Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 30 glasov Ocenite to novico!
Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor
Kolinda Grabar Kitarović in Borut Pahor na procesu Brdo. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Mogoče je najti kompromis le glede načina uveljavitve.       
 Pahor
       Če bo sprejeta arbitražna odločitev, je Hrvaška ne bo sprejela in je ne bo imela za obvezujočo. To so jasno in glasno trdile vse hrvaške vlade po odločitvi sabora iz leta 2015.       
 Andreja Metelko-Zgombić, hrvaško zunanje ministrstvo
Slovenska in hrvaška zastava, arbitraža
Hrvaška in Slovenija sta skupni gostiteljici procesa Brdo. Foto: BoBo

Dodaj v

Pahor: Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev, se vračamo v stanje incidentov

Nesoglasje okoli reševanja nesoglasij
3. junij 2017 ob 18:49
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

Če Sloveniji in Hrvaški v šestih mesecih ne bo uspelo uveljaviti odločitve arbitražnega sodišča o meji, ne bosta več imeli moralne avtoritete za vodenje procesa Brdo-Brioni, meni slovenski predsednik Borut Pahor.

Po srečanju predsednikov držav procesa na Brdu pri Kranju je predsednik republike Borut Pahor poudaril, da bi bilo to stanje incidentov in drugih težav, s katerimi sta se državi soočali v preteklosti, zato misli, da je treba arbitražni sporazum spoštovati. Spoštovati ga je treba tudi zato, ker gre za mednarodni sporazum, ki sta ga ratificirali obe državi in sta ga dolžni spoštovati.

Ob tem je poudaril, da ne ve, kakšna bo razsodba sodišča, ve pa, da ni kompromisov glede tega, da je treba njegovo odločitev spoštovati. "Mogoče je najti kompromis le glede načina uveljavitve," je dejal.

Na vprašanje, zakaj Slovenija vztraja pri arbitražnem procesu, čeprav je Hrvaška ugotovila, da je bil kompromitiran zaradi afere Sekolec-Drenik, je Pahor dejal, da je sodišče odločilo, da ne gre za prekršek, zaradi katerega bi postopek ustavili, in da bo nadaljevalo delo.

Poudaril je tudi, da arbitražni sporazum določa, da bi lahko katera koli vlada kadar koli predlagala dvostransko rešitev vprašanja meje, a se za to niso odločile, saj sta državi vedeli, da ne moreta doseči več, kot lahko dosežeta z arbitražo.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ponovila, da mora spoštovati odločitev sabora, ki je julija 2015 odločil, da bo Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma. Poudarila je še, da si Hrvaška želi ohraniti dobre odnose s Slovenijo in da je pripravljena vprašanje meje rešiti tudi na druge načine.

Hrvaško zunanje ministrstvo: Storili smo vse
Hrvaško zunanje ministrstvo je zavrnilo trditve največje hrvaške opozicijske stranke SDP, da niso storili vsega, kar je potrebno za razveljavitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Hrvaški socialdemokrati namreč trdijo, da bo Hrvaška v zelo težkem položaju, ko bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev, kar se bo po napovedih zgodilo kmalu. Spomnili so, da je hrvaški sabor z odločitvijo o izstopu Hrvaške iz arbitražnega sporazuma konec julija 2015 obvezal hrvaško vlado, da sproži tudi postopek za njegovo razveljavitev, a kot trdijo, vlada tega ni storila.

Hrvaška vlada je v odgovoru na nedavno poslansko vprašanje socialdemokratov, kaj je storila za razveljavitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo, zapisala, da postopka pred ZN-om za zdaj ni sprožila.

"Hrvaška je storila vse, kar je bilo potrebno, da bo izstopila iz arbitražnega postopka. Ne drži trditev, da hrvaška vlada ni sprožila vseh postopkov za izvajanje odločitve hrvaškega sabora," je v Zagrebu dejala glavna pravna svetovalka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić, ki je bila del hrvaške ekipe v arbitražnem postopku in pomočnica nekdanje hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić.

"Če bo sprejeta arbitražna odločitev, je Hrvaška ne bo sprejela in je ne bo imela za obvezujočo. To so jasno in glasno trdile vse hrvaške vlade po odločitvi sabora iz leta 2015," je izjavo Metelko-Zgombićeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška diplomatka je spomnila, da je Hrvaška obvestila Slovenijo, generalnega sekretarja ZN-a in sekretarja arbitražnega sodišča o odločitvi hrvaškega sabora, potem ko so v Zagrebu ocenili, da je slovenska stran težko kršila arbitražni sporazum v primeru Sekolec-Drenikova.

