Drnovšek je svojo politično pot gradil na vrednotah odprte države, strpnosti, svobodomiselnosti in ustvarjalnosti celotne družbe, kot liberalec pa je verjel v povezovanje naših potencialov za prihodnost, je zapisala predsednica LDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Drnovšek je svojo politično pot gradil na vrednotah odprte države, strpnosti, svobodomiselnosti in ustvarjalnosti celotne družbe, kot liberalec pa je verjel v povezovanje naših potencialov za prihodnost, je zapisala predsednica LDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Kip Janeza Drnovška
Kip je delo kiparja Mirsada Begića. Foto: MMC RTV SLO

Dodala je, da je bil Drnovšek državnik svetovnega formata, ki je videl dlje od strankarskega izkupička naslednjih volitev in dlje od jutrišnjega dne ter tako presegel svoje sodobnike in čas, v katerem je živel. Drnovšek je svojo politično pot gradil na vrednotah odprte države, strpnosti, svobodomiselnosti in ustvarjalnosti celotne družbe, kot liberalec pa je verjel v povezovanje naših potencialov za prihodnost, je še zapisala predsednica LDS-a.

Na grob Janeza Drnovška bo ob tretji obletnici njegove smrti v imenu predsednika države Danila Türka venec položil generalni sekretar njegovega urada Uroš Krek. Drnovšku pa se bo v Zagorju ob Savi poklonila tudi delegacija LDS-a s predsednico stranke Katarino Kresal na čelu. Drnovšku se je že poklonila delegacija Občine Zagorje, župan Matjaž Švagan pa je v imenu občank in občanov na Drnovškov grob položil cvetje.

Spor okoli Drnovškovega kipa tri leta po njegovi smrti še brez epiloga
Tri leta po smrti Janeza Drnovška njegov kip še zmeraj stoji v parku v Zagorju. Njegov sin Jaša zahteva odstranitev, spustil se je tudi v sodni postopek proti občini. Župan Zagorja Matjaž Švagan napoveduje, da bo občina vztrajala, da kip ostane. Kot trdi, je to "minimalno dejanje, ki so ga v občini lahko storili za človeka, ki je dal svoje življenje za Slovenijo". Podatka, kdaj bo do sodne obravnave prišlo, za zdaj nima, je pa prepričan, da bo na koncu zmagal razum. Švagan pojasnjuje še, da je bila občina pripravljena na zunajsodno poravnavo z Jašo Drnovškom, ki pa je predlog zavrnil.

Občini poziv že maja
Drnovškov sin sodišču predlaga, da naj od občine zahteva, da kip odstrani in razveljavi poimenovanje osrednjega mestnega parka po njegovem očetu. Zahteva tudi povrnitev stroškov. Okrajno sodišče v Trbovljah je že maja občini poslalo poziv, naj v 30 dneh na tožbo odgovori.

Doprsni kip pokojnega dolgoletnega slovenskega premierja in predsednika republike so v njegovem domačem kraju Zagorju odkrili avgusta leta 2008. Presednik države Danilo Türk je že tedaj menil, da bi bilo treba upoštevati želje svojcev.