Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 42 glasov Ocenite to novico!
false
Se bodo po koncu arbitraže znova začeli obmejni incidenti? Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec ocenjuje, da bo nekaj časa na začetku zagotovo izgubljenega. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Slovenija pričakuje začetno upiranje sosede. Foto: BoBo
VIDEO
Najtežji del bo uveljavit...

Dodaj v

Erjavec: Hrvaška bo slej ko prej spoznala, da ji ne preostane drugega kot spoštovati pravo

Arbitražni postopek se bliža koncu
18. junij 2017 ob 18:05,
zadnji poseg: 18. junij 2017 ob 19:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Razsodba arbitražnega sodišča naj bi bila vse bližje, veliko vprašanje pa bo, kako se bo odločba implementirala v praksi. Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bo Hrvaška na koncu odločbo morala spoštovati.

Slovenska stran se na implementacijo arbitražne odločbe pripravlja v okviru medresorske skupine, ki jo sestavljajo predstavniki vseh ministrstev, ki bodo kakor koli vpeti v izvajanje odločbe. In dela bo veliko - od geodetskih meritev, sprememb v zemljiški knjigi, veliko dela čaka ministrstva s področja kmetijstva, okolja in prostora, infrastrukture.

"In ne gre samo za ministrstva, gre tudi za druge državne organe in seveda lokalne skupnosti, ki mejijo s Hrvaško, ki bodo morali spremeniti svoje občinske akte. Tako da moram reči, da te priprave tečejo v okviru medresorske skupine, imamo pripravljenih več scenarijev in mislim, da smo pripravljeni na samo razglasitev odločbe in tudi na njeno implementacijo," je v pogovoru za TV Slovenija povedal Erjavec.

S papirnatim, torej zakonodajnim prilagajanjem naj ne bi bilo težav, bolj se bo zaradi hrvaškega stališča do arbitraže po pričakovanjih zapletalo na terenu - recimo ob demarkaciji ali določanju meje v naravi, kjer navadno v posebni skupini delujejo člani obeh držav.

"Kar se tiče zakonodajnega dela, bomo lahko takoj začeli s spremembami ustreznih predpisov. Kar se pa tiče implementacije v naravi, tukaj pričakujemo, da bo potrebno tudi sodelovanje hrvaške strani. Glede na to, da pričakujemo, da bodo morali prepoznati arbitražno odločbo, mislim, da to ne bi smela biti težava," je ocenil zunanji minister.

Slovenija se ne namerava umikati
Na drugih ministrstvih in uradnih institucijah so glede priprav zelo skopi. Pravijo namreč, da gre za zaupne informacije. Slovenska stran bo torej spoštovala arbitražno odločbo, tudi če bo v nekaterih delih za Slovenijo neugodna. Naše stališče je namreč znano: enkrat za vselej je treba rešiti to vprašanje med obema državama. A vsaj neuradno je mogoče slišati, da se umikali ne bomo od nikoder, vse do takrat, ko svojih korakov ne bo začela izvajati tudi hrvaška stran. Se morda zato lahko ponovijo scene iz leta 2006, ko so najspornejša mejna območja varovale tudi posebne policijske enote? Predstavniki obeh državnih vrhov pozivajo k preudarnosti, a seveda je slovensko stališče glede spoštovanja arbitražne odločbe povsem drugačno od hrvaškega.

"Mi bomo storili implementacijo tako, da ne bi prihajalo do incidentov, prepričani pa smo, da bo Hrvaška slej ko prej morala privoliti v spoštovanje arbitražne odločbe, tako da jaz ne pričakujem, da bodo zaradi tega kakšne večje napetosti, večji incidenti. Temu se bomo izognili. Mi verjamemo v mednarodno pravo, spoštovanje zavez in mislim, da bo hrvaška stran slej ko prej spoznala, da ji kaj drugega tudi ne preostane," je prepričan Erjavec.

Uvedba bo še zelo dolgotrajna
Glede na zavezo obeh držav bi se morala implementacija začeti v šestih mesecih po izreku razsodbe. V prvih dneh bo največ dela gotovo imelo zunanje ministrstvo, ki bo moralo poskrbeti za natančno razlago razsodbe, na podlagi katere bodo nato preostale pristojne institucije lahko začele svoje delo.

"Pomembno je to, da se implementacija arbitražne odločbe začne. Zagotovo bo nekaj časa lahko izgubljenega zaradi težav s hrvaško stranjo, ki za zdaj ne priznava arbitražne odločbe. Vendar po tem, ko bo videla tudi hrvaška stran, da je potrebo spoštovati mednarodne pogodbe, arbitražni sporazum, ki je bil podpisan 2009 in še vedno velja, in vse ostalo, bo pač potekala ta aktivnost, povezana z arbitražno odločbo," je napovedal.