Potem ko je Slovenija nasprotovala hrvaški odločitvi, bi se morali državi v skladu z dunajsko konvencijo in pravom mednarodnih pogodb dogovoriti in izbrati eno izmed sredstev mirnega reševanja sporov, je dejala.

"Vse hrvaške vlade so vztrajno pozivale slovensko stran k dialogu, kar je Slovenija vztrajno ignorirala. Dunajska konvencija dodatno predvideva spravni mehanizem pod pokroviteljstvom ZN-a, a ta mehanizem lahko sprožimo ali pa ne. Ne bo prinesel obvezujoče rešitve našega spora, ker se v najboljšem primeru lahko konča z neobvezujočimi priporočili," je še izjavila.

Spravni mehanizem ali ne
V SDP-ju so prepričani, da brez sprožitve mehanizma državi podpisnici sporazuma ni dovoljeno prekiniti sporazuma, arbitražno sodišče pa ne more objaviti odločitve, medtem ko poteka postopek.

Kot so ocenili za reški časopis Novi list, sta vladi premierjev Tihomirja Oreškovića in Andreja Plenkovića naredili "škandalozno" napako, ki bi Hrvaško lahko drago stala. Menijo, da je zaradi tega arbitražni sporazum še zmeraj veljaven in da bo Hrvaška po objavi odločitve arbitražnega sodišča izjemno težko pojasnila mednarodni javnosti in svojim zaveznicam, zakaj ne spoštuje odločitve sodišča.

Tudi v diplomatskih krogih v Zagrebu je bilo neuradno slišati, da Hrvaška za razveljavitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo ni storila vsega, kar bi lahko.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
waslich
# 03.06.2017 ob 19:27
To, da Hrvaška ne sprejme odločitve arbitraže, je brezpredmetno. Končna odločitev arbitraže je obvezujoča za vse strani, kar je tudi potrdila evropska komisija z njenim podpiranjem. Sicer upam, da hrvaška ne vidi šengenskega prostora, dokler se ne spametuje in se neha špilat te balkanske igrice.
moj komentar
# 03.06.2017 ob 19:23
Pahor dela za Hrvate.
Frčka se njemu za piranski zaliv.
infostriker
# 03.06.2017 ob 19:36
Če bo sprejeta arbitražna odločitev, je Hrvaška ne bo sprejela in je ne bo imela za obvezujočo. To so jasno in glasno trdile vse hrvaške vlade po odločitvi sabora iz leta 2015.
Andreja Metelko-Zgombić, hrvaško zunanje ministrstvo

Posluši princeska: že itak naj bi Slovenija imela stik z odprtim morjem preko točke "junction" o kateri so bile napisane cele litanije. Če ne mislite tega upoštevat bo pokalo!

Slovenska diplomacija je čisto preveč mehka do Hrvatov. In na tej točki bi se ustavil, nebi začeli o nacionalni pripadnosti, ker v Sloveniji 3/4 ljudi ne ve kaj to je in če so ponosni na to da živijo v Sloveniji. Pojdite na Hrvaško in vprašajte Hrvate če so ponosni na svojo državo in boste videli v čem se razlikujemo.
kok
# 03.06.2017 ob 21:29
Arbitraza je bila pogoj za vstop v eu. Ce je bila kompromitirana se lahko zacne od zacetka z novimi arbitri. Izstop pa ni mogoc. V primeru nespostovanja je treba Hrvata vrzt iz Eu pa zid na meji. Bo Trump financiral
manrose.
# 03.06.2017 ob 19:35
A lahko kak mednarnodno pravni strokovnjak obrazlozi, kaj je vec - odlocitev nekega drzavnega parlamenta ali mednarodna pogodba? Pardon za nepravilno formulacijo vprasanja, ampak zanima me, kaksne veze ima odlocitev sabora, da Hrvaska izstopi, z nekim mednarodnim sporazumom. Mednarodno > drzavno, ne? Vedno sem presenecen, ko se hrvaski politiki na to sklicujejo... kot da je odlocitev sabora nekaj, kar mora Slovenija upostevati...
k.u.j.o.
# 03.06.2017 ob 19:56
Da meja ni dokončna ima edino politika koristi (Tako SLO kot HRV). Če bi bila volja in interes bi se mejo uredilo že 20 let nazaj...

Zakaj ima politika interes, da meja ni rešena ?

Preprosto zato, da lahko preusmerja pozornost. Ljudje smo naivni in takoj nasedamo...

Ko ima vlada za sprejet kako pomebno zadevo, ki ni po godu državljanom, se lepo dogovori z sosedi za incident...

