dveh letih zaradi zasedenosti slovenskih smučišč v času počitnic odločili za počitnikovanje v tujini, bodo verjetno še naprej odhajali v tujino, če si bodo to lahko še privoščili."

Dobro bodo zasedeni tudi hoteli, terme in druge nastanitvene zmogljivosti na Štajerskem in Koroškem, saj so ponekod že popolnoma zapolnili sobe. Povečan obisk dnevnih gostov med počitnicami pričakujejo na Rogli in v Zrečah. Kot pravijo v Uniorju, bo v obeh centrih v času zimskih počitnic več kot 90 odstotkov domačih gostov.

Policisti opozarjajo na previdnost
Me zimskimi počitnicami policija pričakuje povečan promet, zlasti na cestah proti večjim smučarskim centrom ali drugim turističnim krajem. Policisti zato svetujejo voznikom, naj pri vožnji dosledno upoštevajo cestnoprometne predpise. Dodatna previdnost ne bo odveč tudi ob obisku smučišč, kjer bodo policisti poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. Pomembna je uporaba smučarske čelade in druge zaščitne opreme. Čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let. Smučarje policisti tudi pozivajo, naj smučajo na označenih in urejenih smučarskih progah.

Brezplačne športne in druge dejavnosti
Bodo pa v teh dveh tednih po državi številne, tudi brezplačne dejavnosti za otroke in mladino. Mariborski osnovnošolci se lahko brezplačno zabavajo v Domu ustvarjalnosti mladih, kjer tamkajšnja zveza prijateljev mladine med drugim pripravlja modelarsko delavnico. Celjski otroci, osnovnošolska in srednješolka mladina ter študenti se lahko udeležijo različnih brezplačnih športnih dejavnosti. Program financirata mestna občina in fundacija za financiranje športnih organizacij, vanj pa je vključeno plavanje, drsanje, kegljanje in badminton.

Zveza Sonček tudi letos organizira zimske počitnice za odrasle osebe z invalidnostjo in otroke s posebnimi potrebami in brez njih. Počitnice bodo potekle v Centru Sonček Vrtiče na Zgornjih Vrtičah in na pohorskem smučišču. Tudi na Dolenjskem so pripravili počitniški program - v Likovnem ateljeju Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu otroci lahko izdelujejoo različne uporabne ali okrasne predmete.