Seveda pa bo implementacija po tem, prvem koraku, še zelo dolgotrajen proces, ki bo odprl številna vprašanja. Takrat se bodo recimo reševala vprašanja okrog kmetijskih subvencij, pa okrog državljanstev in zaščite slovenskih državljanov, ki bi lahko končali na hrvaški strani meje, pomembno bo tudi prilagajanje šolskega sistema na območjih, ki bodo po človeški plati najbolj na udaru zaradi razsodbe arbitražnega sodišča.

A. Č., Gregor Drnovšek, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 18.06.2017 ob 18:38
Če ja Erjavec prepričan, nas lahko upravičeno skrbi.
neutrino
# 18.06.2017 ob 18:38
Dragi Kahel, hrvaška že 25 let ne spoštuje prava in jim zadeve čisto ok grejo. Tako da če so se oni kaj naučili, je to, da se ni treba držati prava. Še posebej ne pri pohlevnih Slovencih.
drg
# 18.06.2017 ob 18:40
"Boj se prepričanega in odločnega Karla!"

Ljudski
mihael1
# 18.06.2017 ob 18:40
Erjavec bi se moral zavedati , da s takimi izjavami po nepotrebnem drazi Hrvate.
Modrost diplomacije je da nasprotniku omogoci casten umik.
Sicer pa tega od njega ni pricakovati.
hehet
# 18.06.2017 ob 18:38
Naslednje leto bo minilo stoletje odkar so nas zvlekli s seboj na Balkan, Erjavec se pa še vedno obnaša kot da ne vemo nič o tem kako se tam stvarem streže.
drg
# 18.06.2017 ob 18:44
Dokler bo tako pomemben resor vodil Erjavec, nam ni pomoči. Zmagali ne bomo nikoli in nikjer. Žalostno dejstvo.
Zelouredu
# 18.06.2017 ob 18:42
Minister Karl Erjavec meni, da bo Hrvaška na koncu odločbo morala spoštovati.

Slovenci bomo pa zahtevali, da bo odločbo spoštovala že kar na začetku!
penzl
# 18.06.2017 ob 18:51
To se zdaj spet sliši kot da bomo mi spet samo čakali na njih, da začnejo spoštovati mednarodno pravo. Kaj pa če bi za spremembo ubrali malce bolj aktiven pristop in bi takoj zahtevali spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča (kakršnakoli že bo)? Zdrava kmečka pamet in izkušnje nas učijo, da brez palice s Hrvati ne gre. Ta klovn in njegovi kolegi bi jim pa še korenček dali...
fantasycamp
# 18.06.2017 ob 18:42
Oni dobijo od nas Teran kmalu pa tudi vso morje, ko bodo polno v Eu pa še pol Slovenije, vi ste nesposobni, nas pa farbate da ostanete na stolčkih...
shark77
# 18.06.2017 ob 19:45
Pa tale Erjavec je kot 5-letni otrok, sploh ne more držati jezik za zobmi, cepec nesposoben.. On je za gledališče za vlogo klovna ne pa za zunanjega ministra. Enih kant za smeti ni bil sposoben zrihtat, zdaj se pa gre mednarodno diplomacijo...
Drncl
# 18.06.2017 ob 19:01
V tem arbitražnem sporazumu bi morali zahtevati nazaj Istro, Reko, Medmurje, ... :) Naši politiki se bodo pa zadovoljili, če bo meja po sredini Piranskega zaliva ter da Hrvatom damo Trdinov vrh pa še kakšen gozd pri Hotizi...
Korošec
# 18.06.2017 ob 18:54
Pravi diplomat tale Karl, bo na koncu še vojno zakuhal.
Tao3
# 18.06.2017 ob 19:10
Erjavec: Hrvaška bo slej ko prej spoznala, da ji ne preostane drugega, kot spoštovati pravo

In to na vseh področjih. Tudi ta Lex Agrokor bo padel in država bo morala plačati mastne odškodnine upnikom (tudi Ruskim bankam), ker onemogoča upnike pri poplačilu kakršnikoli terjatev in kakršnekoli ukrepanju proti Agrokorju za dobo enega leta.

Pač, zakoni po Hrvaško. Še bodo dobili po prstih ...
mirror
# 18.06.2017 ob 19:43
Vikendi naših politikov po Istri nas veliki stanejo.
enix
# 18.06.2017 ob 19:22
meja bo itaq določena v prid hrvatom, ne vem česa se mi tako veselimo, prostega dimnika ? sami brussi!
MZ
# 18.06.2017 ob 19:22
Arbitražno sodišče bo presodilo tako, kot odgovarja velikim. In Slovenija se glede na poteze velikih ne zdi kot zmagovalka. Da je Hrvaška ameriški protektorat, čivkajo že vrabci na strehi, zato si Hrvaška lahko privošči marsikaj, čeprav ni čisto v skladu s pravom ali evropskimi vrednotami. Ne smemo pozabiti tudi na ameriške grožnje, češ kaj se bo zgodilo Sloveniji, če bomo blokirali vstop Hrvaške v EU.