Mi se zgražamo na sosede in oni na nas, politiki pa skupaj večerjajo in se nam smejejo...
velenjcan
# 03.06.2017 ob 19:26
O verodostojnosti obeh sedanjih vlad in tistih pred njima samo tole: če bi jima v resnici šlo za obrambo nacionalnih interesov, bi bila meja že davno rešena. Tako jima pa prav pride, da se lahko kažeta kot tisto, kar nista. Torišč za uresničevanje nacionalnega interesa imata obe več kot dovolj, le da ni politične volje...
Nekdopac
# 03.06.2017 ob 19:40
Pahor je en navadn b'k :(

Ta je bila pa res mimo!!! Nikamor se ne vračamo, ampak bomo z odločbo arbitraže dosti na boljšem. Čisto vedno se bomo lahko sklicevali nanjo karkoli bodo Hrvati hoteli kjerkoli že na svetu in jim preprečili zadeve v EU in širše.

Pa kdo je tega nastavu za predsednika matr?!? A ja mi, narod hudič :p
maximinus
# 03.06.2017 ob 19:34
saj se ''incidenti'' že ali še vedno dogajajo.

a je kdo videl novo cro-barko v piranskem?
ni šale!
ah, koliko je pomembna ta vala sosedom!
FancyBoy
# 03.06.2017 ob 21:54
Citiram komentar uporabnika TineB, ki pojasni več al manj vse.

tole ignoriranje arbitražnega sodišča s strani Hrvaške - in njihovi "argumenti" za to - je prav diletantsko.

Res ne vem, ali imajo res tako bustaste strokovnjake za mednarodno pravo ali pa tako ti njihovi pravni strokovnjaki in politiki igrajo neko sprevrženo igro za domačo javnost.

Kajti v arbitražah ni tako, da se kar ena stran izmisli, da je neka kršitev postopka druge strani zadosten materialni razlog, ki po Dunajski konvenciji omogoča odstop od sporazuma. Če bi bilo tako, bi lahko vsakič katerakoli stran kadarkoli odkorakala iz arbitraže in odstopila od sporazuma.

A pač v mednarodnem pravu zadeva ni taka. O zadostni materialni kršitvi (beri: nepopravljivi za sporazum in postopek) namreč po načelu Kompetenz-Kompetenz (ki je tudi del splošnih arbitražnih pravil Arbitražnega sodišča v Haagu - po katerm se ravnajo tudi ad hoc arbitražna sodišča kot je to v SLO-HR sporu) odloča kar sodišče samo. Razen če je pred postopkom izrecno dogovorjeno, da o tem odloča kaka druga institucija (npr kako drugo sodišče --- npr Meddržavno sodišče v Haagu).

Ne da v tem SLO-HR arbitražnem sporazumu ni nikjer izrecno dogovorjeno, da bi kaka druga institucija odločala o sporu glede sporazuma (kar pomeni, da po kompetenz-Kompetenz odloča potem o tem odloča ad hoc sodišče samo) ... še več ... v samem sporazumu piše, da je za interpretacijo sporazuma pristojno izključno to ad hoc arbitražno sodišče samo.

In ko je HR najavila SLO kršitev postopka (zaradi vplivanja agentke Drenika na agenta Sokolca), je sodišče o tem presojalo, ali je škoda za sporazum in arbitražni postopek nepopravljiva in s tem sporazum neveljaven oz HR upravičena do odstopa od sporazuma.

Ker je arbiter Sokolec odstopil in Drenikova tudi kot agentka in ker je SLO priznala kršitev ter storila vse, da se to popravi, je Arbitražno ad hoc sodišče v delni novi sestavi v vmesni odločbi odločilo, da ni bilo zadostnega materialnega razloga, da bi lahko HR po Dunajski konvenciji odstopila od sporazuma in postopka. In da so bile vse kršitve ustavljene in popravljene ter da se postopke lahko nadaljuje. In ga sodišče tudi nadaljuje naprej. V tej odločbi so argument za to odločitev zelo dobro podani - vse se po mednarodnem pravu poklapa. Medtem pa HR v svojih argumentih ni dostavila nobenega konkretnega argumenta.

Če bi HR res hotela zadosten materialen razlog za odstop od sporazuma, bi arbitra Sokolca in druge arbitre, na katere naj bi on vplival, takoj prijavila pristojnim lokalnim organom zaradi suma korupcije - in bi bil arbitri obtoženi in sojeni. In če bi jim bila kazniva dejanja dokazana, bi HR res imela zadosten razlog za odstop od arbitraže. Tako pa ... Pobožne želje.

Ko sem bral tiste "argumente" HR, ki so jih sporočili arbitražnemu sodišču, zakaj odstopajo od sporazuma in arbitraž, se nisme mogel načuditi diletantizmu in pravnemu amaterstvu, ki veje ven iz tistih "argumentov". Lahko rečeš le "WTF?". Tako da mi ni nič jasno, kaj na HR to dogaja. Ker dvomim, da bi bila celotna mednarodnopravna stroka na HR in vsi hrvaški odvetniki v arbitražnem postopku takšni diletanti.

