Drnovšek je dejal, da je strah votel in da je z boleznijo opravil. Foto: EPA
Drnovšek je dejal, da je strah votel in da je z boleznijo opravil. Foto: EPA

Jaz sem si stvari izbrisal iz glave in upam, da si jih boste tudi vi.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek s sinom Jašo in hčerko Nano Forte
Predsednik zatrjuje, da je izbrisal bolezen iz svoje glave in si poenostavil življenje. Foto: Urad predsednika republike

Drnovšek je v pogovoru s slovenskimi novinarji v New Yorku, kjer se mudi zaradi kampanje za izboljšanje razmer v Darfurju, povedal, da vprašanja bolezni zanj enostavno ni več.

"Če nas je nečesa strah, potem se to utegne zares zgoditi. Treba je razčistiti sam s seboj, pospraviti stvari v glavi in spremeniti odnos do sveta," je povedal predsednik, ki naj bi se mu, potem ko so mu zaradi tumorja pred leti odstranili ledvico, rak razširil na pljuča in jetra.

Priznal je, da ga je bilo včasih res strah bolezni, za katero uradna medicina nima odgovora, vendar je s tem zdaj opravil.

Povedal je, da se ukvarja s pozitivnimi stvarmi in da je to novo življenjsko filozofijo razvil sam na podlagi izkušenj in preizkušenj. "Ukvarjam [se] s projekti, ki so v interesu Slovenije in vsega človeštva in se počutim odlično," je povedal. Vsem je priporočil, da naj se prenehajo ukvarjati sami s seboj in skušajo pomagati drugim.

Zavrnil je tudi namige, da bo obisk v ZDA izkoristil za obisk pri zdravnikih, in zagotovil, da se v New Yorku mudi izključno zaradi razmer v Darfurju.

Drnovšek: Bolezen sem izbrisal iz glave
Slovenskemu predsedniku so leta 1999 odkrili tumor na ledvici. Tega so mu takoj odstranili, leta 2001 pa so odkrili domnevne razsevke na pljučih, ki so jih nato našli tudi na jetrih. Predsednik je za tednik Nacional dejal, da je januarja 2005 opravil preiskave in da izboljšanja ni bilo, razsevki so se spet povečali. Od takrat ni imel stikov ne z zdravniško ekipo v Ljubljani ne z alternativno medicino. Kot je dejal, je bolezen izbrisal iz svoje glave.

Bi morala biti javnost seznanjena z zdravjem političnih predstavnikov? Glasujte v anketi.
Kje je meja med javnim in zasebnim?
Intervju Drnovška za hrvaški tednik Nacional, v katerem je spregovoril o svojem zdravju, je v slovenskem medijskem prostoru ponovno sprožil vprašanje o tem, ali ima javnost pravico, da je obveščena o zdravju najvišjih političnih predstavnikov. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za družbene vede v Ljubljani meni, da ne, če njihovo zdravstveno stanje ne vpliva na njihovo opravljanje politične funkcije.

Na vprašanje, kje je meja med etičnim in neetičnim v novinarskem poročanju je Hrvatinova odgovorila, da ima vsak posameznik, vključno s predsednikom države, pravico do zasebnosti. Če pa se o tej zadevi sam odloči spregovoriti, to ni več neetično.

Po dveh letih dobre možnosti za preživetje
Na onkološkem inštitutu so za MMC pojasnili, da je leta 2002 za rakom na ledvicah zbolelo 181 ljudi. Od tega je bilo 131 moških, kar bolezen uvršča na 8. mesto najpogostejšega pojavljanja raka pri moških.

Znanih je več vrst ledvičnega raka. Predsednik Drnovšek je v intervjuju za Nacional dejal, da ima kromofobni tumor ledvic - ta zajema le okoli 5 odstotkov primerov bolezni na ledvicah. Razvoj bolezni, tudi ko se razsevki razširijo na druge telesne organe, je zelo težko predvideti. Izkušnje kažejo, da imajo bolniki, ki preživijo prvi dve leti po odkritju raka, precej dobre možnosti za preživetje.

Razvoj bolezni lahko spontano obmiruje
Rutinsko zdravljenje bolezni trenutno poteka le s pomočjo imunoterapije, v fazi raziskave pa je tudi biološko zdravljenje s pomočjo zaviralcev (inhibitorjev). Mogoče je tudi, da telo samo s spontano emisijo ustavi razvoj bolezni, tako da se razsevki ne širijo več. Pri tem so seveda bistvenega pomena dobro počutje, zdrava prehrana in pozitivna naravnanost pri bolniku, kažejo izkušnje z onkološkega inštituta.

Jaz sem si stvari izbrisal iz glave in upam, da si jih boste tudi vi.

Janez Drnovšek