Morali bi imeti kakšnega močnega zaveznika...čeprav menim, da je za to že dosti prepozno.
smeško 562
# 18.06.2017 ob 20:10
Blebeta Erjavec, pol pa govori da on tega ni rekel.
gre888
# 18.06.2017 ob 19:06
Me zanima s čim nas bodo potem naši politiki futrali, ko bo ta zadeva zaključena. Ko tole gledam se mi zdi, da je vse skupaj šov za ovce že leta, da ne gledamo pravih težav v naši državi. Upam da bo bolje vsaj za tistih 5 ribičev. Zadevi se daje preveliko pozornost v primerjavi z drugimi težavami. Sicer pa kaj lahko Korl ponudi upokojencem drugega kot dostop na odprto morje. Dostojnih pokojnin ne.
veza
# 18.06.2017 ob 20:32
Erjavec

je spet še enkrat zamudil priložnost, da bi bil tiho, počakajmo in šele potem bomo pametovali...
oildome
# 18.06.2017 ob 19:44
Hrvati bodo dobili veliko preveč kot si mi želimo, nato pa jih bomo prisilili, da to spoštujejo.
brane37
# 18.06.2017 ob 19:31
Erjavca takoj zamenjat ...
Lupo
# 18.06.2017 ob 20:43
Karl Erjavec ocenjuje, da bo nekaj časa na začetku zagotovo izgubljenega

Po 26ih izgubljenih letih nismo še niti na začetku!
KapoReđime
# 18.06.2017 ob 22:01
Erjavec: Hrvaška bo slej ko prej spoznala, da ji ne preostane drugega kot spoštovati pravo

To pravi tip, ki postavlja pralne stroje po tujih hodnikih :P
Kekec99
# 18.06.2017 ob 20:00
Včasih je bolje biti tiho.
malibumbar
# 18.06.2017 ob 19:11
Erjavec: ali je naiven ali nekaj vé, kar drugi ne. Verjetno prvo.
Lupo
# 18.06.2017 ob 20:42
Hrvaška bo slej ko prej spoznala, da ji ne preostane drugega kot spoštovati pravo

Erjavčevo ime napolni srca Hrvatov s strahom!
politik kritik
# 18.06.2017 ob 19:39
Najbolj smešno bo ko na koncu po razsodbi ne bomo dobili željenega....
SloExit
# 18.06.2017 ob 22:38
No no Erjavec, na koncu bo sodišče razsodilo hrvatom v prid in takrat bomo mi morali spoštovati to.

Karl, enkrat nas je tvoj napuh že udaril po nosu. Verjetno nas bo še enkrat.
mojir
# 18.06.2017 ob 21:26
A lahko umaknete tega klovna. Pa kam naj bi se mi umikali, a računate, da bomo spet izgubljali ozemlje za par veder morja?? Ma kvadratnega centimetra ne odstopim Hrvatom, ma grem, vse kar bo treba, za Slovenijo, če ti klovni v vladi ne znajo poskrbeti za domovino, ne vem, kdo bo? A bomo morali sami? A ja saj res, sedaj ko ni Janše, niti tistih specialnih enot nimamo več, so vojaki odšli iz službe, nimajo za čevlje, spijo okoli vojašnic, ker nimajo za pot domov. Nimamo ničesar, s čimer bi prisilili Hrvate, razen seveda famoznih protestnih not ...
galoper
# 18.06.2017 ob 21:00
Opozorilo o neurejenih mejah s hrvaškim ozemljem sta bila opozorjena tako Rupel kot Bavčar že pred vllčjučitvijo v EU, a zadeva je preveč 'smrdela', da bi bila predmet rešitve.
apollo11
# 18.06.2017 ob 20:54
Brezveze kaj komentirat ,če damo takšnega klovna za zunanjega ministra, potem tudi lahko pričakujemo poraz za porazom na mednarodnem parketu. Zafurali smo arbitražo in si zabili avtogol. To je pač Karl diplomacija.
totijosipborz
# 18.06.2017 ob 20:23
Glede na to, da bo problem večplasten, zajemal pa bo vse, od šolstva, do kmetijstva, okolja in državljanstev, ni bolj kompetentnega človeka od Erjavca. Bil je minister za čisto vse našteto in bo probleme rešil kar sam. :)
Dolenjc
# 18.06.2017 ob 19:21
Kok je naša vlada naivna.

Hrvati tega ne bodo spoštoval, hitr bojo sovraštvo proti Slovencem usmerl, oni pa vemo kok so orng patrioti.