Torej gre za notranjepolitično HR igro, kako javnost preslepiti, da je bil postopek zdaj krivičen in da jim bo izid arbitraže vsiljen s strani mednarodne skupnosti. HR politična elita ne bo pa zato nič kriva, ko. Ker bo prisila za spoštovanje arbitraže prišla od zunaj! In bodo pač morali to sprejeti - kot "žrtve zarote".
mmeeddoo
# 03.06.2017 ob 19:41
Ne vem kaj se naši nekaj trepljajo? Kdaj pa smo še kaj pametnega dosegli s Hrvati?

Sem le mislil, da bo našim končno jasno po aferi z vinom.
maik
# 03.06.2017 ob 23:32
Draga Barbi!
Ne , da me je bilo sram, ko si dežural pred Gadafijevem šotorom in prosil za cekine za Lj. mafijo, moledoval in cepetal za fotošuting z Obamo, danes, ko gostiš smetano balkana mencaš in cincaš, namesto, da bi >UŽGAU PO MIZ< in reku:' Ayga, Kolinda, obnašej se, al pa pober te tvoje debele gležnarje pa da te na vidm! '
tomaz14
# 03.06.2017 ob 22:59
Dargi Pahor. Za Slovenijo ni nobenih ČEjev več! Vrnitve nazaj ni VEČ!!! Opravi svoje foto termine, od novembra naprej, boš le še fotke v album lepu.
mojir
# 03.06.2017 ob 20:28
Očitno so se Hrvatom začela tresti kolena, nekdo jim je prišepnil, da rzultat ni v njihov prid, sami pa nimajo mehanizma, ki bi jim omogočil ignorirati razultat arbitraže. Sprenevedanje se jim bo vrnilo in takrat bodo pri njih padale glave, sami pa bomo v resni nevarnosti za vojaški incident - sliši se noro, a niti ni nemogoče. Ne upam razmišljati naprej ...
karambo
# 03.06.2017 ob 23:38
Pahor:
Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev, se vračamo v stanje incidentov


Pahor kakšen ČE??
Drncl
# 03.06.2017 ob 22:02
Pa rešimo to drugače, če jim ne paše. Torej vrnejo nam Istro, Reko in Medmurje pa roka. To je itak od nekdaj bilo slovensko.
galoper
# 03.06.2017 ob 21:18
Hrvaška že nakazuje samovoljo, saj se ne skicuje na EU ampak na svoj sabor.
drg
# 03.06.2017 ob 23:21
Sem malo bral hrvaške portale .. oni se že pripravljajo na rat. Hahahaha :)
cairns
# 03.06.2017 ob 21:46
Čeprav je Hrvaška sogostiteljica pa je velika sramota da so gostom postregli hrvaška vina.

Mogoče celo hrvaški teran ki sploh ne obstaja, ampak je čisto navaden refošk.
cairns
# 03.06.2017 ob 21:44
Tudi hrvaška stran počasi le spoznava da mednarodna skupnost enostranskega neupravičenega ''izstopa'' ne priznava in da se po odločitvi sodišče arbitraža nadaljuje.

Hrvati niso sprožili postopka prekinitve arbitraže ne pred dunajskim sodiščem, ne pred OZN.
politik kritik
# 03.06.2017 ob 20:01
Bolj kot arbitražno sodišče zavlačuje z razglasitvijo odločitve, bolj hrvati štrikajo. Poleti leta 2015 je tudi baje bilo samo še nekaj tednov do objave sodbe, pa so tolko mečkali da je prišlo do afere.

Če je arbitražnemu sodišču kaj do tega da ostane legitimno jim predlagam da čimprej objavijo sodbo. Ne pa da je baje že zadeva že odločena in sedaj leži v predalu...
mb128
# 03.06.2017 ob 19:43
Če Slo in Hr ne bosta mogli.....
Kaj sodišče je že sprejelo odločitev?! Kje se ta odločitev da prebrati?! Zakaj jaz še do današnjega dne te odločitve sploh še nisem videl kajšele prebral?!
manrose.
# 03.06.2017 ob 19:36
*strokovnjak mednarodnega prava
Gepard007
# 03.06.2017 ob 21:07
A kdo ve, če se je že kdaj katerakoli država na svetu premislila glede arbitraže kot se je zdaj hrvaška?
cepc
# 03.06.2017 ob 20:24
Čist po slovensko,čim hrvati neki proti sloveniji,udri po njih kok so grdi,a ne bo minil niti mesec boste začel premišlevat kam na hrvaško boste šli na dopust,cca.500 evrotov jim boste tam pustil,a že 20 let nam nagajajo,se ne držijo dogovorjenega itd. itd.Jest sam pravm,pr denarju se vse neha,ene dve tri sezone naj 90% slovencev letuje drugje,pa prosil nas bodo.Tko pa ...
FancyBoy
# 03.06.2017 ob 21:49
Incidenti s Hrvaško???

Nemogoče, oni so pa res dobričine od sosedov.
smeško 562
# 03.06.2017 ob 21:49
Joj Pahor, sekirajo se Hrvati za incidente. To je njim še v koristi, kao zunanji sovražnik. Mi se moramo pripraviti na ostre poteze če Hrvati ne spoštujejo arbitraže. Za take poteze pa ni politika z jajci
veza
# 04.06.2017 ob 06:56
Pahor: Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev, se vračamo v stanje incidentov

e, moj naivko, pa ja toliko poznaš Hrvate, da bodo spoštovali vse iz arbitražne odločitve, kar bo njim v prid, za ostalo bodo pa rekli, da je sabor drugače odločil in to je to!
Upam, da pokadiš na volitvah, srečno, itak se boš potem znašel na kakšni EU misiji in spet mešal zrak, delal nikoli nisi nič in tudi nikoli ne boš!
bori
# 04.06.2017 ob 02:28
Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev, se vračamo v stanje incidentov

rozinko
# 04.06.2017 ob 08:48
Samogledam! Vidim, da si res blebetalo brezvezno. Če misliš, da je davek merilo, si res brez veznik. Če bi znal brati, da Hrvate zelo obsojam, da pa so naši politiki, ki so verjetno take riti kot si ti, ne bodo proti pametnim Hrvatom nič dosegli. Vedno počepnemo, ko nam rečejo PRIJATELJSKI sosedje. In še to! Kaj pa je Slovenija ukrenila proti akterjem tega sranja-arbitražnega čvekanja. Nič nagradila jih je, verjetno z boljšimi službami. T udi to so Hrvati povdarjali.
Okrog leta 1954, sem bil v koloniji v Savudriji in vem, da so nam takrat otrokom govorili, da je svetilnik na Slovenski strani in tam so takrat govorili Slovensko.
politik kritik
# 03.06.2017 ob 20:24
Kakorkoli, konec Aprila je arbitražno sodišče sporočilo, da bo razsodbo objavilo v nekaj mesecih. Če je bila beseda "nekaj" prevedena iz angleščine, to pomeni v najmanj dveh mesecih in v manj kot 6 mesecih. Sicer bi rekli pol leta ali eno leto, ali več let....

Torej sodba bo najhitreje znana konec Junija, ali najkasneje Oktobra. Če bi bil jaz arbitražno sodišče bi sodbo objavil ravno v dnevih ko Julij prehaja na Avgust. Torej ravno ko se začnejo poslanske počitnice, da se glave vsem skupaj na dopustu malo ohladijo, potem pa Septembra naprej. Skratka po moje bo zadeva v slabih dveh mesecih znana, če ne pride še kaj vmes.
tuintam
# 04.06.2017 ob 11:48
Kljukec je v izjavi za javnost povedal, da naj bi danes na razpravi nekdo citiral nekega znanega svetovnega politika (verjetno kar njega samega, drugega od kljukcev niti ni za pričakovati), ki da je dejal, 'da se je skoraj vse na svetu začelo na Balkanu, ampak se skoraj nič tam ni še končalo.'

Jasno da je prilival olje na svoj večni ogenj, na ogenj te večno ponovne združitve Balkana; sedaj ko je Kitarovićka malo shujšala, pa še bolj (pojma nimam, če to drži, hočem samo reči, da je imel ponovno priložnost šminkirati).

Namesto da bi dejal, da Balkan je marsikaj zakuhal, lčemur niti elite niso kos, pa da se računa, da bo ta revež pogruntal sedaj tudi rešitev... Kar je v bistvu res in sprenevedavo s stranui tistih, ki naj bi rešitve pa že poznali. V bistvu jih ne.

Kljukec (ne morem opomagati, če je pa res kot učlovečenje tiste znane lutke), vesel, da vsaj njegova prodaja protokolarnih kapacitet nekako dobiva kritje, pa seveda misli, da naši demokrati, navajeni od prej enačiti upnika in dolžnika, ko dolžnik s tem ni nikomur dolžnik, ničemur zavezan, navajeni enačiti oblast in ljudstvo (ko oblast ni ljudstvu zavezana), rešitev vsi že od rojstva poznajo...

Ni da ni, kdo pri nas ne bi bil demokrat in desno sredinska opcija... Ni da ni katere vse stranke to niso, vključno z ZL, ki je levica samo deklarativno in po potrebi, sicer je pa lista, podoben pretendent za oblast, kakor vsi ostali.