Implementacija. Na kak način? Na morju nimamo šans! Že ob zadnjih incidentih so nas zrinili praktično čez sredino zaliva (proti nam). Na kopnem? Hja... brez incidentov ne bo šlo. Erjavec je velika naivčina.
robespierre
# 19.06.2017 ob 06:31
Imamo zunanjega ministra za katerega velja, da najmanj skode naredi, ce je tiho.

Ampak nas minister poje kot slavcek ali murencek. Ni in ni tiho.
veza
# 18.06.2017 ob 20:35
Hrvatje bodo spoštovali tisto iz arbitraže, kar bo nijim v korist, za ostalo bodo pa rekli, da je sabor drugače odločil, še bo veselo!
gre888
# 18.06.2017 ob 19:06
Me zanima s čim nas bodo potem naši politiki futrali, ko bo ta zadeva zaključena. Ko tole gledam se mi zdi, da je vse skupaj šov za ovce že leta, da ne gledamo pravih težav v naši državi. Upam da bo bolje vsaj za tistih 5 ribičev. Zadevi se daje preveliko pozornost v primerjavi z drugimi težavami. Sicer pa kaj lahko Korl ponudi upokojencem drugega kot dostop na odprto morje. Dostojnih pokojnin ne.
kotzi
# 18.06.2017 ob 19:06
seveda bodo spostovali...piranski zaliv bo tri cetrt nas...ampak hrvati bodo pa dobili na kopnem vec..torej..z veseljem bodo spostovali..ne skrbet
REsnica
# 18.06.2017 ob 22:18
Na osnovi česa pa je erjavec prepričan, da bodo hrvatje spoštovali odločitev sodišča? Na podlagi prakse morda?
zmrdamačkon
# 18.06.2017 ob 21:25
Haha. po toliko letih je še vedno tak naivnež. Ali se pa takega dela...
barezi
# 18.06.2017 ob 19:50
SSN ne priznava nobenega arbitražnega rezultata, ki je navaden nateg!

Hrvati so odstopili in to bo SSN vzela kot dejstvo. Piranski zaliv in občina sta celovita in slovenska! Hrvati pa nas ne smejo niti najmanj skrbeti vsak incident je manjši priliv turistov, samo zaropotati moramo nazaj in zapreti mejo za nekaj dni.
pero-perica
# 18.06.2017 ob 19:42
mislim pa da bo v tem času vedno več ropotanja zaradi gužve na meji z hr,ker pač se mudi pridt do vikenda.
slakol
# 18.06.2017 ob 19:38
Sanjaj Erjavec.....
1986
# 19.06.2017 ob 07:23
A boš že enkrat tiho ti hrvaški agent!? Vsakič, ko odpreš usta, nam gre slabše.
zamudnik
# 19.06.2017 ob 02:04
Jaz pa zdaj mislim, da hoče Erjavec s tem ponavljanjem, da bodo morali Hrvatje odločitev spoštovati in da bomo mi to vsekakor naredili, poudariti predvsem to drugo: da MI ne bomo komplicirali, ampak sprejeli, kar bodo pač rekli tisti razsodniki. V bistvu NAS pripravlja na dan povešenih nosov.
si-koda
# 18.06.2017 ob 21:56
Najbolj pa me razjezi, folk skos govori nekaj proti Erjavcu. Pa sami ga volite v parlament?? Hlapci.
božo1
# 18.06.2017 ob 21:30
Sploh ne vem od kod ima informacije Erjavec?
Me zanima ali kdo ve o čem govori in na katerih osnovah?
Zgleda tako, da je vse tako kot si zamišlja Slovenija.
Če je vse tako, kot komentirajo "naši" sploh , ne vem sploh o čem odloča kakšno mednarodno sodišče!

Kdo ve kaj več, lepo prosim za razlago!
luckyss
# 18.06.2017 ob 21:07
Prihodnja vlada naj ustanovi ministrstvo za štose in čudni govor..
Doživljensko naj ga vodi Korl...da drugje ne bo delal škode...
pero-perica
# 18.06.2017 ob 19:38
in kako boste prisill hrvate ,da bodo spoštoval sporazum a jim bomo vojno napovedal.slo politka bo hitr počepnila je preveč slo vikendov na hrvaškem.sicer pa a nima khrl tud neko rezidenco na hr
the angerfist
# 18.06.2017 ob 19:15
Hrvati ne bodo spoštovali ničesar, razen če bi v njihovo korist. V tem primeru lahko pričakujemo aktivno ratificiranje v zakonodajo.
galoper
# 19.06.2017 ob 09:48
Hrvaškemu mejnemu prehodu na slovenskem ozemlju moramo odreči gostoljublje, ker ne plačuje najemnine za ozemlje.
Kazalo