Kaki da bi kateri od vseh teh nedemokratičnih demokratov ponujal manj oblasti ! Vsi samo boljšo oblast, oblast, edino in pravo, pri čemer je imajo vsi premalo, nič ne morejo, sposobni so pa sicer kakor bogovi, vključno s pravom, ki trdi, da je pravna država vladavina (in to prava secveda)... Ko ravno to pravna državbva ni.

Cel tale avditorij v bistvu zanika državo kot celoto, družbo, davkopplačevalsko celoto, podobno kot so jo zanikali celo socialisti, ki so, roko na srce, enačili družbo in upravitelje, ljudstvo in oblast ... upnika in dolžnika (s tem nobenemu upniku dolžnega) ... in preferira oblast, upravuitelje, Državo kot upraviteljico, pravico lastiti si pravnio identiteto države kot celote ipd- Če bi Balkan res hiotel kaj pogruntati, bi moral prenehati biti etatističen, oblasti najklonjen, pozlačen, bel, celo kvazi rdeč ipd.

ZRN kapitalizem, vzorčno pa po neki globalni vojni res družbo prizna, celoto. In noben upravitelj, niti pravna oseba Država ne (subjekt upravitelj je to, ki je s tem zavezan državi kot celoti), si ne lasti vzajemnega kapitala celote kar z ustavo; četudi je tudi sama Država v javni lasti ne. Oni imajo na ustavbopravnem nivoju vzajemni kapital ločen od upraviteljev. Lastniško javni je, od neke celote, od 'javnosti', ki ji rečejo davkoplačevalci. Ni državni, še sploh pa ne po ustavi in ponavadi po demokratsko nedemokratično zato, da čim prej državni ne bi bil ali da bi se upraviteljem olajševalo privatizacijo ...

Odgovor ni na Balkanu! Kljukci!
zzob
# 04.06.2017 ob 09:28
Vsi vztrajate na arbitražnem sporazumu. Kaj pa če bo ta izrazito negativen za nas?

Trenutno realno stanje je tako, da nadziramo samo polovico zaliva in nimamo teritorialnega stika z odprtim morjem. Manj kot pol zaliva nam ne morejo prisodit, ker niti Hrvaška ne terja druge polovice, lahko torej samo kaj pridobimo ali pa - v najslabšem primeru - ostanemo na enakem. To zadnje pa ni verjetno, ker ima sodišče nalogo, da določi naš stik z odprtim morjem.
rozinko
# 04.06.2017 ob 08:01
Vsi vztrajate na arbitražnem sporazumu. Kaj pa če bo ta izrazito negativen za nas? Hrvati lahko upravičeno rečejo, da nekaj ni v redu, ker že v naprej trdimo, vsaj tako izgleda, da bo rešitev v našo korist oziroma po naših željah. Smo-ste res prepričani, da bo odločitev po poštenost-pravičnosti in ne po zakonu. Naša sodišča nikoli ne sodijo po pravičnosti, pač pa po zakonih. Na sodišču pojma pravičnost , tako vsaj izgleda, sploh ne poznajo. In še to! Hrvati so nas že in nas še bodo NASRALI, mi pa bomo kot vedno le tiho. Riti smo bili in riti bomo, vsaj kaj se tiče Hrvatov:
esspero
# 04.06.2017 ob 11:36
Fučka se nam kaj bo naredila Hrvaška.Če bo arbitražno sodišče določilo da je npr del zemlje na meji slovenski in si jo bo lastil hrvat , potem bo šla zadeva na sodišče. Tam pa morajo ukrepati , visoka kazen pa bo avtomatično preprečevala prisvajanje tuje imovine. Seveda velja tudi obratno.!!
TineB
# 04.06.2017 ob 10:27
Delna odločba arbitražnega tribunala glede kršitve in nadaljevanja arbitražnega postopka:

http://www.pcacases.com/
web/sendAttach/1787
TineB
# 04.06.2017 ob 10:24
To ignoriranje arbitražnega sodišča s strani Hrvaške in njihovi "argumenti" glede kompromitiranosti postopka so prav diletantski - gledano z vidika mednarodnega prava.

Res ne vem, ali imajo res tako bustaste strokovnjake za mednarodno pravo ali pa tako ti njihovi pravni strokovnjaki in politiki ter mediji igrajo neko sprevrženo igro za domačo javnost in ustvarjajo nekakšno množično psihozo glede tega.

Kajti v arbitražah ni tako, da se kar ena stran spomni, da je neka kršitev postopka zadosten materialni razlog, ki po Dunajski konvenciji omogoča odstop od sporazuma. Če bi bilo tako, bi lahko vsakič katerakoli stran kadarkoli odkorakala iz arbitraže in odstopila od sporazuma.

A pač v mednarodnem pravu zadeva ni taka. O zadostni materialni kršitvi (beri: nepopravljivi za sporazum in postopek) namreč po načelu kompetenz-kompetenz (ki je tudi del splošnih arbitražnih pravil Arbitražnega sodišča v Haagu - po katerm se ravnajo tudi ad hoc arbitražna sodišča kot je to v SLO-HR sporu) odloča kar arbitražno sodišče samo. Razen če je pred postopkom izrecno dogovorjeno, da o tem odloča kaka druga institucija (npr kako drugo sodišče --- npr Meddržavno sodišče v Haagu).

Ne da v tem SLO-HR arbitražnem sporazumu ni nikjer izrecno dogovorjeno, da bi kaka druga institucija odločala o sporu glede sporazuma (kar pomeni, da po načelu kompetenz-Kompetenz odloča potem o tem kar ad hoc sodišče samo) ... Še več: v samem arbitražnem sporazumu izrecno piše, da je za interpretacijo sporazuma in tako arbitražnega postopka pristojno izključno to ad hoc arbitražno sodišče samo. Skratka, tudi v sam sporazum je izrecno zapisano načelo kompetenz-kompetenz.

In ko je HR najavila SLO kršitev postopka (zaradi vplivanja agentke Drenika na agenta Sokolca - za kar kot dokaz obstajajo samo NEZAKONITO pridobljeni prisluhi telefonskih razgovorov!!!!), je sodišče o tem presojalo, ali je škoda za sporazum in arbitražni postopek nepopravljiva in s tem sporazum neveljaven oz HR upravičena do odstopa od sporazuma.

Ker je arbiter Sokolec odstopil in Drenikova tudi kot agentka in ker je SLO priznala kršitev ter storila vse, da se to popravi (se odrekla svojemu arbitru - za voljo večje objektivnosti tribunala), je Arbitražno ad hoc sodišče v delni novi sestavi v delni, vmesni odločbi odločilo, da ni bilo zadostnega materialnega razloga, da bi lahko HR po Dunajski konvenciji odstopila od sporazuma in postopka. In da so bile vse kršitve ustavljene in popravljene ter da se postopke lahko nadaljuje. In ga sodišče tudi nadaljuje naprej. V tej odločbi so argument za to odločitev zelo dobro podani - vse se po mednarodnem pravu poklapa. Medtem pa HR v svojih argumentih ni dostavila nobenega konkretnega argumenta.

Če bi HR res hotela zadosten, pravno veljaven materialen razlog za odstop od sporazuma, bi morala arbitra Sokolca in druge arbitre, na katere naj bi on vplival, takoj prijaviti pristojnim lokalnim organom, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno, zaradi suma korupcije - in bi bil arbitri obtoženi in sojeni. In če bi jim bila kazniva dejanja dokazana, bi HR res imela zadosten razlog za odstop od arbitraže. Tako pa ... Pobožne želje. In itak ne bi bili obsojeni, ker je edini "dokaz" za očitano potencialno kaznivo dejanje nezakonito dobljen prisluh telefonskih razgovorov - torej za sodišče neveljaven dokaz! In HR pravniki to vedo.

Ko sem bral tiste "argumente" HR, ki so jih sporočili arbitražnemu sodišču, zakaj odstopajo od sporazuma in arbitraž, se nisem mogel načuditi diletantizmu in pravnemu amaterstvu, ki veje ven iz tistih "argumentov". Lahko rečeš le "WTF?". Tako da mi ni nič jasno, kaj na HR to dogaja. Ker dvomim, da bi bila celotna mednarodnopravna stroka na HR in vsi hrvaški odvetniki v arbitražnem postopku takšni diletanti.

Torej je najbolj verjetno gre za notranjepolitično HR igro, kako javnost preslepiti, da je bil postopek zdaj krivičen in da jim bo izid arbitraže vsiljen s strani mednarodne skupnosti. HR politična elita ne bo pa zato nič kriva, ko. Ker bo prisila za spoštovanje arbitraže prišla od zunaj! In bodo pač morali to sprejeti - kot "žrtve mednarodne zarote, pod vodstvom Slovenije". Tako bodo lahko narod še vedno manipulirali, da so oškodovane žrtve ... in da jim je bilo "ozemlje Hrvaške ukradeno" oziroma "nepošteno odvzeto". In ta igra je že tako.
[url="http://www.pcacases.com/web/sendAt
tach/1787"]
LINK na delno odločbo arbitražnega tribunala glede kršitve in nadaljevanja arbitražnega postopka[/url] ... če kdo hoče brati to.
ijagodn1
# 04.06.2017 ob 02:39
@infostriker

točno to
Mi Slovenci, ki imamo razlog, da smo ponosni na svojo
domovino, nas je 10 %

Balkanci, ki imajo skropucalo od države, njih pa je 90 %
ponosnih.

Pa razumi kdor more, adijo pamet.
manrose.
# 04.06.2017 ob 02:00
@FancyBoy: Hvala za pojasnitev.
božo1
# 03.06.2017 ob 20:29
A kdo ve kakšna bo odločitev arbitražnega tribunala, da "naši" govorijo tako prepričljivo kako bi se morali Hrvati držati odločitve. Dvomim, da nam bodo dodelili celo Istro z Reko vred, pa čeprav imamo tam za ambasadorja priljubljenega Matjaža Keka!
Arnolfus
# 03.06.2017 ob 19:40
Ha ha ha,

ta revež še kar sanja neko arbitražo. Te tablete morjo bit res fajn.
Murko
# 07.06.2017 ob 19:33
Mislim, da so tovrstni incidenti že preživeti in redkokoga še zanimajo.
offgrid
# 05.06.2017 ob 22:46
tudi če Rvačka prizna arbitražno, bomo v stanju incidentov...
ker preden oni vsem milicajcem carinikom pa še komu razložijo nova pravila igre, bo mimo 10 let..

pol, pa bo potrebno dodati še potrebe po mašilu ob notranjih gospodarskih in političnih trenjih... tko da...

''Stipe ajd u Piransko uvalo, imamo probleme sa poljuprivredu'' PRESS
felipesko
# 05.06.2017 ob 13:03
Pahor: Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev, se vračamo v stanje incidentov

Kar vam bo odgovarjalo,tako enim,kot drugim.....
Kaj ima Pahor za nakladat in provocirat.......Če,če,če......Mi vztrajamo na arbitraži....pika....sprejeli smo jo obojni.....pika.....še na mizo ni prišla,pa so Hrvati že odstopili......Ni alibijev......Kakšna bo,pač bo....Lahko,da tudi nam ne bo ustrezala,pač tako je,če se ne znamo sami zmenit..........
Pa saj se tudi v zgodovini nismo,ampak so nam določali drugi,zato pa tudi držav nismo imeli svojih,smo pa zato imeli mir,hvala bogu......
ivod
# 05.06.2017 ob 09:52
predsednik : "Mogoče je najti kompromis le glede načina uveljavitve"

pa kaj je ta normalen ??? ... še ničesar ni, pa se že ponuja !!!

kar slabo mi postaja ...
...
le upati je, da ga bo zunanji minister hitro korigiral ;)
izo
# 05.06.2017 ob 08:59
Če ne bo uveljavljena arbitražna odločitev

če se ne spoštuje odločitve inštitucije, v katero so sami rinili, nimajo tam tudi kaj delat, kaj se imamo tukaj sploh pogovarjat. to bi eu morala jasno in glasno povedat, pa tudi pahor sam, če se mene vpraša..
ampak vemo, na čigavi kikli visi hrvaška, da si lahko privoščijo vse te mahinacije..
oleander
# 05.06.2017 ob 00:33
dISCLAIMER: Na modo se sicer ne spoznam.
Ampak obleka gospe predsednice sumljivo spominja na tepih!
tuintam
# 04.06.2017 ob 12:02
dharma

Lepo te prosim, tudi ti skrajšaj. :)

Pa ne na: 'Ponujam vam boljšo a/oblast!' (Pahorjevo kampanjsko geslo, izmaknjeno nekomu tik pred nosom... ali pa na 'Pravna država je vladavna ... ' (ko prav to pravna država ni več), ali pa na upraviteljica Država=Država kot celota, mko je s tem nek inćženirtion tata mata, na Država=nacija, oblast=ljudstvo, na 'Saj mi smo ja vi', ali na 'odjebimo upnike', tudi oblast davkoplalčevalce in davkoplačevalci davkoplačevalce, ki bodo plačevali, za kar vse nas bo oblast kot celoto zapufala (zase) ipd. :)

Sorry, ker si moj strelovod. Nehaj prepovedovati ljudem, da pišejo. Vsaj to jim dovoli. Če tebi noben ne, tudi ti drugim ne prepoveduj. Noben ti ne želi slabega, pa čeprav te muči disleksija. Ke, saj kdo bi pa bral vse oslarije, ki se jih v enormnih količinah ponavlja zato, da se slučajno ne bi ponovilo česa, kar bi bilo pa mogoče prav, kovsak misli le nase in na svoj prav, na celoto se pa požvižga, bi le delil ...
pkorosec
# 04.06.2017 ob 09:43
Potemtakem ne bomo vec varna drzava in lahko mirne volje zavrnemo vsiljene migrantske kvote.
Branko3
# 04.06.2017 ob 09:27
hrvati pa v jok.
Kazalo